Zuiden Florida getroffen door grootschalige overstromingen

Foto boven: De overstromingen in Florida - Still uit Video

De zuidelijke helft van Florida maakt vandaag voor de derde opeenvolgende dag kans op zware regen- en onweersbuien. Grote delen van het gebied kwamen eerder deze week al onder water te staan door de passage van een depressie, die enorm veel vocht bij zich had. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 325 millimeter.

Florida staat in de Verenigde Staten niet alleen bekend als de ‘Sunshine State’, maar ook als de Thunder State. Bijna nergens onweert het er vaker. Dat heeft te maken met het feit dat een groot deel van Florida een schiereiland is. Op warme dagen valt aan beide zijden daarvan een zeewind in. Die zeewindfronten ontmoeten elkaar in het midden, botsen en sturen grote hoeveelheden warme en vochtige lucht omhoog de lucht in. Zo ontstaan bijna dagelijks zware regen- en onweersbuien die de bodem geleidelijk aan doorweekt van water maken.

Lagedrukgebied

De overstromingen van nu, die onder meer grote steden als Fort Lauderdale en Miami troffen, hadden overigens niet die dagelijkse botsing van zeewindfronten te maken, maar wel met de passage van een lagedrukgebied. Het kwam van de Golf van Mexico. Ook die is recordwarm. Daardoor had de depressie enorm veel vocht bij zich. De erbij horende buien waren dan ook bijzonder zwaar. Soms viel een maandhoeveelheid in slechts een paar uur tijd.

De overlast door de buien was natuurlijk enorm. Hier en daar steeg het water zo snel dat automobilisten hun voertuig op de weg moesten achterlaten. Door het snel stijgende water konden ze geen kant meer op. Anderen zaten soms urenlang vast in hun auto. In de steden liepen straten, gebouwen en kelders onder. Ook het vliegverkeer op de vliegvelden in de regio ondervond grote hinder van de overvloedige regenval en de overstromingen.

Nog geen tropische storm

Het National Hurricane Center in Miami volgt het systeem nog. Het heeft Florida verlaten en bevindt zich op de Oceaan, waar het verder naar het noordoosten trekt. De verwachting is daarbij dat er voorlopig nog geen tropische storm uit de depressie zal ontstaan. Het water in de regio mag dan bijzonder warm zijn, op wat grotere hoogte in de atmosfeer waait ook een straffe wind en die voorkomt voorlopig nog dat tropische stormen kunnen ontstaan.

Wel is het uitzonderlijk warme water, dat vanuit de Caribische Zee de Golf van Mexico binnenstroomt, er de oorzaak van dat in de buurt van de zuidelijke helft van Florida op zee steeds nieuwe onweersbuien ontstaan. Ook vandaag en morgen kunnen die op het land opnieuw grootschalige overstromingen veroorzaken. De problemen zijn er dus nog niet voorbij. En dat terwijl de schade van de overstromingen van april 2023 er eigenlijk nog maar net was hersteld. Zo hollen de mensen er van de ene calamiteit naar de andere.

Zware buien in Spanje en Servië

Bij ons in Europa zijn de afgelopen dagen zware buien gevallen op Mallorca, waar het vliegveld van Palma in korte tijd helemaal onder water kwam te staan. Gisteren was het zuidoosten van Spanje aan de beurt en dan vooral de regio van Murcia. In de stad viel in een uur tijd meer regen dan in de maanden hiervoor bij elkaar opgeteld. Veel straten veranderden daarbij in wildkolkende rivieren waarin het water onder meer containers met zich meesleepte.

Vandaag worden de zwaarste onweersbuien in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied verwacht. Vooral een strook van Midden-Italië naar Kroatië, Bosnië en Servië krijgt er daarbij fiks van langs. In Servië kunnen zelfs zeer zware onweersbuien ontstaan. Dit is de regio waar de koele lucht, die op dit moment een groot deel van Europa bedekt, en de hete lucht in het zuidoosten bij elkaar komen. In Nicosia op Cyprus was het vanmiddag al 43 graden.

Bij ons later volgende week beter

Bij ons in Nederland houdt het wisselvallige weer van de laatste tijd nog een poosje aan. Wel komen de temperaturen daarbij op een iets hoger niveau. In de tweede helft van volgende week lijkt er op de weerkaarten iets te veranderen. Daan is er hoop voor de zomer.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller