Behoorlijk warm de komende tijd, niet helemaal stabiel
Reinout van den BornHet zomerweer in Nederland ziet er de komende tijd behoorlijk warm uit, maar helemaal stabiel is het niet. Zo af en toe kan ook wel een bui vallen.
Tijdens opklaringen is het de afgelopen nacht behoorlijk afgekoeld, vooral in het oosten van het land. Op de vliegbasis Twenthe bij Enschede daalde de temperatuur op 1,5 meter hoogte tot 7,5 graden. Hupsel volgde met 8,4 graden en in Arcen kwam het kwik op 8,7 graden uit. In Lauwersoog werd het niet kouder dan 17,3 graden.

Geen vorst aan de grond
Op een hoogte van 10 centimeter was de vliegbasis Twenthe ook het koudst. Het kwik daalde er op grondniveau tot 3,6 graden. In Hupsel bedroeg het grondminimum 4,5 graden, in Maastricht daalde de temperatuur op grondniveau tot 6,0 graden. Ook hier was Lauwersoog het warmst: de grondtemperatuur bedroeg er de afgelopen nacht 16,9 graden.
Waren er in de nacht eerst nog brede opklaringen, later trok in het noorden en westen bewolking binnen. Die bewolking trekt vandaag over het land en ligt vanmiddag met name boven het oosten. Daar bestaat het weer dan uit een afwisseling van zon en veel stapelwolken. In de westelijke helft van het land komt de zon er net als gisteren veel beter door. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind en het wordt vanmiddag 20 tot 26 graden.
In het oosten nog steeds wolkenvelden
Vanavond en de komende nacht zijn er vooral in het uiterste oosten en noordoosten nog steeds wolkenvelden. In de rest van het land komen brede opklaringen voor. Bij in het binnenland maar weinig wind koelt het af tot plaatselijk iets beneden 10 graden.
Morgen overdag zijn er flinke zonnige perioden, maar komen in het hele land ook weer stapelwolken voor. Het blijft overal droog. De noordelijke wind is zwak tot matig en het wordt tussen 22 graden in het noorden en 27 graden, plaatselijk in het zuiden van het land. In de avond en In de nacht naar zaterdag drijven vanuit het noorden opnieuw wolkenvelden binnen.
In het weekend ingeklemd
In het weekend liggen we ingeklemd tussen een rug van hogedruk boven de Britse eilanden enerzijds en een lagedrukgebied boven Polen en later het noorden van Duitsland anderzijds. Bij ons waait een noordelijke tot noordoostelijke wind.
Zaterdag wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en blijft het op de meeste plaatsen droog. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind en de temperaturen stijgen in de middag tot tussen 22 graden in het noorden en 27 graden in het zuiden van het land.
Zondag warmer
Zondag wordt het op de meeste plaatsen 1 of 2 graden warmer. De temperaturen variëren dan van 23 of 24 graden in het noorden tot 28 of 29 graden, plaatselijk in het zuiden van het land. Het weerbeeld bestaat dan opnieuw uit een afwisseling van stapelwolken en zon, maar door de nabijheid van het lagedrukgebied boven Duitsland kan later ook een enkele regen of onweersbui ontstaan. Doordat de lucht wat vochtiger is, voelt het buiten ook wat benauwd aan.
Ook maandag Is nog een warme dag, met later op de dag een draaiing van de wind naar zuidwestelijke richtingen. Op de overgang lijkt het vooralsnog niet tot buien te komen. Na maandag neemt een nieuw hogedrukgebied het van het oude over. Het komt al alweer vrij snel boven onze omgeving terecht. Dit betekent een snel herstel van het droge en vrij zonnige zomerweer en in de loop van de week ook een sterk oplopende temperatuur.
Later volgende week tropisch?
Mochten de verwachtingen voor de komende week zo uitkomen als nu in de weerkaarten staat, dan zou het later in de week en tegen het nieuwe weekend zelfs weer regionaal tropisch warm kunnen worden. Maar we hebben de laatste dagen al vaker gezien dat de verwachtingen voor de wat langere termijn behoorlijk klapperen, en dat kan natuurlijk ook dit keer zo zijn. Daarom moeten we afwachten hoe de ontwikkelingen volgende week precies zullen zijn.