Extra zware buien door warm zeewater en IJsselmeer

Foto boven: Een grijze lucht en een stevige wind, er kan de komende dagen flink wat regen vallen - Cynthia van Leusden

De zomer in Nederland is nog maar iets meer dan een maand onderweg, en toch krijgen we al met een fenomeen te maken dat normaal pas later in augustus en gedurende de herfstmaanden een rol speelt. Namelijk dat van warm oppervlaktewater dat de buien, die in onze omgeving gaan vallen, een flinke oppepper zal geven.

Normaal gesproken is dat warme water in deze fase van de zomer nog niet beschikbaar. Maar het zeer zonnige en warme weer gedurende de lente en ook de op een na warmste junimaand ooit daarna, gecombineerd met de hittegolf van eerder deze week, hebben ervoor gezorgd dat het zeewater voor onze kust al even een temperatuur van plaatselijk 21 graden heeft gehaald. Ook het IJsselmeer was 21 of zelfs 22 graden warm. Ongekend voor deze periode.

Een grijze lucht en een stevige wind, er kan de komende dagen flink wat regen vallen - Cynthia van Leusden
Een grijze lucht en een stevige wind, er kan de komende dagen flink wat regen vallen - Cynthia van Leusden

Wat koeler water is bijgemengd

Inmiddels heeft de sterke wind van de afgelopen dagen de warme toplaag van zowel het IJsselmeer als de Noordzee, direct voor onze kust, weer wat gemengd met het koudere water daar direct onder. Toch worden dichtbij de Noordzeestranden nog steeds watertemperaturen van hier en daar 20 graden gemeten en is het IJsselmeerwater 20 tot 21 graden warm.

Advertentie

Nu er een bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer op ons afkomt, op een hoogte van 5200 meter daalt het kwik morgenavond en in de nacht naar dinsdag tot tussen 22 en 24 graden onder nul, ontstaat een interessante situatie. De buien die zich vormen, kunnen in de buurt van grote wateroppervlakten door het daar aanwezige warme water de komende dagen flink worden geactiveerd. Dat geldt voor de kust en vooral voor de oost- en zuidoostkant van het IJsselmeer. Er zijn modellen die daar in totaal meer dan 100 millimeter berekenen.

Eerst trekt een regenzone over het land

Voordat het zover is, trekt vandaag een regenzone over het land. Die komt het land vanochtend al vanuit het zuidwesten binnen en verlaat het uiterste noordoosten rond middernacht. Het is een redelijk actieve zone die in een strook, diagonaal van zuidwest naar noordoost over het land, al tussen 10 en lokaal 20 millimeter regen kan brengen. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind neemt af en het wordt 18 tot 21 graden, in regen is het vervolgens kouder.

Na het wegtrekken van de regenzone doemen meteen buien op, die lokaal met onweer gepaard kunnen gaan. Ook draait de wind naar het noordwesten, om flink toe te nemen. Aan zee komt een krachtige wind te staan, windkracht 6 en bij buien treden windvlagen op. Met name rond het IJsselmeer kunnen de buien in de loop van de komende nacht erg actief worden en regionaal tientallen millimeters regen achterlaten. Het koelt af tot 14 of 15 graden.

Morgen ook in noordoosten en oosten veel buien

De buien rond het IJsselmeer trekken morgenochtend het noordoosten en oosten van het land in, op andere plaatsen zijn ze minder actief en is mogelijk ook de zon even te zien. In de middag wordt het ook in het noordoosten en oosten geleidelijk wat kalmer. De noordwestelijke wind is aan zee nog steeds af en toe krachtig en het wordt tussen 17 en 19 graden.

Advertentie

Ook dinsdag komen in de koude bovenlucht van dat moment nog diverse lijnen met buien over het land, waarbij ook nog steeds onweer kan voorkomen. De noordwestelijke wind neemt daarbij iets af, maar blijft erg vlagerig. En ook dinsdag zijn de temperaturen met waarden tussen 17 en maximaal 20 graden erg gematigd. In buien is het nog een stukje kouder.

Vanaf woensdag opnieuw zomerweer

Vanaf woensdag breidt een nieuw hogedrukgebied zijn invloed tot over Nederland uit. Wolken, wind en buien verdwijnen naar de achtergrond, de zon keert terug en de temperaturen gaan weer omhoog. In het weekend zouden in delen van het land alweer tropische temperaturen kunnen worden bereikt, die in de eerste dagen van de week daarna nog zouden kunnen aanhouden. Er is dan opnieuw kans op regionale hittegolven en ook een landelijke hittegolf behoort zeker tot de mogelijkheden. Ook op de langere termijn lijkt het wam te blijven.

Omdat de periode vanaf komende woensdag er ook behoorlijk droog uitziet, komt de regen, zoals, die voor vandaag en de komende dagen wordt verwacht, niet eens slecht uit. De neerslag zou met het oog op de droogte daarna een mooie bodem kunnen leggen. In die zin is het wel te hopen dat de regen van de komende dagen ook een beetje eerlijk wordt verdeeld.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie