Op weg naar de volgende zomerperiode
Reinout van den BornVielen de afgelopen nacht in het westen nog forse buien, vanaf vandaag knapt het weer geleidelijk op. Maar helemaal zonder slag of stoot gaat dat niet.
De buien in het westen hadden met een bovenluchtstoring te maken, die daar vanaf de Noordzee binnentrok. Vooral in de omgeving van Rotterdam en op Goeree Overflakkee kwam het daarbij ook tot onweer. Op veel plaatsen kwam tussen 10 en 20 millimeter aan regen omlaag. Een restant van het buiencomplex trok in de vroege ochtend over Brabant naar het zuidoosten. Ook daar viel op diverse plaatsen nog tussen 5 en 10 mm.

Vrij koele nacht
Op andere plaatsen bleef het overwegend droog en koelde het tijdens opklaringen flink af. In Eelde in het noorden van Drenthe daalde het kwik tot 8,3 graden. Het warmst was Lauwersoog waar de temperatuur niet beneden 14,9 graden kwam. Op 10 centimeter hoogte was het het koudst in het Gelderse Herwijnen waar de temperatuur tot 6,1 graden daalde.
Vandaag wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en komen vooral vanochtend verspreid nog een paar buien voor. Vanmiddag neemt de buiigheid geleidelijk verder af. Wel kunnen de wolkenvelden vanuit het noordwesten dan samenklonteren waardoor de zon het wat moeilijker krijgt. De noordwestelijke wind is aan zee vrij krachtig en soms krachtig en de temperaturen komen niet veel hoger dan tussen 17 en plaatselijk 20 graden uit.
Uitgestrekte wolkenvelden
Vanavond en de komende nacht drijven vanaf de Noordzee uitgestrekte wolkenvelden over het land. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog. Bij een nog steeds stevige noordwestelijke wind wordt het onder de bewolking niet kouder dan ongeveer 14 of 15 graden.
Morgen beginnen we bewolkt aan de dag. Pas later op de dag vallen gaten in de bewolking en krijgen we geleidelijk een afwisseling van stapelwolken en zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Bij een matige noordwestelijke wind komen de temperaturen wat hoger uit dan de afgelopen dagen. Het wordt 20 graden in het noorden, lokaal 24 graden in het zuiden.
Nacht naar donderdag koud
In de nacht naar donderdag kan het tijdens opklaringen en bij een wat wegvallende wind behoorlijk afkoelen. In het binnenland kan het kwik dan ruim beneden 10 graden dalen. Ook loont het de moeite om de temperaturen in de duinpannen in de gaten te houden. Die zouden weleens behoorlijk ver kunnen dalen komen mogelijk in de buurt van het vriespunt.
Vanaf donderdag staat het weer in Nederland een tijdje onder invloed van een hogedrukgebied. Doordat de kern ervan eerst nog ten westen van ons land ligt, voert een noordelijke wind lucht aan waarin vooral in de nacht en ochtend vanaf de Noordzee ook een paar wolkenvelden kunnen meekomen. In de middag lost een belangrijk deel van die bewolking op en krijgen we een afwisseling van stapelwolken en zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperaturen komen van noord naar zuid tussen 20 en 25 graden uit. Het is dan heerlijk zomerweer.
In het weekend nog wat warmer
In het weekend lijkt de wind nog wat verder naar het noordoosten door te draaien. Gebeurt dit inderdaad dan kan nog wat warmere lucht onze omgeving bereiken. In het zuiden van het land kunnen de temperaturen bij vrij veel zon dan tot 27 of plaatselijk 28 graden oplopen. Verder ontstaan In de middag vooral in het oosten van het land stapelwolken.
Op zondag zou vanuit het noordoosten een storing met een paar regen en onweersbuien kunnen binnentrekken. Maar helemaal zeker is deze ontwikkeling nog niet.
Op de wat langere termijn moeten we de wisselwerking in de gaten houden tussen hogedrukgebieden boven Scandinavië en met uitlopers tot over onze omgeving aan de ene kant, en een lagedrukgebied dat boven Polen aanwezig is aan de andere kant. Op de momenten dat dit lagedrukgebied wat dichterbij komt, neemt bij ons de kans op een paar regen en onweersbuien toe. Houdt het hogedrukgebied een sterke invloed, dan kan de zomer langer aanhouden en blijven de temperaturen ook wat hoger.
Grote hitte ligt voorlopig niet op de loer
Doordat het nieuwe hogedrukgebied straks een vrij noordelijke positie inneemt, is de kans dat nieuwe golven met hete lucht vanuit het zuiden van Europa onze omgeving bereiken een stuk kleiner dan in de voorgaande weken. Echte hittepieken liggen wat dit betreft voorlopig dan ook niet op de loer. En dat is voor veel mensen waarschijnlijk wel net zo aangenaam.