Na warm weekend weersomslag naar koel en nat weer
Reinout van den BornNadat we het komende weekend eerst nog een warmtepiek hebben beleefd, met vooral komende zaterdag op diverse plaatsen tropische temperaturen, wordt het begin volgende week een tijdlang wisselvallig en duidelijk koeler.
Op de weerkaarten zien we dan een sterke westcirculatie ontstaan die de ene na de andere storing op ons deel van Europa afvuurt. Bijna dagelijks valt er dan wel een tijdje regen of een aantal buien, af en toe waait het flink en het wordt een stuk koeler.

Meer dan een halve maandhoeveelheid
Ook gisteren hadden we al zo'n wisselvallige dag. Op sommige plekken was het dusdanig nat dat meer dan een halve maandhoeveelheid aan regen omlaag kwam. Plekken die werden getroffen, lagen in Twente, de Achterhoek en op de Veluwe in Gelderland. In het westen viel vroeg in de ochtend al veel regen. Plaatselijk kwam uiteindelijk meer dan 50 millimeter omlaag.
Het begon in de ochtend met een gebied met buiige regen, dat vanuit het westen snel over het land trok. Vooral in het westen ging het daarbij even flink tekeer. Op sommige plekken viel in zeer korte tijd meer dan 20 millimeter regen. Het waren echte wolkbreuken die passeerden. Verder naar het oosten was deze regenzone een stuk minder actief.
Na de regen kwamen er felle buien
Nadat de regen was weggetrokken, ontstonden in een sterk onstabiele luchtsoort felle buien, soms met onweer. Vooral Overijssel en Gelderland hadden met die buien te maken. Aan het einde van de middag waren meerdere buienstraten die langere tijd boven een en dezelfde plek bleven hangen. Op die manier viel in en in de omgeving van het Twentse De Lutte in korte tijd meer dan 50 mm regen, tot in het buitengebied zelfs bijna 60 millimeter aan toe.
In Nunspeet, aan de noordrand van de Veluwe, kwamen straten onder water te staan doordat zon buienlijn langere tijd bleef hangen. Doetinchem en omgeving in de Achterhoek kregen meer dan 45 millimeter in de regenmeters. In Garderen, ook op de Veluwe, viel meer dan 40 millimeter. En uiteindelijk was aan het einde van de middag en in het begin van de avond ook mijn eigen omgeving in Velp aan de beurt. Ook hier was het een lijntje met zware buien dat de neerslaghoeveelheden snel deed oplopen. Het kwam daarbij ook tot onweer. In mijn eigen tuin viel bijna 27 millimeter, in het zuiden van Velp 32 millimeter.

Beginnende wind- en waterhozen
De lucht was zo onstabiel dat tijdens buien vooral in de noordelijke helft van het land hier en daar tuba's, beginnende wind- en waterhozen te zien waren. Soms waren die slurven al behoorlijk lang. Toch is het onduidelijk of ze wel ergens de grond hebben bereikt.
De afgelopen nacht verdwenen de laatste buien en klaarde het op veel plaatsen op. In het binnenland daalden de temperatuur hier en daar tot beneden 10 graden. In het noorden en noordoosten trok nieuwe bewolking binnen, een restant van de storing die het weer bij ons gisteren in de greep had. Die bewolking rukte vanochtend nog wat verder op en bedekte uiteindelijk een groot deel van het noordoosten en oosten van het land. In de rest van het land scheen de zon en begonnen geleidelijk aan stapelwolken te ontstaan.
Noordoosten hardnekkige bewolking
Vanmiddag blijven de wolkenvelden vooral in het noorden en noordoosten hardnekkig, in het oosten komt later de zon er weer geregeld door. In de rest van het land wisselen perioden met zon en stapelwolken elkaar af. Uit de bewolking kan hier en daar een spatje regen vallen, in de rest van het land blijft het droog. De noordwestelijke wind is in het noorden nog matig en in het oostelijke deel van het Waddengebied vrij krachtig. In de rest van het land neemt de wind geleidelijk af. De temperaturen lopen uiteindelijk uiteen van 20 graden in het noorden tot 26 graden, plaatselijk in het zuiden van het land.
Vanavond en de komende nacht is het in het noordoosten bewolkt, in een brede zone over het midden van het land komen uitgestrekte opklaringen voor en in het zuidwesten dringt later In de nacht nieuwe bewolking binnen. Het blijft op de meeste plaatsen droog. In de opgeklaarde gebieden in het midden van het land kunnen de temperaturen tot iets beneden 10 graden dalen, onder de wolken in het noordoosten en ook in het zuidwesten blijft het warmer.
Morgen noordoosten nog lange tijd bewolkt
Morgen is het in het noordoosten nog lange tijd bewolkt, in de rest van het land laat de zon zich steeds beter zien. Het blijft op verreweg de meeste plaatsen droog en bij maar weinig wind lopen de temperaturen op tot tussen 22 of 23 graden in het noorden en tussen 25 en 28 graden in het noordwesten, midden en zuiden van het land. Echt zomerweer dus.
Zaterdag lijkt de warmste dag van het weekend te worden met temperaturen die in delen van het midden en zuiden tot tropische waarden van 30 graden of iets hoger kunnen oplopen. Die dag begint met veel zon, maar vooral vanaf de tweede helft van de middag en in de avond kunnen vanuit het zuiden ook een paar regen en onweersbuien over het land trekken.
Ook zondag een warme dag
Ook zondag is het met een zuidenwind warm. Het kwik komt dan op veel plaatsen tussen 27 en 30 graden uit. Het is daarbij vochtig en benauwd en vooral laat in de middag en in de avond neemt vanuit het zuiden de kans op onweer opnieuw toe. Dan kunnen er mogelijk fikse buien tussen zitten. Het is een ontwikkeling om die dag in de gaten te houden.
Vanaf maandag strekt de westcirculatie op de oceaan een aantal dagen zijn arm. Het wordt een stuk wisselvalliger. Storingen vanuit het westen volgen elkaar in een relatief hoog tempo op. Een flink deel van de komende week ziet er dan ook behoorlijk wisselvallig uit en regionaal kunnen de neerslaghoeveelheden behoorlijk oplopen. Af en toe waait het ook flink en met temperaturen tussen 19 en 22 graden is het behoorlijk koel voor het gevoel van deze zomer.
Tegen het einde van de week wat beter?
Tegen het einde van de week zou vanuit het zuiden een hogedrukgebied wat dichterbij kunnen komen. Als dat inderdaad zo is, neemt de wisselvalligheid even wat af en kunnen de temperaturen weer een paar graden stijgen. Maar die ontwikkeling is nog onzeker.