Het ijzeren ritme van deze zomer lijkt niet te breken

Foto boven: Stapelwolken en zon - Cynthia van Leusden

Wat we op de weerkaarten voor de lange termijn de laatste tijd ook allemaal hebben gezien, het zomerweer heeft zich tot nu toe volgens een ijzeren ritme gedragen. Een ritme met bijna de betrouwbaarheid van een Friese staartklok.

In de eerste helft van de meteorologische zomer, die vandaag precies om 12 uur doormidden wordt geknipt, stond het weer in onze omgeving vrijwel voortdurend onder invloed van een zuidwestcirculatie op de oceaan. Die tussen lagedrukgebieden op de oceaan en een hogedrukgebied in de buurt van de Azoren in stand gehouden werd.

Stapelwolken en zon - Cynthia van Leusden
Stapelwolken en zon - Cynthia van Leusden

Omega-blokkade

Even zag het ernaar uit dat het mogelijke ontstaan met een omega-blokkade boven het Europese continent die zuidwestcirculatie aan banden zou leggen. Een uit de hand gelopen kou-inval, voorafgaand aan het ontstaan van die blokkade, met het blijven hangen van een koudeput boven Polen als gevolg, gooide echter roet in het eten. De noordelijkere hogedruk kwam er wel, de blokkade niet. Er bleef een depressiebaan over Europa bestaan.

Advertentie

Dus hebben we, ook nu er in het noorden wel hogedrukgebieden aanwezig zijn, op de oceaan nog steeds een zuidwestcirculatie. Die de komende tijd weer sterker wordt.

Afsplitsen van nieuwe hogedrukkernen

Het ritme van het weer zat hem in het door die zuidwestelijke stroming op de oceaan steeds weer losmaken van nieuwe hogedrukkernen vanaf het Azorenhogedrukgebied. Hogedrukkernen die via Frankrijk en onze omgeving naar het noordoosten trokken. Vaak rond het weekend. Dan brak de zon door en schoten de temperaturen omhoog. Zo hebben we de afgelopen weken al een flinke reeks aan warme en zonnige weekenden weten op te bouwen.

Ook het komende weekend trekt weer zo’n hogedrukkern over Nederland naar het noordoosten. Dit betekent dat het weer in de loop van donderdag al stabiliseert, dat de vrijdag en de zaterdag voor een groot deel droog verlopen en dat de temperaturen flink omhoog gaan. Zaterdag kan het in delen van het land tropisch warm worden, met de nadruk op het zuiden.

Tropisch in het weekend

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag kan vanuit het zuiden dan een eerste gebied met regen- en onweersbuien passeren. Vervolgens lijkt het ook zondag warm te worden, al is het de vraag of de tropische grens van 30 graden dan nog een keer wordt gehaald. In elk geval lijkt de dag vanuit het zuiden wederom met een paar regen- en onweersbuien te eindigen.

Advertentie

De andere kant van de medaille in het ijzeren ritme van deze zomer maken we vervolgens vaak in de eerste helft van de week na zo’n warm weekend mee. Volgende week lijkt dat ook weer te gebeuren. Lagedrukgebieden liggen dan in de buurt, het is wisselvalliger en de temperaturen komen ook een tijdje wat lager uit. Als die fase dan weer voorbij is, zou het de beurt aan een volgende hogedrukcel moeten zijn, om in het weekend daarna opnieuw orde op zaken te stellen. En zo’n nieuw hogedrukgebied is voor later volgende week ook alweer in zicht.

Langzaam golvende circulatie

Zo’n afwisseling van wisselvalligere en stabielere perioden, zonder dat één van beide heel lang duurt, hoort bij een langzaam golvende circulatie. Golft hij even wat omhoog, dan stabiliseert het weer, tijdens de passage van de golfdalen zit de wisselvalligheid en is het koeler.

De vraag is nu, nu we weten dat de zuidwestcirculatie op de oceaan de komende tijd wat sterker lijkt te worden, of de golving ervan dan nog voldoende is om er steeds weer nieuwe hogedrukcellen tussendoor te duwen? Kijken we naar de hoofdberekeningen van vandaag, dan lijkt dat in de komende week nog wel het geval te zijn. In de pluimverwachtingen zien we die ontwikkeling echter minder duidelijk terug. En lijkt de wisselvallige variant wat nadrukkelijker naar voren te komen, vergeleken met drogere en warmere variant, steeds tussendoor.

IJzeren ritme lijkt niet te breken

Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat de weerkaarten ons vaker op het verkeerde been hebben gezet. En dat het ritme van deze zomer tot nu toe een ijzeren wet is gebleken. Ongeacht wat de weerkaarten daarvan vonden. Het kan dus best ook nog veel langer zo voortduren.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie