Onweer stelde weinig voor, vandaag het echte werk?
Reinout van den BornFase één van het onweer in Nederland bleek zaterdag en in de nacht naar zondag nog geen succes. Of beter gezegd: er kwam eigenlijk helemaal niets van terecht.
Ach ja, het was voor de buien – of wat daarvoor doorgingen – uit wel behoorlijk warm geworden. Het blijft indrukwekkend om te zien hoe makkelijk dat tegenwoordig gaat. De wind hoeft maar even een zuidelijke component te krijgen en het kwik vliegt omhoog.

In de ochtend was het al behoorlijk warm
Zo was het zaterdagochtend al behoorlijk warm buiten de deur, met ook nog een redelijk windje. Daarbij scheen de zon behoorlijk, al was het zeker niet onbewolkt.
In de middag werd het allemaal wat onbestemder, drong veel meer sluierbewolking vanuit het zuidwesten binnen en was onrustig ogende middelbare bewolking te zien. We kregen zo’n weertype met wittere luchten, heel veel licht, een warme wind en temperaturen die voor de beleving helemaal niet fijn waren. Alles leek naar onweer toe te werken.
Wel de opbouw naar, maar niet de ontlading
Het kwam alleen niet. Niets is zo onbevredigend om wel de opbouw naar onweer mee te maken, maar daarna niet de ontlading die je weer van dat onbestemde gevoel bevrijdt. Dat gaat dan mee de nacht in. Je slaapt niet lekker, het blijft eigenlijk ook te warm.
Helemaal zonder onweer eindigde de dag overigens ook niet. Het westen van Brabant kreeg wat, vanaf 15 uur. eerder eigenlijk dan verwacht. Veel stelde het niet voor. Terwijl die buien naar het noorden trokken en uiteindelijk ook Noord-Holland bereikten, trok een nagenoeg uitgeblust deel van de buienzone het zuidoosten en oosten van het land binnen.
In het noordoosten regende het een tijdje
Dat deel lag vanochtend vroeg boven het noordoosten en bracht daar een tijdje regen. Op de natste plekken kwam er tussen 5 en 10 millimeter omlaag. Dat was nog meer dan op de plekken, waar het wel even had geonweerd uiteindelijk was gevallen.
Opvallend bij de buien van gisteren was dat ze uit wolken met een hoge basis vielen. Ze werden opgewekt door onstabiliteit die in de hogere delen van de atmosfeer beschikbaar was, veel minder door de hoge temperaturen aan de grond. In Brabant en in Limburg was het voor de buien uit toch nog 31 of 32 graden geworden, behoorlijk warm dus.

Het waaide wel even flink
Het grappige was dat de buien, ook al kwamen ze dus nauwelijks van de grond, de lucht wel in beroering brachten. Ook hier in Velp nam de wind op een goed moment even behoorlijk toe, om naar zuidelijke richtingen te draaien. Het was een warme wind die nauwelijks verkoeling bracht. Je kon het eigenlijk dus ook geen ontlading noemen. Het bleef warm.
Feitelijk maakten we ook gisteren weer zo’n situatie mee waarin de echte dynamiek in de bovenlucht ontbrak, iets dat tegenwoordig vaker gebeurt. We schreven daar gisteren op deze site nog over. Terwijl ogenschijnlijk van alles in stelling wordt gebracht om de warmte bij ons te verdrijven, gebeurt minder dan je op basis van de weerkaarten zou verwachten.
Het echte werk lijkt vandaag te komen
De vore van gisteravond passeerde op enkele relatief lichte buien na vrijwel geruisloos. Datzelfde kon je van het zwakke koufront zeggen, dat vanochtend overtrok en niet meer dan veel bewolking en wat lichte regen bracht. Het echte werk moet nu komen van de vore die later vanmiddag vanuit het zuiden het land passeert. Vooral in de oostelijke helft van het land zou de passage daarvan wel met enkele fikse onweersbuien gepaard kunnen gaan.
Het KNMI heeft vanwege die passage tussen globaal 15 en 22 uur voor heel het land een code geel uitgegeven. Gewaarschuwd wordt voor buien die wateroverlast kunnen veroorzaken, waardoor tunnels en straten blank kunnen komen te staan, plotselinge windstoten en blikseminslag. Bij buien is er kans op hagel met een doorsnede tot 2 centimeter en kan tot 30 millimeter in een uur vallen. De windvlagen bereiken snelheden tot 60 kilometer per uur.