Morgen gaat de bezem door de atmosfeer

Foto boven: Eindelijk vallen gaatjes in de wolken - Ab Donker

Na een lange periode met kalm en grijs hogedrukweer, is het fijn dat morgen de bezem door de atmosfeer gaat. Een klein lagedrukgebied, dat net ten oosten van Nederland langs over Duitsland naar het zuiden trekt, brengt niet alleen buien. Het zorgt er met een sterk toenemende wind ook voor dat de laaghangende bewolking wordt weggeblazen.

Advertentie

Er zijn heel wat plekken in Nederland die de zon dit weekend nog niet te zien hebben gekregen. De wolken waren daarbij vandaag wel wat dunner dan gisteren, maar er zaten eerst nog steeds geen gaten in. Later vanmiddag lukte dat wel steeds beter. Hier en daar viel uit de bewolking zelfs nog een beetje lichte motregen.

Eindelijk vallen gaatjes in de wolken - Ab Donker
Eindelijk vallen gaatjes in de wolken - Ab Donker

Het is vandaag al zachter

Doordat het bewolkt was, was het niet koud. Onder de wolken werd het in de nacht niet kouder dan tussen 6 en 9 graden. En overdag warmde het maar traag op. Daarbij was eerst maar weinig wind. Toch kwamen de temperaturen in de zuidelijke helft van het land al boven 10 graden, en dat kwam doordat de zuidwestenwind langzaam zachtere lucht aanvoerde.

Dit alles verandert morgen. De komende nacht al worden de wolken vanuit het noordwesten dikker en tegen de ochtend trekken de eerste buien het noordwesten binnen. Voor de buien uit kan het hier en daar nog even opklaren. Als dat gebeurt, daalt het kwik nog tot 3 of 4 graden. Op de plekken waar het bewolkt is, wordt het niet kouder dan 7 of 8 graden.

Aantrekkende wind

De wind is daarbij in het binnenland zuidwestelijk en matig, kracht 3. Aan zee draait de wind naar het noordwesten en neemt toe. Tegen de ochtend komt bij de Wadden een harde wind te staan, een windkracht 6 tot 7. Morgen overdag kan de wind in het Waddengebied zelfs af en toe stormachtig worden, windkracht 8 en daarbij zijn zware windstoten mogelijk, met snelheden tot plaatselijk 80 km per uur. Aan de westkust worden windvlagen met snelheden tot zo'n 70 km per uur verwacht en in het binnenland is het natuurlijk nog wat rustiger.

De eerste buien trekken In de ochtend vrij snel over het land naar het zuidoosten. Daarna klaart het op, laat de zon zich vaker zien, maar trekken ook nog losse buien over het land. Die zijn waarschijnlijk het actiefst in het noordoosten en oosten. In die gebieden is er ook een kleine kans op onweer. In het westen en zuiden van het land lijken de droge perioden langduriger te zijn. Doordat de doorstaande westelijke tot noordwestelijke wind lucht vanaf de Noordzee aanvoert, is het met temperaturen tussen 10 en 13 graden relatief zacht.

In de nacht in het oosten nog regen

Ook In de nacht naar dinsdag is het nog bewolkt en vallen vooral in het oosten van het land buien of regent het een tijdje. In het westen is het vaker droog. Terwijl de wind in het Waddengebied afneemt, staat aan de westkust een krachtige tot harde noordelijke wind. De temperaturen dalen tot tussen 7 graden in het Oosten van het land en 10 graden in het westen.

In de dagen daarna liggen we onder een hogedrukgebied. Het is dan rustig weer, een oostelijke tot noordoostelijke wind voert lucht aan waarin opnieuw wolkenvelden voorkomen, maar In de nachten klaart het soms ook even op. Met name de nacht naar donderdag kan hierdoor koud verlopen, met in het binnenland minimumtemperaturen rond het vriespunt.

Opnieuw vochtige lucht

Donderdag overdag en vrijdag trekt het hogedrukgebied vanuit het noorden over ons land, waarna de wind naar het noordwesten draait en opnieuw vochtigere lucht van de Noordzee kan binnenstromen. De kans op bewolking neemt dan toe en vooral de nachtelijke temperaturen worden opnieuw hoger. Overdag wordt het ongeveer 10 graden.

Vanaf het weekend wordt het onzeker. Afhankelijk van hoe een nieuwe puls met koude lucht vanuit het noordwesten Europa benadert wordt het of wisselvalliger en kouder, of wisselvalliger en zachter. De verschillende modelberekeningen zijn het hierover nog niet eens.

Koude en zachte optie

Daar waar het Europese model voor de zachtere optie gaat Met een naar zuidwest draaiende wind, kiezen de Amerikaanse weerkaarten voor het koudere vervolg. Mochten die Amerikaanse kaarten uitkomen, dan waait de wind een tijdje vanuit het noordwesten en dringt de koudere lucht ook tot Nederland door. In dat geval kunnen sommige buien op termijn een winterse lading krijgen. De komende week zal duidelijk worden hoe het verder gaat.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller