Het lijkt allemaal toch wel mee te vallen
Reinout van den BornWie de weerkaarten voor deze week de laatste tijd wat heeft gevolgd, weet dat het er over het algemeen niet goed uitzag. We leken in de ban van een westcirculatie te komen met sterk wisselvallig weer en relatief lage temperaturen. Maar als je die ontwikkelingen van dit moment bekijkt, dan zien die er eigenlijk nog helemaal niet zo slecht uit.
Goed, vandaag en morgen vallen diverse buien, maar de dagen daarna neemt de neerslagkans alweer langzaam af. Ook komt dagelijks de zon er goed door. En bereiken de temperaturen steeds makkelijk waarde tussen 20 en 25 graden. Nog altijd licht zomers dus.

De dag begon zonnig
Vanochtend merkten we al hoe het er in de nieuwe week ook kan uitzien. Na de buien van gisteren, die de in de nacht naar het noordoosten wegtrokken, klaarde het breed op. Vanochtend scheen op veel plaatsen de zon voluit. Een tijdje was er zelfs geen wolkje aan de lucht.
Later vandaag verschijnen die wolken wel. Ze horen bij een lagedrukgebied waarvan de kern vanuit Engeland via de Noordzee naar het gebied ten noorden van Nederland trekt. Er vooruit waait een zuidelijke wind, later vandaag draait die wind naar zuidwest. En vooral op de windsprong kunnen gemakkelijk regen en onweersbuien ontstaan.
Vanmiddag buien met onweer
Die buien trekken vanmiddag vanuit het zuidwesten over het land. Het kunnen talrijke buien zijn, ze kunnen regionaal ook pittig uitpakken en met onweer en soms veel regen in korte tijd gepaard gaan. Tussendoor is ook vanmiddag de zon nog wel te zien, maar lang niet meer zo uitbundig als vanochtend. De zuidwestelijke wind is aan zee vrij krachtig, in de buurt van buien mogelijk even krachtig en de temperaturen, die voor de buien uit nog tot tussen 20 en 25 graden kunnen oplopen, doen tijdens en na de buien weer een stapje terug.
Vanavond en de komende nacht neemt het aantal buien weer af. Er zijn opklaringen, er drijven ook wolkenvelden over en vooral aan zee blijft het stevig waaien. De temperaturen dalen tot tussen 15 en 18 graden. Tegen de ochtend leeft de buiigheid weer wat op.
Morgen vooral eerst nog buien
Morgen vallen vooral in de ochtend nog stevige buien, later voornamelijk in het oosten van het land. Ook dan kan tijdens fellere buien nog steeds flink wat regen in korte tijd vallen. In de middag klaart het vanuit het westen op en doven de buien geleidelijk uit. De wind draait dan naar westelijke richtingen en is aan zee nog steeds af en toe vrij krachtig. Verder komen de temperaturen tussen 20 en plaatselijk 24 graden uit. Ook woensdag vallen nog diverse buien, waarvan sommige met onweer. In de temperaturen verandert die dag weinig.
Donderdag trekt een klein lagedrukgebied over de noordelijke helft van Frankrijk in de richting van Luxemburg. Eromheen komt een gebied met felle buien voor dat buiten Nederland lijkt te blijven. Wij komen zo juist in een wat rustiger gebied terecht, met meer ruimte voor de zon en nog slechts een lokale bui. Het kan dan ook weer een fractie warmer worden.
Vrijdag de passage van een trog
Vrijdag trekt in de loop van de dag vanuit het noordwesten een trog het land binnen met een paar buien. Er vooruit laat de zon zich mooi zien. In het zuidoosten kan het met een beetje geluk zelfs helemaal droog blijven. De temperaturen komen tussen 20 en lokaal 25 graden uit.
In het weekend komt vanuit het westen een hogedrukgebied dichterbij. Als alles meezit, blijft het beide dagen overwegend droog en komt de zon er mooi door. Zaterdag liggen de temperaturen tussen 20 en 25 graden, zondag kunnen ze nog iets hoger uitpakken.
Het lijkt allemaal mee te vallen
Tegen die tijd lijken we alweer in een weertype terecht te komen waarin warmtepieken, samenhangend met hogedrukgebieden die onze omgeving vanuit het zuidwesten bereiken, van tijd tot tijd kunnen optreden. Daarmee ziet het er dus niet naar uit dat we met een echte doorbraak van een westcirculatie te maken krijgen, met de daarbij behorende wisselvalligheid en langdurig tegenvallende temperaturen. Mogelijk is het toch zo dat de soep uiteindelijk niet zo heet wordt gegeten als dat hij oorspronkelijk leek te worden opgediend.