Spannende weerdag, met warmte en later hevig onweer

Foto boven: Zon en stapelwolken - Jolanda Bakker

Het wordt vandaag een spannende weerdag, met eerst hoge temperaturen en vanaf de late middag vanuit het zuidwesten potentieel hevig onweer.

Die warme lucht is de afgelopen nacht al ons land binnengedrongen, met bewolking en in het noorden mogelijk nog een beetje regen. Vanochtend vroeg trekt de laatste bewolking, horend bij het warmtefront, het noorden van het land uit.

Het wordt erg warm

Daarna schijnt de zon een tijdje volop en wordt het snel ook erg warm. Een matige oostelijke tot zuidoostelijke wind voert de steeds warmere en vochtigere lucht aan waarin de temperaturen in het grootste deel van het land tot tussen 27 en plaatselijk 31 graden oplopen. Op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland is het mogelijk een aantal graden minder warm.

Jolanda onweersverhaal
Zon en stapelwolken - Jolanda Bakker

Ondertussen komt vanuit het zuidwesten minder warme lucht dichterbij. De overgang speelt zich in meerdere stappen af, waarvan de eerste twee zich kort na elkaar voordoen. Eerst trekt aan het einde van de middag een vore (een band met wat lagere luchtdruk met daar middenin een windsprong) het land binnen, kort daarop gevolgd door het koufront. Tijdens de komende nacht passeert nog een ander oud front, maar dat lijkt niet meer zo actief te zijn.

Zware onweersbuien

Op de vore zijn de voorwaarden voor de vorming van zware buien het gunstigst. Er vooruit is het nog zeer warm en waait de wind uit het zuidoosten, erboven draait de wind met de hoogte naar zuidwest en neemt flink in kracht toe, en erachter zit de koelere lucht. Eigenlijk alle modelberekeningen gaan ervan uit dat de zwaarste buien zich op deze eerste lijn zullen voordoen. Volgens sommige (bijvoorbeeld het Europese model) komt de nadruk hierbij op het zuidoosten van het land te liggen, andere kiezen voor een zone van bijvoorbeeld Brabant via Limburg en Gelderland naar Overijssel. Diverse modellen tekenen ook een aantal zware buien in die via de westkust naar het noorden gaan. Maar dit is allemaal nog onzeker.

Bij die eerste buien kan van alles gebeuren. Er is kans op hagel, er kan veel regen in korte tijd vallen en er kunnen zich zware en lokaal zelfs zeer zware windstoten voordoen, met snelheden van tot 100 kilometer uur. Ook in het binnenland, met de grootste kans erop in de zuidoostelijke helft van het land. Het wordt zaak die buien goed in de gaten te houden.

Op het koufront flink wat regen

Het koufront dat, meteen na de passage van de vore, van west naar oost over het land gaat trekken, lijkt ook behoorlijk actief. Dit zijn buien die hoger in de atmosfeer ontstaan. Daardoor is de kans dat er zware windstoten bij optreden minder groot. Wel kan het hard regenen en dat gedurende langere tijd. Er zijn nog steeds modellen die op de natste plaatsen tussen 20 en 40 millimeter berekenen, en op sommige plaatsen zelfs een beetje meer.

De derde zone, het laatste front dat laat in de komende nacht en morgenochtend passeert, is het minst actief. Het brengt waarschijnlijk niet meer dan alleen wolken met zich mee en slechts heel lokaal een buitje. Door die bewolking wordt het niet kouder dan tussen 15 en 18 graden. Daarmee is het nog steeds een relatief warme nacht. De wind draait bij dit alles naar het zuidwesten.

Woensdag koeler

Morgen ligt het lagedrukgebied, dat het koelere weer naar Nederland brengt, op de Noordzee. Bij ons waait de wind dan uit richtingen tussen west en zuidwest en kunnen vooral de eerste helft van de dag nog een paar buien vallen. In de middag wordt het geleidelijk droog en breekt de zon steeds vaker door. De zuidwestelijke wind is aan zee af en toe krachtig en de temperaturen lopen van west naar oost op tot tussen 18 en lokaal 23 graden.

Donderdag kunnen we even bijkomen als een klein hogedrukgebied over Nederland naar het oosten trekt. Er is dan veel zon, het blijft op de meeste plaatsen droog en bij een afnemende westenwind wordt het van noordwest naar zuidoost 20 tot 25 graden. Vrijdag komt vanuit het zuiden een volgend lagedrukgebied op ons af. De bijbehorende regen- en onweersbuien kunnen het zuiden van het land al in de nacht naar vrijdag bereiken. Vrijdag over trekken ze langzaam verder naar het noorden. Daarbij kan plaatselijk erg veel regen vallen.

Weekend licht wisselvallig

Zaterdag zijn er vooral in het zuiden nog een paar buien, zondag passeert een warmtefront met wolkenvelden en lokaal wat regen. Zaterdag wordt het daarbij niet warmer dan tussen 17 en 21 graden, zondag kan het kwik in het zuiden alweer tot 23 graden oplopen. En zo is een stabiele periode nog steeds niet binnen handbereik, maar is het af en toe wel lekker warm.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller