Rook van Canadese branden boven Middellandse Zee
Reinout van den BornDe rook, horend bij een grote bosbrand die op 14 mei in de omgeving van de Canadese plaats Lac du Bonnet in de Canadese provincie Manitoba woedde, is boven Europa terechtgekomen. De Europese satelliet Sentinel-3 maakte er foto’s van.
De brand in Canada veroorzaakte twee gewonden en was er de reden van dat duizend mensen hun huizen tijdelijk moesten verlaten. Rond het tijdstip van de brand was het in Manitoba al een tijdje ongebruikelijk heet en droog en waaide er een sterke wind.

Rook had 4 dagen nodig om over te steken
De rook had vier dagen nodig om de oceaan over te steken en was daarna zichtbaar op een foto, gemaakt door de Copernicus Senitinel-3 satelliet, van het Middellandse Zeegebied. De rook trok die dag in een baan van het zuiden van Sardinië naar Sicilië en verder zuidoostwaarts.
Na het desastreus verlopen natuurbrandenseizoen van vorig jaar, waarin onder andere grote delen van het geliefde toeristenoord Jasper in Alberta in vlammen opgingen, lijkt ook de zomer van 2025 in Canada en de VS opnieuw alle ingrediënten in huis te hebben voor een explosieve cocktail van hitte, droogte en natuurbranden.
Ook de VS maakt zich op voor natuurbranden
Waar vorig jaar Canada wereldwijd de aandacht trok met een recordaantal branden en miljoenen hectaren verschroeide natuur, lijkt het vuur dit jaar ook naar de VS te komen. In meerdere staten zijn de eerste grote branden al uitgebroken, en vorige week alleen al stonden miljoenen Amerikanen onder ‘red flag warnings’ – codes rood voor extreem brandgevaar.
Volgens de nieuwste prognoses van Natural Resources Canada is het westen van het land dit jaar wederom het epicentrum van de mogelijke branden. Met name in British Columbia, Alberta en Saskatchewan worden extreme omstandigheden verwacht, met code 5 op een schaal van 5. Daar wonen miljoenen mensen te midden van uitgedroogde bossen en graslanden. Hoewel de lente dit jaar iets minder droog was dan vorig jaar, is de verwachting voor juni en juli ronduit zorgwekkend – en in augustus zou het vuur letterlijk en figuurlijk kunnen exploderen.
De piek zou in augustus kunnen vallen
Niet alleen Canada krijgt dus met branden te maken. Ook voor grote delen van het westen van de VS – van Californië tot Texas – voorziet het National Interagency Fire Center een bovennormale vuuractiviteit vanaf juli, met een piek in augustus. De optelsom van droogte, hitte en wind maakt het risico explosief, zo stelt het agentschap.
Zelfs in Nederland hebben we dit jaar al opvallend veel natuurbranden voorbij zien komen, veroorzaakt door de langdurige periode met droogte en zonneschijn die we achter de rug hebben. Doordat het bovendien vaak flink waaide en de temperaturen vooral overdag steeds flink boven normaal uitkwamen, liep het neerslagtekort snel op.
In Nederland eindelijk even wisselvalliger
In maart al werden de eerste branden gemeld, in april volgden er meer en ook recentelijk was de droogte in Nederland oorzaak van een aantal natuurbranden. Inmiddels lijken we hier aan een langere periode met wisselvallig weer te beginnen. Te hopen valt dat tijdens die periode dusdanig veel regen valt dat de natuur er gedurende een volgende warme en zonnige periode weer even tegen kan. Want zulke periodes zullen de komende zomer ongetwijfeld volgen.