Gevolgen droogte worden langzaam groter
Reinout van den BornDoor het uitblijven van regen slaat de droogte opnieuw meer en meer toe in Nederland. Het waterpeil in de grote rivieren is verlaagd, de grondwaterstanden dalen en er worden maatregelen genomen om de watervoorziening op peil te houden.
Uit de droogtemonitor van Rijkswaterstaat blijkt dat in de stroomgebieden van de grote rivieren de afgelopen weken geen of nauwelijks regen is gevallen. De Rijn komt bij Lobith op dit moment met een waterpeil van 7.75 meter binnen. De verwachting is dat dit niveau de komende tijd verder daalt richting 7.50 meter, een waterstand die normaal pas in het najaar wordt bereikt. En zolang geen regen valt, houdt die daling in grote lijnen aan.

Grondwaterstanden beneden normaal
Op het droogteportaal, waarop onder meer de grondwaterstanden in Nederland worden getoond, is te zien hoe die grondwaterstanden op dit moment op veel plaatsen beneden normaal liggen. Het zuidoosten is relatief gezien nog het beste af.
Omdat ook in eigen land voorlopig nog geen regen van betekenis wordt verwacht, gaat Rijkswaterstaat ervan uit dat de verdamping groot blijft en dat het neerslagtekort verder oploopt. Regionaal zijn maatregelen genomen om aan de toenemende watervraag te kunnen voldoen.
Waterniveau IJsselmeer en Makermeer verhoogd
Het waterniveau van het IJsselmeer en het Markermeer is met 2,5 centimeter extra verhoogd, waardoor er meer zoetwater beschikbaar is om aan de vraag te voldoen. Ook is het niveau van regionale watersystemen zoals beken en sloten verhoogd, als voorbereiding op de toenemende watervraag. Toch heeft het Waterschap Vallei en Veluwe op 15 mei een onttrekkingsverbod afgekondigd uit oppervlaktewater waarop geen aanvoer mogelijk is. Per saldo geldt dit verbod voor vrijwel geheel de Veluwe, omdat het hier om hoger gelegen gebieden gaat.
Het verbod betekent dat water uit sloten en andere watergangen niet onttrokken mag worden voor industrieel gebruik, landbouw of het besproeien van graslanden, bomen en sportvelden. Het onttrekkingsverbod geldt voor onbepaalde tijd. Eerder al werd een vergelijkbaar verbod voor grote delen van Noord-Brabant van kracht. Voor de boeren zijn de gevolgen te overzien, omdat ze nog wel dieper gelegen bronnen kunnen gebruiken om te sproeien.
Eerste gevolgen ook in natuur zichtbaar
Ook in de natuur worden de eerste gevolgen van de droogte geleidelijk zichtbaar. Zien de meeste bomen er nog mooi groen uit (er lijkt zelfs veel blad te zijn dit jaar), de eerste (korte) beken beginnen droog te vallen. Ze hadden door de vele regen van de afgelopen twee jaar juist een hele mooie periode achter de rug. Natuurbeheerders maken zich voor het bos overigens wel zorgen. De opeenvolging van droge en dan weer erg natte jaren maakt het er voor de bomen niet makkelijker op. De ene keer komen ze water tekort, de andere keer is er teveel.
Lijkt de nieuwe week nog voor een groot deel droog te verlopen, met vooral de eerste dagen flink wat zon en vanaf woensdag ook een sterke noordwestelijke wind, vanaf het einde van de komende week staat een weersverandering op de rol. Vanaf volgende week zaterdag komen voor het eerst weer lagedrukgebieden in de buurt en kunnen storingen onze omgeving bereiken. Een eerste zou die zaterdag vanuit het westen met regen kunnen passeren.
Laat in de periode een nieuw hogedrukgebied?
En ook in de dagen daarna lijkt het eerst even wisselvallig te blijven, totdat laat in de periode een nieuw hogedrukgebied vanuit Zuid-Europa onze omgeving zou kunnen bereiken.