Weer een nacht met vorst, teleurstellende regenberekeningen

Foto boven: Een bewolkte start op Texel - Frans Alderse Baas

Er is deze lente echt heel veel voor nodig om een nacht helemaal zonder vorst door te komen. Ook de afgelopen nacht is dat weer niet gelukt. Intussen zijn de regenberekeningen voor de komende week toch wat teleurstellend.

Op de officiële waarnemingshoogte van anderhalve meter kwam het op de KNMI-stations niet tot vorst. Enschede was het koudst met een minimumtemperatuur van 4,2 graden, gevolgd door Hupsel met 4,5 graden en Eelde met 5,0 graden.

Een bewolkte start op Texel - Frans Alderse Baas
Een bewolkte start op Texel - Frans Alderse Baas

Aan de grond wel vorst

Aan de grond, op een hoogte van 10 centimeter, vroor het wel. Hupsel was deze keer de koploper met een grondminimum van -1,5 graden, gevolgd door Enschede met -0,2 graden. Ook Eindhoven (0,0 graden) en Gilze-Rijen (0,1 graden) zaten er dichtbij.

Advertentie

In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het alleen in de duinpan bij Santpoort tot vorst. Op een hoogte van anderhalve meter werd het er -1,39 graden, aan de grond -1,83 graden. In Oudsbergen in België werd het -1,5 (anderhalve meter) en -3,5 (10 centimeter) graden. Koksijde had -0,7 graden, op 10 centimeter.

Nog steeds lijkt een periode met wisselvalliger weer op komst. Vandaag is een tussendag. Zowel vanuit het noorden als vanuit het zuidwesten drongen vanochtend wolkenvelden het land binnen. Er vooruit scheen de zon nog even mooi.

Laaghangende wolken lossen grotendeels op

De laaghangende wolken in het noorden lossen vanmiddag grotendeels op, zodat daar de zon er weer even mooi doorkomt. In het zuiden trekken de wolkenvelden op een veel grotere hoogte over. Daar is de zon steeds wel af en toe te zien, maar lijkt het vanaf de tweede helft van de middag weer helderder te worden.

De noordelijke tot noordwestelijke wind is in het binnenland matig, kracht 3 tot 4 en in het Waddengebied vrij krachtig, kracht 5. En de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 15 graden in het noordwesten, tot 20 graden plaatselijk in het zuidoosten van het land.

Advertentie

Komende nacht een zwak koufront

Vanavond en de komende nacht passeert vanuit het noorden een zwak koufront. Het wordt gemarkeerd door een wolkenband waaruit plaatselijk wat regen valt. Onder de wolken wordt het niet kouder dan tussen 5 graden in het binnenland en 11 of 12 graden aan zee. De noordwestenwind trekt op de Wadden tot krachtig aan.

Morgen beginnen we de dag in het zuiden nog met wolkenvelden. Die trekken echter vrij snel weg, waarna daar de zon doorbreekt. In het midden en noorden wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en kan een enkele bui vallen. In het zuiden lijken de eerste buitjes pas in de avond door te dringen. De vlagerige noordwestelijke wind is in het Waddengebied af en toe krachtig en de temperaturen komen van noord naar zuid tussen 13 en 17 graden uit.

Morgen in het midden en noorden enkele buien

Vrijdag zijn de buien vooral in het noorden en midden van het land nog wat actiever, in het zuiden overheersen de droge perioden. Verder wisselen stapelwolken en de zon elkaar af. De noordwestelijke wind kan in het Waddengebied in de ochtend eerst even af en toe hard zijn met bij buien windvlagen van mogelijk even 85 kilometer per uur, maar neemt later ook alweer af en de temperaturen komen nog een stukje lager uit dan vandaag.

Zaterdag is het eerst droog, maar neemt de bewolking al toe. Later kan daaruit vooral in het noordwesten een beetje regen vallen. De wind draait naar het zuidwesten en wordt aan zee vrij krachtig of krachtig. En doordat zachtere lucht wordt aangevoerd, stijgen de temperaturen in de middag weer tot aangename waarden tussen 17 en 20 graden.

Zondag begint regenachtig, daarna een enkele bui

De zondag begint regenachtig, maar eindigt met een afwisseling van wolken en zon en vooral in het binnenland een paar buien, mogelijk met onweer. De zuidwestelijke wind wordt in de loop van de dag wat minder sterk en het is opnieuw tussen 17 en 20 graden.

Na het weekend kan ook maandag en dinsdag nog een enkele bui vallen, maar zien we in de dagen daarna een nieuw hogedrukgebied opdoemen dat alweer snel een einde aan de wisselvallige aspiraties van het weer lijkt te maken.

Ietwat teleurstellende regenberekeningen

Als het inderdaad zo zou aflopen, is de komende wisselvallige periode niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Volgens de huidige berekening van het Europese model zou in een week tijd tussen 10 en 25 millimeter vallen. Alleen het uiterste noordoosten zou er met nog wat meer uit kunnen komen. Dat zijn geen grote hoeveelheden en zeker geen hoeveelheden die ons echt verder helpen. Daarvoor is echt duidelijk meer regen nodig.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie