Het roer is om, de regen gaat vandaag beginnen
Reinout van den BornHet roer is om in het Nederlandse weer. De overgang had de afgelopen nacht in stilte plaats toen een rug van hogedruk over ons naar het oosten trok. Maar die gebeurtenis opende wel de poort voor de nu beginnende periode met wisselvallig weer.
Er waren brede opklaringen toen het gebeurde en het werd nog even flink koud. Van de KNMI-stations was Eelde op anderhalve meter hoogte het koudst. De temperatuur daalde er tot 2,3 graden. Deelen bij Arnhem volgde met 2,8 graden en Hupsel en Enschede werden met 3,2 graden gedeeld derde. Vlissingen was het warmst met 11,3 graden.

Vorst aan de grond en in de duinpannen
En ook nu kwam het tot vorst aan de grond. Hupsel kwam op een grasminimum van -3,3 graden uit, Eelde volgde met -2,9 graden en in Eindhoven daalde de temperatuur op een hoogte van 10 centimeter tot -1,2 graden. Ook Enschede (-0,6 graden) en Deelen (-0,4 graden) kwamen tot vorst aan de grond. Vlissingen was ook hier met 10,7 graden het warmst.
In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het op officiële waarnemingshoogte. Bol 2 kwam op anderhalve meter op -2.05 graden uit en aan de grond tot -2,89 graden. Santpoort haalde op anderhalve meter een minimumtemperatuur van -0,95 graden en aan de grond -1,74 graden. In Oudsbergen (Be) vroor het op anderhalve meter 1,9 graden en werd het aan de grond -4,0 graden. Verder was er in de duinpannen geen vorst.
Vandaag vanuit het westen regen
Vandaag neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het westen regenen. In de tweede helft van de middag wordt het in het westen weer droog, maar kan nog een enkele bui vallen. De zon krijgen we niet of nauwelijks meer te zien. De zuidwestelijke wind is aan zee af en toe krachtig en het wordt 14 of 15 graden, maar in de regen is het stukken kouder.
Vanavond en de komende nacht passeren nieuwe storingen het land. Per saldo is het bewolkt en valt van tijd tot tijd regen, de ene keer meer dan de andere. Ook zitten er langere droge perioden tussen. In totaal valt in het westen 5 tot 10 millimeter, in het oosten 10 tot 15 millimeter. Maar er komen ook enkele stroken voor waar duidelijk meer kan zijn gevallen. De zuidwester is aan zee af en toe krachtig en de temperaturen schommelen rond 13 of 14 graden.
Morgen nog een paar buien
Morgen trekt de regen in de ochtend via het oosten het land uit. Daarna blijft vrij veel bewolking over, maar komt ook de zon er af en toe door. Verder trekken enkele buien over het land. In de middag worden het er minder en worden ze minder actief, maar ze verdwijnen niet helemaal. De temperaturen komen tussen de buien door op 17 of 18 graden uit. Het is wat benauwder. De wind, die aan zee in de ochtend even hard is, neemt in de middag geleidelijk af.
Maandag wisselen wolken en de zon elkaar af en vallen een paar buien. De westelijke tot zuidwestelijke wind ligt overdag aan banden, maar neemt in de avond weer wat toe en de temperaturen komen overdag tussen 15 en 17 graden uit.
Van dinsdag tot vrijdag diverse storingen
In de periode van de dinsdag tot en met vrijdag passeren diverse storingen en kunnen de neerslagtotalen verder oplopen. Af en toe trekt de westelijke tot zuidwestelijke wind er flink aan en de temperaturen blijven relatief gematigd. Pas rond het komende weekend, als we aan de flank van een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa komen te liggen, neemt de wisselvalligheid af en gaan de temperaturen geleidelijk omhoog.