Code oranje Costa del Sol en Malaga voor zware buien

Foto boven: De eerste buien werden op zee zichtbaar - Reinout van den Born

Voor de Costa del Sol in Zuid-Spanje geldt vandaag een code oranje wegens zware regen- en onweersbuien. Tijdens de eerste buien vanochtend is er al plaatselijk tussen 35 en 40 millimeter gevallen. In de loop van de dag volgt op veel plaatsen meer.

Advertentie

De buien komen na een paar rustige en bijzonder heldere dagen en worden veroorzaakt door een klein lagedrukgebied dat zich bij de zuidwestpunt van Spanje bevindt. Het is er ontstaan door de interactie van de koude lucht, die de afgelopen dagen het zuiden bereikte, en het in die omgeving nog steeds warme zeewater van Oceaan en Middellandse Zee.

De eerste buien werden op zee zichtbaar - Reinout van den Born
De eerste buien werden op zee zichtbaar - Reinout van den Born

Opmerkelijk helder

Zelf was ik de afgelopen dagen in Zuid-Spanje. Het was opmerkelijk om te zien hoe helder het in die koude lucht was. Doordat de lucht, voordat hij de kuststrook bereikte, nog wat opwarmde en verder uitdroogde, was er aan de Middellandse Zee enkele dagen lang de combinatie van overdag met 15 graden nog relatief aangename temperaturen, maar wel een erg droge lucht. De luchtvochtigheid daalde midden op de dag tot zo’n 30 procent. Terwijl je er rondliep, kreeg je droge lippen alsof je in een skigebied aanwezig was. In de nachten was het wel koud, met temperaturen die tot dichtbij zee tot een graad of 7 daalden.

Door de droge lucht waren de vergezichten enorm. Onder een staalblauwe lucht kon je de Afrikaanse kust eenvoudig zien, soms tot op een afstand van wel 130 kilometer. Ook waren de zo kenmerkende Zuilen van Hercules, de rotsen van Gibraltar aan de ene en Ceuta aan de andere kant van zeer veraf heel goed te zien. Zo domineren de straat van Gibraltar.

Hoe helder kan het zijn - Reinout van den Born
Hoe helder kan het zijn - Reinout van den Born

De Costa del Sol had het koud

Intussen hadden de inwoners van de Costa del Sol het koud. Meerderen liepen de hele dag met een muts op of hadden handschoenen aan. Voor ons waren de temperaturen wat beter te verteren, maar ’s avonds bij een graad of 10 was het zomerjasje toch echt dun. Op het water van de Middellandse zee was op dat moment niet alleen een lichtbaan van de maan zichtbaar, maar ook van de planeet Saturnus. Die wel heel erg helder aan de hemel scheen.

Gisteren waren op zee de eerste weersveranderingen al zichtbaar. Er vormden zich grote stapelwolken en de eerste buien werden zichtbaar. Een groot deel van de dag was op het land het gerommel van het bijbehorende onweer hoorbaar. Doordat de buien nog op zee bleven, kregen we er verder geen regen van mee. Andere delen van de Costa del Sol hadden al wel een bui, maar de neerslaghoeveelheden stelden nog maar weinig voor.

Gibraltar in de verte (op zo'n 70 kilometer afstand) - Reinout van den Born
Gibraltar in de verte (op zo'n 70 kilometer afstand) - Reinout van den Born

Nieuwe buiengolf

In de loop van de middag en aan het begin van de avond zakten de buien even wat in, wat ons de kans gaf om rustig vanaf vliegveld Malaga naar huis terug te keren. Later in de nacht en vanochtend bereikte een buiengolf alsnog de Costa del Sol. Ons eigen weerstation, 7 kilometer oost van Marbella, had vanochtend vroeg al bijna 37 millimeter opgevangen. Een vergelijkbaar station, een paar kilometer verderop, had op dat moment 38 millimeter.

Dieper landinwaarts, bij de stuwen in de rivieren Guadaiza, Guadalmina en Guadalnansa (die het voor de Costa del Sol belangrijke stuwmeer bij Istán mede van water voorzien), kwam tussen 10 en 15 millimeter omlaag. De stuwdam van het meer zelf kreeg iets meer dan 6 millimeter, het plaatsje Istán aan de noordzijde van het meer ongeveer 7 millimeter.

Flink aan het regenen

Die eerste buiengolf is inmiddels naar de omgeving van de stad Malaga zelf verder getrokken. Daar, en in de plaatsen er omheen, was het een belangrijk deel van de ochtend flink aan het regenen. Nieuwe buien naderden op dat moment ook, vanuit het zuidwesten.

De Afrikaanse kust aan de overkant, links op een afstand van ongeveer 130 kilometer - Reinout van den Born
De Afrikaanse kust aan de overkant, links op een afstand van ongeveer 130 kilometer - Reinout van den Born

In totaal kan vandaag aan de Costa del Sol en in de omgeving van Malaga plaatselijk tot 60 millimeter aan regen omlaag komen, zo verwacht de Spaanse weerdienst AEMET. Ook morgen kunnen nog een paar buien vallen, maar vrijdag en zaterdag lijken weer droog te verlopen. Op zondag doet zich mogelijk een voorlopig laatste kans op regenval voor.

Er is nog steeds sprake van droogte

Die regen is erg belangrijk. Want ondanks de twee DANA’s, die de Spaanse zuidkust de afgelopen maanden hebben aangedaan en die vooral in de omgeving van de stad Malaga erg veel regen hebben gebracht, staan de stuwmeren nog lang niet vol. Technisch gezien is het gebied nog steeds in een droogte verwikkeld. Aan de Costa del Sol staat het drinkwater officieel ook nog altijd op rantsoen, al komt daar in de praktijk weinig van terecht.

Ieder drup regen is er dus welkom, zo vertelt ook de plaatselijke bevolking. En het moet de komende dagen gebeuren. Want zodra in ons deel van Europa de westcirculatie opsteekt, en dat lijkt zeer binnenkort te gebeuren, in het in Zuid-Spanje met de regen voorlopig gedaan.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller