Bijzonder koude en sneeuwrijke winterstart in Zuid-Amerika

Foto boven: Sneeuw in Las Leñas in Argentinië - Luke Shelley.

Bij ons mag het dan zomer zijn met morgen weer eens hoge temperaturen, aan de andere kant van de evenaar is het winter. En vooral in het zuidelijke deel van Zuid-Amerika is die winter bijzonder koud van start gegaan, in Argentinië zelfs het koudst sinds 1907.

Wie deze dagen als weergeïnteresseerde de sociale media een beetje in de gaten houdt, komt regelmatig bijzondere beelden en berichten tegen, afkomstig uit het zuidelijke deel van Chili en Argentinië. Ingesneeuwde skistations, bevroren rivieren, ijs op delen van de zee dicht tegen de kust aan en lage temperaturen op erg noordelijke plaatsen. Het is nogal wat.

Las-Lenas dikke sneeuw
Sneeuw in Las Leñas in Argentinië - Luke Shelley.

Bijzonder koude winterstart

De winterstart in het zuiden van Zuid-Amerika is bijzonder koud geweest. Zuidelijke winden voerden steeds weer nieuwe golven met kou, afkomstig uit het Zuidpoolgebied aan. En behalve die koude lucht, kwamen ook storingen mee die in de bergen grote vrachten sneeuw brachten. In sommige skigebieden ligt nu al tussen 2 en 6 meter sneeuw, meer dan ooit zo vroeg in het seizoen. Sommige wintersportgebieden moesten de seizoenstart zelfs met een of twee weken uitstellen, omdat ze nog druk waren met het uitgraven van hun dorpen en installaties.

Hogedrukgebied

Verantwoordelijk voor het koude weer in het zuiden van Zuid-Amerika is een hogedrukgebied op de Grote Oceaan. Het lag de afgelopen weken hardnekkig voor de Chileense kust en kwam niet in beweging. Op het Zuidelijk Halfrond draait de wind precies tegengesteld om hoge- en lagedrukgebieden heen als op het Noordelijk Halfrond, dus waait er aan de oostflank van zo’n hogedrukgebied voortdurend een zuidelijke wind die de koude lucht aanvoert.

Vanaf nu even wat warmer

Nu de eerste week van juli voorbij is, lijkt aan die situatie wel even een einde te komen. Het hogedrukgebied steekt over en komt uiteindelijk op de Oceaan ten oosten van Zuid-Amerika terecht. Boven het zuiden steekt daardoor een westelijke tot noordwestelijke wind op, wordt het wisselvalliger en gaan de temperaturen omhoog. Die wisselvallige fase lijkt vervolgens ongeveer een week aan te houden. Daarna is het de beurt aan een nieuwe golf met kou.

Moeilijke wintersportstart in Australië en Nieuw-Zeeland

Lijken de wintersportgebieden in Zuid-Amerika een fraai seizoen voor de boeg te hebben, minder florissant ziet het er wat dit betreft aan de andere kant van de Grote Oceaan in Australië en in Nieuw-Zeeland uit. Daar is in de bergen tot nu toe over het algemeen duidelijk minder sneeuw gevallen dan gebruikelijk. De sneeuwkanonnen maken er overuren om er toch nog iets van te maken. Af en toe komt vanuit het zuiden wel een koufront over dat een mooie aanvulling van de sneeuwlaag in het gebied belooft, maar in de praktijd valt het dan toch steeds tegen. En zo gaat het al een aantal weken. Daar verloopt de start van het seizoen dus gecompliceerder.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller