Regen afgelopen dagen met open armen ontvangen
Reinout van den BornHet zal niet vaak zijn gebeurd dat veel mensen in Nederland daadwerkelijk naar de komst van regen uitkeken. Maar de nattigheid van de afgelopen dagen werd met instemming ontvangen. Al vielen de hoeveelheden op meerdere plaatsen nog wat tegen.
Eigenlijk begon het donderdag en vrijdag al, toen een op dat moment nog straffe en koude noordwestelijke wind buien van de Noordzee het land begon op te blazen. Donderdag gebeurde dat vooral in het noorden van het land, vrijdag op veel meer plaatsen.

Regen was wat oneerlijk verdeeld
Toch waren de neerslaghoeveelheden toen al wat oneerlijk verdeeld. Zo kwam een strook, die vanaf het IJsselmeer tussen Zwolle en Nunspeet door naar het zuidoosten liep, er het beste vanaf. In Wezep viel 15 millimeter, in het iets noordelijker gelegen Hattemerbroek kwam 14 millimeter omlaag. Andere delen van het land kwamen stukken lager uit. In sommige van de buien werden onweer en (door de koude bovenlucht) hagel gemeld.
Toen in de nacht naar zaterdag vanuit het westen een rug van hogedruk was gepasseerd en de wind erachter zuidwestelijke was geworden, begonnen we aan een nieuw hoofdstuk. Ineens konden storingen van de oceaan ons land – na lange tijd – weer bereiken.
Regen kwam maar langzaam op gang
Begonnen we zaterdag, na een laatste koude nacht met in het oosten en in de duinpannen nog vorst aan de grond, nog met zon, al snel nam de bewolking toe en in de loop van de ochtend begon het vanuit het westen al te regenen. Of beter gezegd: te spetteren.
Het duurde opvallend lang voordat de regen op gang kwam. Wat er op radarbeelden al indrukwekkend uitzag, stelde in werkelijkheid maar weinig voor. Die eerste regen viel uit wolken die erg hoog hingen. Het water verdampte voor een groot deel voordat het de grond bereikte. Wat later kwam de regenval in de zuidoostelijke helft van het land alsnog goed op gang.
Het meeste viel in westen, midden en zuiden
Het westen, midden, zuiden en zuidoosten waren uiteindelijk het beste af. In deze gebieden viel tussen 5 en 11 millimeter. Amateurstations hadden hier en daar nog iets meer. Een strook van Zeeland en Zuid-Holland via het Rivierengebied naar het noordoosten van Brabant en het noorden van Limburg ontving op veel plaatsen tussen 7 en 12 en lokaal 14 millimeter. Dat allemaal op de kaart van de amateurstations, die een grotere dichtheid heeft.
Het noorden en oosten kregen duidelijk minder regen. Daar viel vaak niet meer dan tussen 1 en 3 millimeter. Een strook van het noordwesten van Friesland naar het zuidoosten van Drenthe was dan weer de uitzondering op die regel. Daar kwam alsnog 4 tot 7 millimeter omlaag.
Ook in de nacht kwam er nog wat bij
Ook de afgelopen nacht trokken weer neerslaggebiedjes over het land. Op veel plekken brachten die tussen enkele tienden van millimeters en afgerond 3 millimeter extra in de regenmeter. En zo begint er zelfs in deze tot nu toe uiterst droge meimaand iets van een neerslagverdeling in Nederland te ontstaan. Waarbij flinke gebieden nu op een totaal van tussen 10 en 15 millimeter zitten, maar er ook nog veel plaatsen zijn die daar flink onder blijven.
Het is echter nog maar het begin. De komende week wordt nog meer neerslag verwacht en vooral in de periode van dinsdag tot en met donderdag zou het even behoorlijk nat kunnen worden. Als alles goed valt, kan het regentotaal van mei dan flink worden opgekrikt.
Neerslagtekort nog steeds erg hoog
Dat is ook wel nodig, want het neerslagtekort in Nederland staat op dit moment met 129 millimeter nog steeds zo goed als recordhoog voor deze periode van het jaar. En in verschillende berichten in de media was de afgelopen dagen al te lezen hoe de natuur toch steeds meer van die droogte begint te lijden. Voorlopig is iedere regenspat dus meer dan welkom.