Op de 3109 meter hoge Sonnblick, in de Alpen op de grens van de Oostenrijkse bondsstaten Salzburg en Karinthië, is de temperatuur in de hele augustusmaand geen enkele moment onder nul geweest. Dat meldt het meteorologische observatorium op de top.
Het is voor het eerst sinds het begin van de meetreeks in 1886 dat dit is gebeurd. De gletsjers op de top liggen er op dit moment dan ook kaal bij. Er ligt vrijwel geen sneeuw meer op. Het ijs wordt feitelijk direct aan de zonnestralen blootgesteld en smelt zo snel.
Symbool voor rest Alpen
De Sonnblick staat hiermee symbool voor de situatie in de rest van de Alpen. Het begin van het smeltseizoen zag er nog zo veelbelovend uit, na de overvloedige sneeuwval in vooral de hogere delen van de Alpen tijdens het afgelopen voorjaar.
Maar toen de warmte kwam, bleek die toch al snel teveel en ging het zoals in voorgaande zomers. De sneeuw verdween en het gletsjerijs kwam overal weer vrij te liggen. Het zal voor de gletsjers dan ook opnieuw een slecht jaar worden. En niet het rustige jaar tussendoor zonder al teveel afsmelt, waarop aan het begin van het seizoen nog gehoopt was.
Grensgebied met hitte Zuidoost-Europa
De Alpen bevonden zich een groot deel van de zomer in het grensgebied tussen het hete weer in het zuidoosten van Europa en het minder warme weer in het noordwesten, al gingen de temperaturen hier tijdens de augustusmaand ook flink omhoog. Oostenrijk kreeg daarbij het makkelijkst vegen van de warmte in Zuidoost-Europa mee.
De ligging onder de overgangszone betekende ook dat steeds weer zware regen- en onweersbuien vielen, die ook op grote hoogte veel regenwater achterlieten. Dit versnelde de sneeuwsmelt alleen maar. Een derde factor die een rol speelde, was het feit dat er in de winter en in het voorjaar ook veel Saharazand op de sneeuw terecht was gekomen. De sneeuw was daardoor erg bruin, absorbeerde veel meer zonlicht dan anders en smolt sneller.
Het blijft voorlopig warm
De eerstkomende tien dagen verandert helemaal niets in het warme weer in de Alpen. Eigenlijk kun je dat van het grootste deel van Europa zeggen. Alleen het noordwesten van Spanje en Portugal krijgen af en toe wat koelere lucht binnen, evenals (kleine) delen van Scandinavië en de Britse eilanden. Verder zijn het voorlopig overal nog hoge temperaturen die de klok slaan.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller