Koud begin van een wisselvallige week
Reinout van den BornVoor het eerst sinds lange tijd gaan de poorten van de oceaan weer open en kunnen storingen, horend bij lagedrukgebieden in het noorden, onze omgeving bereiken. Het levert ons in elk geval een wisselvallige week op met gematigde temperaturen.
De officiële opening van die wisselvallige week speelt zich de komende nacht af, als een rug van hogedruk ons land vanuit het westen passeert. Is de wind er vooruit nog noordwestelijk tot westelijk, erachter draait hij naar zuid tot zuidwest. Dan is het slot er eindelijk af en kunnen we aan het nieuwe weertype beginnen. De vraag is dan hoeveel regen we krijgen.

Regenhoeveelheden nog niet indrukwekkend
Buien zijn er intussen her en der al wel gevallen, maar de daarmee samenhangende regenhoeveelheden waren nog niet indrukwekkend. Op de natste plaatsen ging het om een millimeter of 5, maar er waren veel meer plekken waar nog vrijwel niets viel. Het waren dan ook koude buien die in het noordoosten gisteren hier en daar ook hagel brachten.
Tijdens opklaringen werd het de afgelopen nacht toch weer behoorlijk koud. De koudste plekken lagen deze keer in het zuidoosten van het land. Van de KNMI-stations kwam Maastricht op anderhalve meter hoogte tot een laagste temperatuur van 2,7 graden, Deelen bij Arnhem volgde met 3,0 graden en in Eindhoven daalde het kwik tot 3,6 graden.
Opnieuw vorst
Aan de grond was er opnieuw vorst. Ell in Limburg mat op een hoogte van 10 centimeter een laagste temperatuur van -3,2 graden. Maastricht kwam aan de grond tot -1,7 graden en in Deelen werd een grondminimum van -0,8 graden aangetekend.
In een binnenlands duinengebiedje in België bij de plaats Oudsbergen kwam het in een duinpan op anderhalve meter zelfs tot matige vorst met -5,1 graden. Aan de grond werd het er -7,8 graden. In de Hoge Venen daalde het kwik in Mürringen op anderhalve meter tot -6,5 graden. In Vlaanderen werd het in Scherpenheuvel-Zichem op normale waarnemingshoogte -1,1 graden, in Denemarken -2,9 graden.
Vandaag trekken diverse buien vanuit het noordwesten over het land. De actiefste bevonden zich tot nu toe boven het noordoosten. Waarnemer Jannes Wiersema meldde in Roodeschool de afgelopen nacht bij één van de buien ook nog onweer. Gisteren kwam het daar bij buien ook tot hagel. Soms daalde de temperatuur tijdens die buien tot ruim beneden 10 graden.
Vanmiddag vanuit het westen weer droog
De minste buien zijn vandaag voor het zuidwesten weggelegd en vanuit die hoek wordt het vanmiddag op steeds meer plaatsen ook alweer droog. Het laatst gebeurt dat in het noordoosten. Verder waait er een matige, aan zee eerst nog af en toe krachtige noordwestelijke wind en liggen de temperaturen vanmiddag tussen 12 en 15 graden. Het is kil.
Vanavond en de komende nacht, tijdens de passage van de rug van hogedruk, zijn er eerst opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. Later in de nacht kan in het oosten nog weer een enkele bui ontstaan. Op de koudste plaatsen koelt het opnieuw tot een graad of 2 af met kans op vorst aan de grond, maar in het zuidwesten, waar alweer wolkenvelden komen opzetten, is het warmer. Verder trekt de zuidwestelijke wind daar tot krachtig aan.
Morgen eerst nog even zon, later regen
Morgen laat in de ochtend de zon zich nog even zien, maar al gauw neemt de bewolking toe en aan het einde van de ochtend begint het in het zuidwesten te regenen. Aan het einde van de middag bedekt die regenzone een groot deel van het land. De zuidwestelijke wind is dan matig, aan zee vrij krachtig en soms krachtig en het wordt tussen 14 en 18 graden.
In de nacht naar zondag en ook zondagochtend is het nog steeds bewolkt en passeert een volgend gebied met regen. De zuidwestenwind trekt nog wat verder aan en kan tegen de ochtend aan de westkust even hard worden. Het wordt niet kouder dan tussen 10 en 12 graden.
Zondag eerst regen, later meer zon
Ook zondagochtend regent het nog op veel plaatsen, in de middag trekken bewolking en regen naar het oosten weg en komt vanuit het westen de zon er nog even door. Verder kan dan nog een enkele bui vallen. De wind neemt weer af en het wordt 17 tot 21 graden.
Volgende week lijkt het wisselvallige weer tot en met donderdag aan te houden. Vrijwel iedere dag passeert wel een storing met bewolking en een tijdje regen of een paar buien. Tussendoor is ook de zon nu en dan te zien. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en west en de temperaturen liggen vaak tussen 15 en 18 graden.
Tegen het einde van volgende week stabilisatie
Tegen het einde van de week komt vanuit het zuiden een eerste hogedrukgebied dichtbij en lijkt het weer opnieuw te stabiliseren. Dan wordt het ook weer wat warmer.