Er kan vandaag eindelijk weer eens een bui vallen

Foto boven: In Hilversum viel vanochtend al een spatje regen - Chris Meewis

Ook al bevinden we ons onder de invloed van een hogedrukgebied, waarvan het centrum boven IJsland ligt, toch kunnen vandaag verspreid over het land eindelijk weer eens een paar buitjes vallen. Het midden en zuiden maken de grootste kans.

De buienkans is er doordat in de hogere delen van de atmosfeer een zwakke storing overtrekt. Die zit vast aan een lagedrukgebied met kern boven het westen van Rusland dat grote delen van Oost-Europa al een tijdje wisselvallig en relatief koud weer brengt.

In Hilversum viel vanochtend al een spatje regen - Chris Meewis
In Hilversum viel vanochtend al een spatje regen - Chris Meewis

Eerst trekken de laaghangende wolken weg

Voordat de buien ontstaan, moeten we eerst van de laaghangende bewolking zien af te komen, die ons land de afgelopen nacht heeft veroverd. Het was een plak met bewolking, die gisteren al boven de Noordzee lag en vooral later op de dag het westen en noorden van het land binnentrok. Onder die wolken was het weer verre van aangenaam, waaide een kille en vlagerige noordwestenwind en daalde de temperatuur tot soms maar 12 graden.

Advertentie

Dieper het binnenland in, waar de zon wel scheen en de bewolking overdag tot platte stapelwolken beperkt bleef, was het een stuk aangenamer. In het zuidoosten van het land steeg het kwik nog tot plaatselijk 21 graden en kon je prima buiten zijn.

Het was de afgelopen nacht niet koud

Onder de bewolking werd het de afgelopen nacht op de meeste plaatsen niet koud. Op de koudste plekken daalde de temperatuur niet onder 10 graden. Alleen in net noordoosten van het land, waar het later in de nacht opklaarde, lukte dat wel. Eelde en Nieuw-Beerta waren met 5,7 graden het koudst. Aan de grond koelde het in Eelde af tot 0,9 graden.

Vandaag trekt de bewolking eerst via het zuiden het land uit. Vanuit het noorden breekt vanochtend al op steeds meer plaatsen de zon door. Al vrij snel ontstaan ook weer stapelwolken, die deze keer wat verder door kunnen groeien. Vooral in het midden en zuiden kunnen sommige van die stapelwolken tot een bui uitgroeien, maar in het noorden is dat ook niet helemaal uitgesloten. Veel moeten we er echter niet veel van verwachten.

De wind is even wat minder sterk

De wind is noordelijk en in het algemeen minder sterk dan de afgelopen dagen. Aan de westkust en op het IJsselmeer kan aan het einde van de middag nog wel hier en daar een windkracht 5 worden gehaald, maar op een veel minder groter schaal dan we gewend zijn. Het wordt tussen 17 en 20 graden, op de weststranden is het een fractie koeler.

Advertentie

Vanavond en de komende nacht lossen de stapelwolken op en wordt het op de meeste plaatsen helder. In het noordoosten kan plaatselijk mist ontstaan. Doordat een rug van hogedruk passeert, valt de wind vrijwel weg. Terwijl het in het binnenland op de koudste plaatsen tot 2 graden afkoelt met kans op vorst aan de grond, zijn de temperaturen in het zuiden en westen hoger. Daar wordt het op sommige plaatsen niet kouder dan rond 10 graden.

Morgen opnieuw afwisseling van zon en stapelwolken

Morgen breekt na het optrekken van de laatste mist op de meeste plaatsen de zon weer door. Er ontstaan opnieuw stapelwolken, die regionaal ook tot wat meer aaneengesloten wolkenvelden kunnen samenklonteren. Het blijft wel weer overal droog. Er waait een matige, in het zuidwestelijke kustgebied vrij krachtige noordoostelijke wind en het wordt met 19 tot 23 graden duidelijk warmer dan vandaag. Alleen op de Wadden blijft het kwik iets achter.

Ook dinsdag lijkt een aangename dag te worden met flink wat zon, ook stapelwolken, een noordelijke tot noordoostelijke wind en temperaturen tussen 19 en 23 graden. Vanaf woensdag zien we op de weerkaart veranderingen. Terwijl een lagedrukgebied boven Scandinavië naar het zuiden trekt, komt ook het hogedrukgebied bij IJsland in zuidelijke richting in beweging. De luchtdrukverschillen bij ons nemen hierdoor even duidelijk toe.

Een stevige noordwestenwind

Daarbij steekt een stevige noordwestelijke wind op en kunnen vanaf donderdag buitjes van de Noordzee onze omgeving bereiken. Ook gaan de temperaturen in de bovenlucht even flink omlaag, tot -3 graden op een hoogte van 1500 meter donderdagmorgen. De noordwestelijke wind neemt aan zee tot krachtig toe. Met temperaturen tussen 12 en 15 graden is het dan bepaald niet aangenaam buiten de deur. Het zal echt even killetjes aanvoelen.

Ook vrijdag is die noordwestenwind er nog, wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en kunnen buitjes vallen. Vanaf het weekend veranderen de weerkaarten opnieuw. Eerst passeert in de nacht naar zaterdag vanuit het westen een rug van hogedruk, daarna draait de wind in onze omgeving naar zuidwestelijke richtingen. Het hogedrukgebied bij IJsland is dan verdwenen, ervoor in de plaats zien we vanuit het westen een lagedrukgebied opdoemen.

Een periode met wisselvallig weer

Het is dit lagedrukgebied dat ons een periode met wisselvallig weer lijkt te gaan brengen met in het weekend al de passage van de eerste storingen. Hoeveel regen daarbij precies gaat vallen, is nog onzeker, maar in deze periode zijn in alle beetjes welkom. Door de aanvoer van warmere lucht gaan de temperaturen wel weer omhoog. En doordat daarbij ook de luchtvochtigheid in de lift zit, zal het buiten de deur opnieuw heel anders aanvoelen.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie