30-Daagse (+): eerst erg warm, later omslag naar herfstweer

Foto boven: Zonnebloemen in de wind - Jolanda Bakker

Veel wind vandaag, zaterdag mogelijk veel regen en daarna volgende week de opbouw naar hitte. Het is nogal wat. En als dat warmbloedige hogedrukgebied, die hittekoepel of ‘heatdome’ in de tweede helft van volgende week eenmaal op de kaart ligt, hoe lang houdt die situatie dan aan? De modelberekeningen voor de middellange termijn zijn het er nog niet over eens. Wat vindt het model voor de echt lange termijn ervan?

Het is de laatste jaren vaker gebeurd dat de zomer, toen de septembermaand eenmaal op de kalender stond, nog even hevig toesloeg. Vorig jaar gebeurde dat in de periode tussen 4 en 12 september. In De Bilt kwam het toen tot 8 zomerse dagen en 1 tropische dag. Meerdere stations in het zuiden en oosten kwamen nog tot een regionale hittegolf. In Arcen duurde die van 4 tot en 12 september, een periode waarin 3 tropische dagen werden genoteerd.

Dit jaar allemaal iets eerder

Dit jaar lijkt het allemaal al iets eerder te beginnen. Globaal vanaf dinsdag begint de warmte en dan is het 27 augustus en zitten we dus nog in de zomer. Een eerste piek van de warmte zou woensdag, donderdag en vrijdag kunnen vallen. Voor de dagen daarna is het nog onzeker. Rond vrijdag en zaterdag kan een nieuwe storing in de buurt komen, die ook wat koelere lucht met zich meebrengt. Daarna zit er wellicht een nieuwe warmte impuls in, die dan wel in de eerste dagen van de septembermaand zijn beslag zou krijgen. Zouden die twee min of meer naadloos in elkaar overlopen, dan zou er nog een (regionale) hittegolf uit kunnen rollen.

Week 1: van 26 augustus tot en met 1 september

  • Geleidelijk oostelijke winden

  • Opbouw naar hitte, later in de week

  • Rond het weekend onzeker

Dit is de warme week, zoals we die eerder al beschreven. Met de hogedruk boven het noordoosten van Europa. En een lagedrukgebied op de Oceaan ten westen van de Britste eilanden, fungerend als warmtepomp. Bij ons resulteert dit in een week met meest droog weer en steeds hogere temperaturen. Maar tegen het weekend ook de onzekerheid, als het om het vervolg gaat. We hebben het hiervoor al beschreven.

Week 2: van maandag 2 tot en zondag 8 september

  • Nog altijd warm

  • Vaak oostelijke winden

  • Af en toe een (onweers)bui

Het hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa blijft behouden, op de Oceaan bij IJsland en Groenland komt er een tweede bij. Nederland ligt aan de rand van het hogedrukbastion, maar is niet helemaal veilig voor storingsinvloeden vanuit het zuiden. De zon zal overheersen, er kan ook een regen- of onweersbui vallen en de vaak oostelijke of zuidoostelijke winden voeren nog steeds warme lucht aan. De gemiddelde temperaturen worden nog altijd tussen 1 en 3 graden boven de geldende norm berekend.

Week 3: van maandag 9 tot en met zondag 15 september

  • Vaker buien

  • Lagere temperaturen

  • Onduidelijke windrichting

De twee hogedrukkernen worden nog steeds op de weerkaarten ingetekend, maar wel minder prominent dan eerst. Een lagedrukgebied lijkt zich er in onze omgeving tussen te wurmen. Op de weerkaart komen we er sec gezien ten westen van uit, maar op basis van de onzekerheid die er op een dergelijk lange termijn nu eenmaal is, kun je dat natuurlijk niet zeggen. Wel is er een signaal voor wisselvalliger weer en temperaturen dichterbij de normaal.

Week 4: van maandag 16 tot en met zondag 22 september

  • Opnieuw wisselvallig

  • Windrichtingen tussen west en noord

  • Meest normale temperaturen

In de voor een week eerder ingetekende drukverdeling lijkt deze week weinig te veranderen. Nog steeds zien we de twee hogedrukkernen op het noorden van de Oceaan en boven het oosten van Europa. Met het lagedrukgebied in onze omgeving daartussen.

In Nederland blijft het relatief wisselvallig. Met windrichtingen tussen west en noord, zoals die uit de kaarten voor deze week te halen zijn, komen de temperaturen in het binnenland rond normaal, en in de kustgebieden bij het warme zeewater iets boven normaal uit.

Week 5: van maandag 23 tot en met zondag 29 september

  • Vooral in de kustgebieden enkele buien

  • Zuidwestelijke winden

  • Temperaturen weer boven normaal

De grootste verandering is dat het lagedrukgebied in onze omgeving nog wat prominenter op de kaart komt. Daarmee houdt het wisselvallige weer aan.

Zowel aan de grond als hogerop in de atmosfeer wordt de wind zuidwestelijk. Voor wat de temperatuur betreft, houdt dit in dat we weer boven normaal uitkomen. Wel wordt nog steeds neerslag berekend, nu vooral in de kustgebieden. Met name het zuidoosten van het land komt wat droger uit de berekeningen. Dat is een situatie die bij herfstbuien hoort.

Samenvattend:

Het spectaculaire zomerweer, dat we later volgende week in Nederland lijken te krijgen, kan zich tot in de week daarna voortzetten. De vraag daarbij is of het in een keer doorgaat, of dat er ook een kortere periode tussen zit waarin een paar buien vallen en het kwik even omlaag gaat.

Vanaf week 3 zien we een omslag naar een meer herfstachtige situatie, met lagedruk in onze buurt, geregeld buien en temperaturen die rond normaal uitkomen. Tegen het einde van de periode zou de wind dan zuidwest kunnen worden met opnieuw boven normale temperaturen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller