Novemberstorm geselde Nederland voor het laatst in 2016

Foto boven: Stormschade in de buurt van Delft - Steven Lek

Het mag de laatste tijd bij ons in Nederland dan uiterst rustig zijn geweest, met vaak veel wolken, weinig wind en gematigde temperaturen, november is ook een maand waarin het behoorlijk kan stormen. Al moeten we daarvoor wel terug in de tijd.

Advertentie

De laatste keer dat we in Nederland in november met een herfststorm te maken kregen, was op 20 november 2016. En dat was weer de eerste novemberstorm sinds het jaar 1987, 29 jaar eerder dus! Op 20 november 2016 trok een lagedrukgebied van Het Kanaal via onze westkust naar het noorden, om daarbij flink te activeren. Het leverde een dag met storm, buien en zeer zware windstoten op. Aan de kust bereikten de windvlagen snelheden tot 134 kilometer per uur, en ook in het binnenland waren er rukwinden van wel 100 kilometer per uur.

Stormschade in de buurt van Delft - Steven Lek
Stormschade in de buurt van Delft - Steven Lek

In Noord-Holland bereikte de storm zijn hoogtepunt: aan de kust bij IJmuiden werd zelfs windkracht 10 gemeten. Daar kwam het ook tot de zwaarste windstoten.

Stormschade door het hele land

De storm liet op veel plaatsen zijn sporen na. In Arnhem belandden vijf voetgangers in het ziekenhuis toen terrasschermen door de wind omvielen. Onder de gewonden bevond zich een gezin met kinderen dat toevallig voorbijliep. Brandweer- en politiediensten hadden hun handen vol aan stormschade. Van omgevallen bomen en afgebroken takken tot rondvliegende dakpannen: de meldingen stroomden binnen. De politie riep op om 112 alleen te bellen in levensbedreigende situaties, omdat de lijnen overbelast raakten.

Op de snelwegen zorgde de storm voor een flinke schoonmaakklus: omgevallen verkeersborden en bomen werden aan het eind van de middag opgeruimd. Bij Hurdegaryp (Friesland) kwamen zelfs enkele lichtmasten op de weg terecht, wat voor gevaarlijke situaties zorgde.

Treinverkeer ontregeld

Ook het treinverkeer ondervond flink wat hinder van de storm. Omgewaaide bomen, dakpannen en ander losgeraakt materiaal kwamen op het spoor terecht, wat voor vertragingen en stilstaande treinen zorgde. Tussen Eindhoven en Den Bosch, en ook tussen Eindhoven en Tilburg, reden geen intercity’s door een boom op de rails. Op Utrecht Centraal waaiden bouwplaten op de bovenleiding en het perron, waardoor daar het treinverkeer ook stilviel.

De herfststorm trok in de ochtend eerst over Zeeland, waar de harde wind al om 10:45 voor de eerste meldingen van schade zorgde. De Zeeuwse brandweer rukte uit voor omgewaaide bomen en schade aan gebouwen. Op zee ging het er ook heftig aan toe: voor de kust van Schouwen-Duiveland raakte een containerschip op drift door een aanvaring. Gelukkig kon het schip rond 14:45 weer zelfstandig verder varen naar de haven.

Najaarsstorm en tegenwindfietsen? Geen probleem!

Ondanks het ruige weer ging het jaarlijkse NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering gewoon door. Hoewel de organisatie overwoog de route in te korten, wilden de deelnemers dat absoluut niet – wind of geen wind! In de middag trok de storm verder langs de Zuid-Hollandse kust. Vanuit de regio kwamen veel meldingen binnen van omgewaaide bomen, beschadigde daken en kapotte auto’s. In Heenvliet, nabij Spijkenisse, werden dakplaten van een Albert Heijn-filiaal door de wind meegenomen. De veerboot naar Texel werd tijdelijk uit de vaart gehaald, maar aan het einde van de middag kon deze weer veilig varen.

Kwamen herfststormen in Nederland vroeger vaker voor, tegenwoordig lijkt het aantal kleiner te zijn. Zeker in het binnenland is de wind tijdens stormen vaak ook minder sterk. Doordat de straalstroom in het nieuwe klimaat later op gang komt en vaak een noordelijkere positie inneemt dan in eerdere jaren, zijn stormen meer en meer een specialiteit van de winter geworden. Het is niet voor niets dat mensen steeds vaker het gevoel hebben dat de seizoenen verschuiven en dat de winters van tegenwoordig eigenlijk langdurige herfsten zijn geworden.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller