Driedeling in Europese zomerweer
Reinout van den BornAlle regio’s in Nederland hebben vanaf de komende week vakantie. Redenen te over dus om het Europese weer nog eens onder de loep te nemen.
Het weer op het Europese continent is op dit moment grofweg in 3 gebieden in te delen. In het zuiden hebben we de hitte die vrijwel het gehele Middellandse Zeegebied omspant. Ook in de noordelijke helft van Scandinavië regeert de zomer. In die landen worden zelfs opmerkelijk hoge temperaturen gemeten die de afgelopen dagen ook IJsland bereikten.

Langgerekte strook met wisselvalliger weer
Tussen de twee zomergebieden in bevindt zich een langgerekte strook vanaf de Britse eilanden via de Benelux en delen van Frankrijk naar Duitsland, het Alpengebied en het oosten van Europa. Daar hebben lagedrukgebieden sinds enige tijd vrij spel en bewegen de temperaturen zich sterk op en neer, als een jojo. De ene keer is het er warm met zuidwestenwinden, de andere keer gaan de temperaturen flink omlaag en volgen een paar koelere dagen.
In Spanje werden woensdag op minimaal 25 plaatsen temperaturen boven 40 graden bereikt. Het warmst was het in San Pablo de los Montes en in Badajoz. Daar steeg het kwik tot 42 graden. Verder waren het vooral meetstations in de zuidelijke helft van het land die tot boven de grens van 40 graden geraakten. Daarbij was er in het land natuurlijk uitbundig veel zon.
Ook vandaag nog erg heet in Zuidwest-Europa
Ook vandaag is het in grote delen van Spanje nog heet met temperaturen tot 42 graden. Vanaf morgen dringt vanuit het noordwesten weer wat koelere lucht binnen en gaan de temperaturen iets omlaag. Daarbij kan er in het uiterste noorden een enkele bui vallen.
Ook verderop naar het oosten in het Middellandse zeegebied is het echt warm. Van Italië tot en met Turkije worden op de heetste plaatsen temperaturen van tussen 38 en 40 graden gemeten. De zon heeft er het alleenrecht en tot buien komt het niet of nauwelijks.
Noorden van Europa ook erg warm
Het andere warme gebied bevindt zich in het noorden van Europa. In Noorwegen kwam het woensdag op uitgebreide schaal tot tropische temperaturen. Het warmst werd het in Meraker-Egge met 34,3 graden. Ook Hamar haalde een temperatuur van 31,7 graden. In Zweden waren de temperaturen iets gematigder, maar werd het toch tussen 28 en 31 graden. En ook grote delen van Finland deden mee aan het zomerballet; het werd er eveneens 28 tot 31 graden.
Het hoogzomerse weer in het noorden wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat zich op een erg noordelijke positie bevindt. Het trekt de komende dagen langzaam nog wat verder naar het noorden. In het zuiden van Scandinavië ontstaat hierdoor ruimte voor storingen die later vanuit onze omgeving naar het noorden opdringen. In het weekend neemt in het zuiden de kans op regen en onweer dan ook toe en zullen de temperaturen daar wat omlaag gaan. Verder naar het noorden lijkt de zomerse periode van dit moment nog wat langer te duren.
De wisselvallige zone
En dan hebben we die langgerekte zone met wisselvalliger weer tussen beide hogedrukzones in. Het is een zone die is ontstaan toen boven Polen een koudeput achterbleef, na de kou-inval vanuit het noorden die in het Alpengebied op wat grotere hoogte zelfs nog sneeuw bracht.
Sindsdien kunnen storingen vanaf de oceaan makkelijk tot in deze gebieden doordringen. Het levert hier van tijd tot tijd wisselvallig weer op met regen en onweersbuien, daar vooruit soms hoge temperaturen en erachteraan juist een paar koelere dagen. En ook in die situatie lijkt in deze gebieden de komende tijd maar weinig te veranderen.
Scandinavië misschien wel het best
Wat dat betreft kunnen we het weer in Europa dus op de volgende manier samenvatten. In het zuiden is het prachtig, maar vaak wel te heet. Ook het recordwarme water van de Middellandse Zee biedt nauwelijks soelaas om af te koelen. Verder naar het noorden in Europa is het wisselvalliger, maar zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam. En nog verder naar het noorden dring je opnieuw de zomer binnen, en zijn de temperaturen voor Scandinavische begrippen juist erg hoog. Maar dit is misschien ook wel de beste zone op dit moment.