Schaapscheerderskou lijkt volgende week afgewend

Foto boven: De zon schijnt boven de akkers rond Roodeschool - Jannes Wiersema.

De meteorologische zomer van 2024 gaat de komende week in Nederland relatief gematigd van start. Eerst leek het erop dat we meteen de Schaapscheerderskou in zouden duiken, maar inmiddels zijn de weerkaarten iets veranderd en gebeurt dat toch niet.

Advertentie

In het Nederlandse klimaat komen meerdere singulariteiten voor. Dat zijn weertypen zich in bepaalde perioden van het jaar regelmatig herhalen. Zo hebben we de Kerstdepressie, de Oudewijvenzomer, de IJsheiligen en de Schaapscheerderskou.

Relatief koel en grijs

De Schaapscheerderskou is een periode met relatief koel en grijs weer die meer dan eens in de periode tussen grofweg 5 en 20 juni voorkomt. Vaak hebben we dan een lagedrukgebied boven Centraal-Europa en een hogedrukgebied op zee, ten westen van het Europese vasteland. Daartussen waait in Nederland een noordelijke tot noordwestelijke wind die koele lucht vanaf de Noordzee aanvoert en waarin uitgestrekte wolkenvelden voorkomen.

Schaapscheerders maakten vroeger gebruik van die periode om hun schapen te scheren. Het grijze weer had daarbij duidelijke voordelen. Het zorgde ervoor dat zijzelf niet in de felle zon (de zon staat in deze periode op zijn hoogst) hoefden te staan. En eigenlijk gold hetzelfde voor de schapen, die natuurlijk ineens hun beschermende vacht kwijt waren.

Effecten dit jaar klein

Door het warme weer van dit voorjaar is de Noordzee niet zo koud meer, en mocht de noordelijke tot noordwestelijke wind nog een tijdje gaan waaien, dan zijn de effecten ervan op ons weer een stuk minder groot dan in vroegere tijden. De wolkenvelden komen er vast nog wel, maar de temperaturen zullen een stuk minder laag zijn. Dat komt doordat het Noordzeewater op dit moment meerdere graden warmer is dan normaal. En dat over een groot gebied.

Voor wat het weer betreft, zag het er een poosje naar uit dat we volgende week een variant van de Schaapscheerderskou zouden krijgen, maar kleine veranderingen in de weerkaarten hebben ervoor gezorgd dat het er waarschijnlijk toch niet van komt. Vandaag waait de wind wel uit het noorden. Vooral over het oosten trekt een bel met warmere lucht. Daar kan het 23 graden worden. In het westen komt het kwik waarschijnlijk niet boven 17 graden uit.

Oude storing

Tussen de twee luchtsoorten in bevindt zich een oude storing die over het land naar het zuidoosten trekt. In de ochtend komen nog wolkenvelden voor en kan plaatselijk wat regen of een buitje vallen. In de middag komt vanuit het noorden op steeds meer plaatsen de zon erdoor, maar kan in het zuidoosten nog een enkele bui ontstaan. De noordelijke tot noordwestelijke wind is aan zee af en toe krachtig, maar voert dus geen koude lucht aan.

Morgen is het droog met flink wat zon, ook stapelwolken en later in de middag en in de avond vanuit het noordwesten een paar wolkenvelden. De noordelijke tot noordwestelijke wind neemt geleidelijk alweer af en de temperaturen komen met maxima tussen 17 en 21, lokaal 22 graden een fractie lager uit dan vandaag. Vanaf maandag zoekt de wind dan weer de zuidwesthoek op, als zwakke storingen er aan de noordoostflank van het hogedrukgebied op de Oceaan in slagen om via de Noordzee tot over onze omgeving door te dringen.

Later in de week stabieler?

Maandag is een dag die nog grotendeels droog verloopt met een afwisseling van zon en wolkenvelden en temperaturen tussen 18 en 22 graden. Pas in de avond neemt de kans op een beetje regen of motregen toe. Dinsdag en woensdag passeren storingen met wolken en een beetje regen. De zuidwestenwind is aan zee af en toe vrij krachtig en het wordt tussen 17 en 21 graden. Vanaf donderdag komt een uitloper van het hogedrukgebied naar het noorden. Dan zou het enkele dagen droog kunnen blijven met meer zon en hogere temperaturen.

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller