Eerst meer van hetzelfde, daarna een echte verandering
Reinout van den BornTerwijl het stabiele en vaak zonnige weer van de laatste maanden voorlopig nog aanhoudt, dient zich voor laat volgende week een duidelijke verandering aan. Ondertussen hebben we opnieuw een koude nacht met her en der vorst achter de rug.
Gisteren merkten we al hoe die koude nacht in de week werd gelegd. Nadat het in de vroege ochtend eerst op veel plaatsen nog bewolkt was geweest, brak in de loop van de dag overal de zon voluit door. Opvallend was de kleur van de lucht. Het blauw was staalblauw en de luchtvochtigheid daalde in de middag hier en daar tot 20 procent.

In de avond werd het snel kouder
Nadat het in het zuiden op enkele plaatsen nog ruim 21 graden was geworden, gingen de temperaturen in de avond snel omlaag. Het koudst bij de KNMI-station werd het in Eelde met op anderhalve meter hoogte een minimumtemperatuur van 1,3 graden, in Deelen daalde het kwik tot 1,4 graden en Enschede kwam met 1,7 graden op de derde plaats.
Aan de grond kwam het op diverse plaatsen tot lichte vorst. Eelde en Woensdrecht noteerden een grondminimum van -3,5 graden, Gilze-Rijen kwam op -3,3 graden uit en Eindhoven en Enschede eindigden op een grasminimum van -2,2 graden. Hupsel had -2,1 graden.
Bijna matige vorst in de duinpannen
Van de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet was Bol 2 in het Bergense bos het koudst, met daar op een hoogte van anderhalve meter net geen matige vorst. De temperatuur daalde er tot -4,82 graden. Aan de grond vroor het er wel matig met een laagste temperatuur van -5,02 graden. Vogelmeer 3, Bergen, Wimmenum en Santpoort kwamen op normale waarnemingshoogte ook tot lichte vorst, met respectievelijk -1,61 graden, -0,90 graden, -0,73 graden en -0,68 graden. Aan de grond haalde Castricum -3,35 graden, kwam Vogelmeer 3 op -2,79 graden uit en werd het op 10 centimeter in Santpoort -2,42 graden. In het Belgische Oudsbergen werd het op een hoogte van 10 centimeter -3,6 graden.
Tegen de ochtend drong een nieuw veld met laaghangende bewolking het noorden van het land binnen, later volgden ook delen van West-Nederland. In het binnenland vielen de wolken uiteen en ontstonden stapelwolken. Ook vanmiddag zijn de kustgebieden gevoelig voor laaghangende wolken, in het binnenland schijnt de zon een stuk makkelijker. Onder de wolken wordt het 14 graden, in het zuidoosten kan het kwik tot 21 graden oplopen. Verder waait er een vrij stevige noordwestelijke wind die aan zee langere tijd vrij krachtig kan zijn.
Komende nacht opnieuw vorst aan de grond
Vanavond is het in het westen nog bewolkt, de komende nacht trekken de wolken naar het zuiden weg en klaart het op de meeste plaatsen breeduit op. De noordelijke tot noordwestelijke wind neemt dan weer wat af en de temperaturen dalen op de koudste plaatsen tot 2 of 3 graden. Daarbij kan het aan de grond en in de duinpannen opnieuw tot vorst komen.
Morgen begint het weekend met een stralend zonnige dag, Alleen in het Waddengebied kan in de middag vanaf de Noordzee ook weer wat laaghangende bewolking binnenlopen. Verder ontstaan hier en daar stapelwolken. De noordelijke tot noordwestelijke wind is aan zee opnieuw vrij krachtig en het wordt in de middag 15 graden in het noordwesten en 22 graden in het zuidoosten van het land. Maar de fel schijnende zon vergoedt natuurlijk veel.
Zondag lokaal een bui
In de nacht naar zondag drijven overal wolkenvelden over, die het land zondag via het zuiden weer verlaten. Daarna schijnt eerst de zon, maar ontstaan later op uitgebreide schaal stapelwolken. Doordat in de bovenlucht een zwakke storing passeert, zou zelfs een enkele bui kunnen ontstaan. De noordelijke wind is aan zee opnieuw af en toe vrij krachtig en de temperaturen komen in de middag tussen 17 en 22 graden uit.
Ook volgende week heeft het hogedrukgebied nog lange tijd invloed op het weer in Nederland. Eerst lopen de temperaturen daarbij nog wat op. Vanaf woensdag, als weer enkele dagen een stevige noordelijke wind waait, koelt het echter af.
Eind volgende week een weerverandering
Tegen het einde van de week trekt het hogedrukgebied naar het zuidoosten weg. In het nieuwe weekend lijkt daardoor ruimte voor storingen te ontstaan, die ons land dan vanuit het westen kunnen passeren. De wind wordt zuidwestelijk en de temperatuur blijft wat gedempt.