30-Daagse (+): signalen voor warm vervolg blijven intact

Foto boven: Een bui boven Noordoost-Groningen met daarachter een opklaring - Jannes Wiersema

Het roer gaat om. Na een lange periode met stabiel weer, droogte en veel zon, veroorzaakt door hogedrukgebieden op noordelijke posities, wordt vanaf de komende nacht de poort open gezet voor storingen van de oceaan. De wind draait naar het zuidwesten, het wordt een stuk wisselvalliger en de temperaturen zijn eerst nog gematigd.

Nu de lagedrukgebieden in het noorden weer terecht kunnen en hogedrukgebieden zich in het zuiden nadrukkelijker manifesteren, gaan de bijbehorende indices omhoog. De AO-index, een maat voor de luchtdruk boven het noordpoolgebied wordt positief (wat wijst op de aanwezigheid van lagedrukgebieden daar) en de NAO-index wordt neutraal.

Een bui boven Noordoost-Groningen met daarachter een opklaring - Jannes Wiersema
Een bui boven Noordoost-Groningen met daarachter een opklaring - Jannes Wiersema

Niet alleen storingen, mogelijk ook nieuwe hogedrukgebieden

De bij ons daarbij horende zuidwestelijke wind voert de komende week niet alleen storingen aan. De aanvoer van warmere lucht in de hogere delen van de atmosfeer kan er ook de oorzaak van zijn dat de hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa later hun werkterrein naar het noorden en dus naar onze omgeving uitbreiden. Daarbij kan de nu beginnende wisselvallige periode al snel weer de nek worden omgedraaid. En ligt warmte op de loer.

Advertentie

Het is een proces dat we de komende tijd goed in de gaten moeten houden. Niet alleen is het een ontwikkeling die van belang is voor de manier waarop het met de droogte in ons deel van Europa verdergaat, ook is het een indicatie voor de manier waarop de zomer vorm krijgt.

Is de verandering structureel, of van voorbijgaande aard?

De vragen die er nu liggen, zijn dan ook: is het wisselvallige weer dat dit weekend begint van structurelere aard en hebben we echt met een nieuwe richting te maken? Of gooit de atmosfeer zich alweer snel in het slot en hebben we slechts met een overgangsperiode van doen die het grondwerk legt voor de droge en warme zomer daarna, zoals de seizoensmodellen voorzien?

Week 1: van maandag 26 mei tot en met zondag 1 juni

  • Wisselvallig

  • Tegen het einde van de week stabieler

  • Temperaturen 17 tot 21 graden, soms lager

Het lagedrukgebied ligt bij IJsland, hogedrukgebieden zien we bij de Azoren en Zuidwest-Europa, maar krijgen in de loop van de week ook weer een uitloper tot over Centraal- en Noordoost-Europa. Wij komen in Nederland aan de rand van die hogedruk te liggen.

Het is wisselvallig, in elk geval tot en met vrijdag. Wel zien we de hogedruk vanuit het zuiden steeds dichterbij komen en de storingen op de oceaan in het nieuwe weekend alweer naar het noorden duwen. Dan wordt het ook bij ons geleidelijk minder wisselvallig.

Advertentie

De wind is de hele week westelijk tot zuidwestelijk en trekt bij storingen nog steeds af en toe flink aan. En de temperaturen, die aan het begin van de week tussen 17 en 21 graden liggen, doen halverwege de week een stapje terug om tussen 15 en 17 graden uit te komen. Tijdens het nieuwe weekend stijgt het kwik tot opnieuw tussen 17 en 21 graden.

Week 2: van maandag 2 juni tot en met zondag 8 juni

  • Stabiel weer met flink wat zon

  • Halverwege de week wellicht buien

  • Geleidelijk warmer

Tijdens deze week lijken hogedrukgebieden, die zich van het Azorenhoog afsplitsen en via onze omgeving naar het oosten trekken, het heft grotendeels in handen te hebben. Droog weer overheerst dan ook, de zon komt er mooi door en het wordt warmer.

Alleen rond de donderdag van deze week, als het ene hogedrukgebied door het andere wordt afgewisseld, zou zich er ook nog een storing tussendoor kunnen wurmen. Met dan meer bewolking en een paar buien. Maar het nieuwe hogedrukgebied zit er ook alweer snel achteraan en brengt ons in de dagen daarna stabieler weer. Met een tijdelijk noordwestelijke wind.

Eerst gaan de temperaturen omhoog, met mogelijk tropische waarden rond die donderdag. Daarna dringt vanuit het noordwesten weer wat koelere lucht binnen.

Week 3: van maandag 9 juni tot en met zondag 15 juni

  • Stabiel hogedrukweer

  • Veel zon en droog

  • Vooral in zuid(oost)en warm

De hogedrukimpulsen vanuit het zuiden worden deze week nog sterker. Lagedruk zien we ver naar het noorden in de regio van Groenland en IJsland naar de noordelijke helft van Scandinavië. De bijbehorende storingen blijven uit onze buurt of trekken in zwakke vorm over.

Het lijkt een droge week te worden, met veel zon en vooral in het zuiden en zuidoosten hoge temperaturen van tussen 25 en 30 graden. Door de geringe gradiënt kan in het westen en noorden af en toe een zeewind invallen die enige verkoeling brengt.

Week 4: van maandag 16 juni tot en met zondag 22 juni

  • Weinig verandering

  • Stabiel en droog, flink wat zon

  • Vooral in zuid(oost)en warm

Het hogedruksignaal vanuit het zuiden wordt wat minder sterk, maar is er nog steeds. De lagedruk in het noorden blijft ver weg. Echte aanwijzingen voor een terugkeer van het wisselvallige weerbeeld zijn er ook niet.

In grote lijnen houdt het weerbeeld van een week eerder dan ook aan, mits deze berekeningen zo uitkomen. Stabiel weer dus., flink wat zon en vooral in het zuiden en zuidoosten echt warm, in de kustgebieden ook weleens wat perikelen als gevolg van zeewind.

Week 5 en 6: van 23 juni tot en met 6 juli

  • Nog steeds veel zon en warm

  • Lagedruk later wat dichterbij

  • Daardoor dan een toenemende buienkans

In de clusterscenario’s zien we een nog wat sterker signaal voor een blokkade opduiken. Het hogedrukgebied wordt in week 5 boven de Britse eilanden ingetekend, met een uitloper tot over Centraal-Europa. Zowel aan zijn noord- als zuidzijde wordt het geflankeerd door zones met een relatief lage luchtdruk. Dat is een situatie die zichzelf goed in stand kan houden.

In de laatste week van deze verwachting, de eerste week van juli, zien we het hogedrukgebied in de berekeningen boven de oceaan terug, met een uitloper in de richting van Denemarken. Nog steeds de lagedruk aan weerzijden en nu ook boven Oost-Europa.

Ook dit lijkt een warme week te zijn met flink wat zon, maar door de nabijheid van de lagedruk ook weer een wat toenemende kans op enkele regen- of onweersbuien.

Samenvattend:

In vergelijking met de 30-daagse verwachting van vorige week is er in de berekeningen niet veel veranderd. Het wisselvallige weer van de komende week lijkt nog steeds van voorbijgaande aard en de overgangsperiode te zijn naar een eerste (mogelijk langdurigere) fase met stabiel, zonnig en ook warm weer. Dat laatste vooral in het zuiden en zuidoosten van het land.

Tegen het einde van de periode dan een toenemen kans op een regen- of onweersbui.

Het beeld zoals we dat in deze berekening zien, past nog steeds in de lijn zoals die op dit moment in de meeste seizoensverwachtingen zit. Ook voor wat de ontwikkeling van de luchtdrukverdeling betreft. En zo blijven de signalen voor een warme en droge zomer intact. Morgen op deze site in de loop van de dag de zomerverwachting van Weerverteller.nl.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie