Grillig beeld op Europese droogtekaart
Reinout van den BornOndanks dat we in grote delen van Europa een erg warme zomer beleven, gedraagt het weer zich ook grillig. En dat zien we duidelijk terug op de kaart die laat zien hoe de droogtesituatie zich op ons continent de laatste tijd heeft ontwikkeld.
Terwijl sommige gebieden langzaam herstellen van eerdere droogte, neemt de droogtestress in andere regio’s juist toe. Een overzicht van de actuele situatie:
Droogte-alarm in Oekraïne en buurlanden
In grote delen van Oekraïne, maar ook in de aangrenzende regio’s van westelijk Rusland en delen van Turkije, slaat de droogte steeds harder toe. De aanhoudende droogte beïnvloedt daar niet alleen de vegetatie, maar heeft ook steeds meer zijn uitwerking op landbouwgewassen.
Ook in delen van het Verenigd Koninkrijk, Polen, Cyprus, Griekenland en het zuidoosten van de Balkan houden de alarmerende droogtecondities aan. Verder blijft de situatie nijpend in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten.
Waarschuwingen en waakzaamheid
Op veel andere plaatsen begint het nu droog te worden en gelden waarschuwingscondities. Zoals voor een gebied van de Baltische Staten tot Ierland, en van Noord-Frankrijk tot aan de Benelux. Ook delen van Zuid-Duitsland, Zuidoost-Polen, Oost-Tsjechië, Slowakije en grote stukken van het oosten van de Oekraïne staan onder waarschuwingscondities. Hetzelfde geldt voor delen van Rusland, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, de Balkan, Cyprus en vrijwel heel Turkije. Ook op de zuidoostelijke eilanden van de Middellandse Zee is het kurkdroog.
Daarnaast geldt voor grote gebieden in Centraal-Europa, Zuid-Scandinavië en delen van de Balkan een waakzaamheidsniveau, vooral vanwege een aanhoudend neerslagtekort.
Herstel in zicht in het westen
Maar er is ook goed nieuws: dankzij recente regenval toont de natuur in delen van Centraal-Europa weer tekenen van herstel. In het noorden van Scandinavië, op het Iberisch Schiereiland, in het centrum en zuiden van Frankrijk, grote delen van Italië, de westelijke Balkan, het zuiden en oosten van Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, het Karpatengebied én delen van Griekenland zijn de omstandigheden weer normaal of herstellend. Ook Zuid-Scandinavië kreeg een welkome plens regen, wat de vegetatie daar zichtbaar goed heeft gedaan.
Bepalend in het weer van de zomer tot nu toe zijn vooral de hogedrukgebieden geweest, die de zuidelijke helft van Europa vrijwel voortdurend bedekten. Het waren heatdomes of hittekoepels, die de temperaturen in de gebieden waar ze het weer in de greep hadden steeds verder lieten oplopen. Daardoor verdampte veel vocht en droogde de bodem uit.
Verder naar het noorden regende het steeds net op tijd
Wat verder naar het noorden en ook bij ons in Nederland werden perioden met warm en zonnig weer door koelere en nattere intermezzo’s afgewisseld. Elke keer als de situatie voor wat de droogte betreft uit de hand dreigde te lopen, viel toch weer regen en werden de grootste problemen alsnog voorkomen. Zo kwamen we in het waarschuwingsniveau terecht.
De droogtekaart van Europa laat op dit moment dus een wat bont palet zien, van ernstige droogte tot ook weer enig herstel. De komende weken zullen cruciaal zijn voor boeren, natuurbeheerders én vakantiegangers. Het verhaal van deze zomer is duidelijk nog niet verteld.