Het onweer van zondag was regionaal wel spectaculair
Reinout van den BornViel het onweer van afgelopen zaterdag op veel plaatsen in Nederland nog tegen, het onweer van zondag was regionaal stukken actiever.
Het kwam verspreid over de dag tot actieve buien, steeds op andere locaties. Maar de buien die zondagavond over het noordoosten van het land trokken, waren toch het indrukwekkendst. Overigens kwamen in de avond in het zuidwesten ook weer enkele forse buien voor.

Roodeschool 47,6 millimeter
In Roodeschool viel bij waarnemer Jannes Wiersema 47,6 millimeter, waarvan 40 millimeter in korte tijd, tijdens één bui. In die bui kwam het ook tot hagel. Verder kwam het hele dorp onder water te staan. Het duurde lang voordat het weer weg was. Een stukje verderop in Uithuizermeeden viel 51 millimeter.
Assen registreerde plaatselijk meer dan 45 millimeter in minder dan een uur tijd. Ook het noorden van Friesland, delen van Ameland en de Kop van Noord-Holland kregen met forse onweersbuien te maken.
Er passeerden meerdere storingen. In de ochtend was het de beurt aan een zwak koufront. Dit bracht niet veel. Het was bewolkt en her en der viel een spatje regen. Daarna kwam een nieuwe vore op ons land af, waarachter een volgend koufront binnentrok.



Tussen de storingen in brede opklaringen
Tussen koufront nummer 1 en de volgende storingen bevond zich een strook met brede opklaringen. De zon scheen in de loop van de ochtend en aan het begin van de middag dan ook een tijdje volop. Toen was al wel duidelijk de lucht waarin we ons bevonden nog erg vochtig en warm was. De temperaturen stegen snel tot tussen 25 en in het oosten plaatselijk 29 graden. Het voelde buiten de deur erg benauwd aan. Er moest voor je gevoel wel iets gaan gebeuren.
Aan het begin van de middag, rond 13 uur ontstonden de eerste buien. Boven het zuidwesten en ook Noord-Holland. Vooral op de buien in Noord-Holland kwam het tot onweer. In de omgeving van Den Helder en mogelijk op Texel viel al snel meer dan 20 millimeter.
Sint Annaparochie 70 millimeter?
Een andere bui kwam aan de westrand van de Noordoostpolder tot ontwikkeling en trok naar het noorden, Friesland in. Daar kwam van het gebied ten westen van Leeuwarden naar het zeegat tussen Terschelling en Ameland een lijn met zware onweersbuien tot stand, die lange tijd intact bleef en heel langzaam oostwaarts bewoog. Hollum op Ameland kreeg er meer dan 30 millimeter van en naar verluid zou in het Friese Sint Annaparochie, dat zich langere tijd onder de lijn bevond, zelfs 70 millimeter zijn gevallen. Maar deze melding is niet bevestigd.

Terwijl deze zware buien zich in het noorden van het land afspeelden, kwam ook het koufront in het zuiden het land binnen. Het was een band met buiige regen waarin zich vooral in de oostelijke helft van het land nu en dan onweer voordeed.
Wolkbreuk in Velp
In de band, maar vooral aan de warme voorzijde ervan, ontstonden steeds nieuwe onweershaarden. Eén ervan bereikte rond 17.10 uur Velp. Het kwam tot een pittige wolkbreuk en veel onweer op hoogte. Even liep de neerslagintensiteit tot 140,4 millimeter per uur op. De bui duurde gelukkig niet lang. Uiteindelijk viel in korte tijd 13 millimeter.
Vanaf 19 uur schoten in Drenthe en Groningen ineens enkele zware buien de lucht in. Dit waren echt agressieve buien. Een zwaar complex passeerde de omgeving van Roodeschool rond 21 uur. Kort daarna was ook de omgeving van Delfzijl aan de beurt.

Trekken van een supercell
Bij een bui, die rond 20.30 uur over de omgeving van Ter Apel trok, was duidelijk rotatie te zien. In de buurt van Delfzijl leek deze bui ook nog steeds trekken van een supercell te hebben. Boven Groningen was aan de buien een fraaie shelfcloud (een wolkenkraag) te zien.
Opvallend waren de felle onweersbuien die in de eerste helft van de avond ook over het westen en midden van België en het zuidwesten van Nederland trokken. Het leken meerdere golven achter elkaar te zijn. De bui, die rond 20.45 uur over Domburg trok, was echt fel. Waarnemer Huib Lievense mat een intensiteit van 250 millimeter per uur, dat is meer dan 4 millimeter per minuut. Veel zwaarder krijg je het in Nederland aan regenval bijna niet.

En zo kwam het onweer er regionaal toch nog
En zo eindigde de tweede dag van een weekend dat uiteindelijk toch nog het een en ander aan onweer en zware regenval bracht. Lang niet overal, maar op de plekken waar het gebeurde, wel spectaculair, vooral daar waar het om de regenval ging. Qua wind viel het mee. Alleen Maastricht kwam nog tot een zware windstoot van 80 kilometer per uur.