Extreme hitte: de eerste ‘heatdomes’ duiken alweer op

Foto boven: De stad Antalya in het zuiden van Turkije - Juergen L.

De zomer is nog maar net onderweg, of de eerste hittegolven duiken verspreid over de wereld de wereld alweer op. Zo krijgt het zuidwesten de van de VS er inmiddels behoorlijk van langs, maar is het dichterbij ook extreem warm in Turkije. Met warme lucht gevulde hogedrukgebieden zijn de boosdoeners: de zogenoemde hittekoepels of ‘heatdomes’.

In de VS hadden gisteren de staten Californië, Nevada, New Mexico, Utah en Texas met de hitte te kampen. In steden als Las Vegas en Phoenix steeg de temperatuur tot tussen 43 en 45 graden. Voor beide steden gold dat dit nog niet eerder zo vroeg in het seizoen was gebeurd. In het zuidwesten van de VS werden ook de eerste aan hitte gerelateerde doden gemeld. Het ging volgens CNN om migranten die geen plek hadden om even te kunnen afkoelen.

Hogedrukgebied boven Mexico

De hitte in zuidwesten van de VS speelt zich af aan de rand van een hogedrukgebied boven Mexico. Het is gevuld met zeer warme lucht en heeft alle kenmerken van een hittekoepel. In Mexico is het al wekenlang heet en ook erg droog.

Het hogedrukgebied daar is bijzonder sterk en standvastig. Het strekt zich helemaal tot over de Golf van Mexico en het westelijke deel van de Caribische zee uit. Ook daar is het weer zonniger en warmer dan normaal. De heatdome boven Mexico is er volgens het Hurricane Center in Miami ook de oorzaak van dat er tot nu toe dit jaar in de Atlantische sector nog geen enkel tropisch systeem met een naam is geweest.

De extreme hitte in de VS schuift vandaag naar het oosten op en komt boven Texas terecht. Morgen wordt de heetste lucht ook daar langzaam naar het zuiden teruggedrongen. Toch blijven ook dan in Texas en Florida diverse hittewaarschuwingen van kracht.

Turkije ook extreem heet

Dichterbij is het Turkije waar het de afgelopen dagen extreem heet was. In de toeristenplaats Antalya was het donderdag 44,5 graden. Gisteren steeg het kwik er tot 41,3 graden. En dat allemaal nog in de eerste week van juni.

Het warmbloedige hogedrukgebied dat hier de hitte veroorzaakte, is inmiddels naar het oosten opgeschoven. Een nieuw hogedrukgebied komt er vanuit het westen aan, maar zorgt er eerst voor dat vanuit het noorden iets minder hete lucht de Turkse kust kan bereiken. Vanaf begin volgende week lijkt het echter weer helemaal los te gaan. Met zoveel hitte zo vroeg in het jaar duurt de zomer natuurlijk erg lang.

In Spanje buien

Met het nieuwe warmbloedige hogedrukgebied komt de golf van warmte mee die het de afgelopen dagen ook in Spanje lokaal tot 40 graden liet opwarmen. Daar is de grootste hitte nu voorbij en worden de komende dagen zelfs buien verwacht.

In Italië komt de golf met hete lucht dit weekend voorbij. Vooral in het zuiden kan het kwik er deels tot boven 35 graden oplopen. Vanaf maandag zijn de Balkanlanden dan weer aan de beurt, waarbij vooral Griekenland en Turkije in de vuurlinie van de hete lucht uit de Sahara komen te liggen.

Bij ons voorlopig geen hitte

Bij ons is van hitte voorlopig nog geen sprake. Het weer staat weliswaar onder invloed van een hogedrukgebied op de Oceaan, maar dat is zo gepositioneerd dat de warme lucht vanuit het zuiden onze omgeving niet kan bereiken. Vooral morgen lijkt wel een mooie dag te worden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller