Europaweer: een hete en een koele variant

Foto boven: Sneeuw in de hoge delen van de Alpen - Jordi Bloem

Bij ons mag het voorlopig dan vaak rustig en ook koel weer zijn, in andere delen van Europa zijn er nog steeds regio’s waar het weer overlast brengt en nieuwskoppen maakt. Zo zijn de Alpen en het zuiden van Duitsland voorlopig niet van de regen af en trekt een golf met zeer warme lucht van Spanje en Portugal via de eilanden in de Middellandse Zee naar Italië. Het kan in die gebieden voor de tijd van het jaar uitzonderlijk warm worden.

Op de weerkaart zien we een groot hogedrukgebied boven de Oceaan met een uitloper tot over Frankrijk, en een lagedrukgebied in de buurt van Schotland. Aan de zuidkant van de Franse hogedrukuitloper dringt een bel met zeer warme lucht het zuidwesten van Europa binnen en gaat vandaar de komende dagen op weg naar Italië. Aan de noordkant van de rug bevindt zich koelere lucht. En in het grensgebied tussen deze twee luchtsoorten ontstaan storingen die met hun regen- en onweersbuien naar de Alpen en het zuiden van Duitsland trekken.

Spanje eerst heet, daarna buien

In Spanje kunnen de temperaturen vandaag (in het zuiden) en morgen (verspreid over het land) op veel plaatsen tot tussen 35 en 38 graden oplopen. Op een enkele plek komt het kwik vandaag mogelijk zelfs in de buurt van 40 graden uit. Vanaf zaterdag schiet het kwik op het Iberisch Schiereiland echter flink omlaag, Vanuit het zuidwesten trekt dan een lagedrukgebied binnen dat – en dat is in deze tijd van het jaar ook ongebruikelijk – enkele wisselvallige dagen met fikse regen- en onweersbuien gaat brengen. Tot in het zuiden aan toe.

Jordi, Lago Maggiore
Het Lago Magggiore in het noorden van Italië - Jordi Bloem.

Tegelijkertijd rukt de warme lucht verder naar het oosten op en komt via Corsica, Sardinië en Sicilië uiteindelijk boven het vasteland van Italië terecht. Daar zie je de temperaturen – vooral in de zuidelijke helft – vanaf zaterdag fiks omhoog gaan en enkele dagen lang rond of zelfs iets boven 35 graden uitkomen. Uiteindelijk nemen de Balkanlanden de hitte vanaf maandag over. Daar lijkt de warmte ook weer wat extremer te worden. Het kan er meerdere dagen achtereen tussen 35 en 40 graden worden, tot in Turkije aan toe. Er is daarbij veel zon.

Alpengebied nog steeds veel regen

Een ander punt van aandacht is nog steeds de vele regen in het Alpengebied en in het zuiden van Duitsland. Doordat daar de grens ligt tussen de koele lucht in het noorden en de veel warmere in het zuiden, passeren vanuit het zuidwesten steeds weer storingen die de buiigheid laten opleven. Tot en met maandag kan er in grote delen van Zuid-Duitsland opnieuw tussen 30 en 50 millimeter regen bijkomen. Die regen valt op een verzadigde bodem en kan eigenlijk niet wegzakken. Het lijkt er dan ook op dat de rivieren daar voorlopig hoog blijven.

In de landen, grofweg ten noorden van de Alpen, ligt de koelere lucht, al kan het zaterdag vooral in het oosten van Duitsland wel even wat warmer worden, als de wind daar tijdelijk uit het zuiden waait. Door de nabijheid van de hogedrukuitloper boven Frankrijk blijft de zwaarste neerslag voorbehouden aan Schotland en de Scandinavische landen en valt het verder naar het zuiden mee. Toch kan wel degelijk af en toe een bui vallen als een zwakke storing passeert. De temperaturen liggen in het algemeen wat lager dan gebruikelijk in deze periode.

Zomerstart met twee gezichten

En zo zien we tijdens de start van de zomer in Europa duidelijk twee gezichten. Komt de warmte in het zuiden met pulsen al behoorlijk op gang, op de noordelijke helft van ons continent is de zomerstart een stuk gematigder, ook vergeleken met voorgaande jaren, overigens. Een snelle verandering van dit patroon is nog niet in zicht. De liefhebbers van zomerweer in Noordwest-Europa zullen nog een tijdje geduld moeten hebben. Al zijn er in het weertype, zoals we dat nu hebben, toch ook steeds aardige momenten. En regent het maar weinig.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller