Spanje begint intense dag onder waaier aan waarschuwingen

Foto boven: Donkere wolken pakten zich vanochtend samen boven de Costa del Sol - Webcam

De meeste scholen zijn gesloten, de burgers worden bestookt met sms’jes en in de media gaat het bijna nergens anders over. Grote delen van de Middellandse Zeekust in Spanje werden vanochtend wakker onder een waaier aan waarschuwingen. Voor extreme regenval, voor mogelijke wateroverlast en ook voor een harde wind.

Advertentie

Vooral de regio’s rond Tarragona in het noordoosten en Malaga in het zuiden zijn meer dan paraat. Er worden daar vandaag grote hoeveelheden regen verwacht, in de vorm van zware buien. Scholen zijn dicht, mensen wordt aangeraden om thuis te blijven.

Donkere wolken pakten zich vanochtend samen boven de Costa del Sol - Webcam
Donkere wolken pakten zich vanochtend samen boven de Costa del Sol - Webcam

Dramatische overstromingen

Het is nog maar twee weken geleden dat het zuiden en oosten van Spanje voor de eerste keer deze herfst door zwaar weer werden getroffen. Vooral in de omgeving van Valencia ging het fout. Er viel daar in korte tijd zoveel regen dat het tot dramatische overstromingen kwam. Volgens de officiële telling van dit moment vonden daarin 215 mensen de dood, maar er zijn nog steeds vermisten. En terwijl het opruimen van de schade van toen nog helemaal niet klaar is, kondigt een nieuwe fase met noodweer zich aan. Ook nog eens in dezelfde gebieden als toen.

De overstromingen van twee weken geleden hebben Spanje angstig gemaakt. De gebeurtenissen van toen beheersen er ook nu nog steeds het nieuws. Het gaat daarbij al lang niet meer alleen om de schade en de slachtoffers, maar ook om de manier waarop op de gebeurtenissen is gereageerd. Hoe kon het zijn dat er pas waarschuwingen uitgingen nadat de ramp zich al had afgespeeld? En wie droeg verantwoordelijkheid voor de trage reactie?

Zwartepieten

Het zwartepieten nam de afgelopen dagen een grote vlucht. De centrale regering in Madrid en de regioregering in Valencia schoven elkaar de verantwoordelijkheid toe. In Valencia waren het afgelopen weekend naar schatting 130.000 mensen op de been om tegen de regiopresident te protesteren. Terwijl de ramp zich in zijn gebied afspeelde, zat hij drie uur lang met een journalist te lunchen en was zich nauwelijks bewust van het hetgeen zich om hem heen afspeelde. De regioregering kwam er ook pas toen achter dat ze de bevolking een waarschuwings-sms kon sturen om iedereen van de gebeurtenissen en de gevolgen op de hoogte te brengen.

Ondertussen trekken soms duizenden vrijwilligers dag-in-dag-uit de door de overstromingen getroffen gebieden in om bewoners daar te helpen bij het opruimen van de schade. Die schade was zo enorm dat de klus ook nu nog lang niet geklaard is. Veel wegen zijn nog altijd bruin van de modder van toen, langs de weg ligt het puin op grote hopen, klaar om afgevoerd te worden. Maar er is maar weinig tijd, want een nieuwe fase met zware buien komt er alweer aan.

Veel waarschuwingen

Door de traumatische gebeurtenissen van twee weken geleden wordt voor de nieuwe buien uitgebreid gewaarschuwd. Voor de plekken waar de meeste regen wordt verwacht, Tarragona en Malaga is nu al een code rood van kracht, ook de Costa del Sol heeft ermee te maken. Rond Valencia geldt een code oranje. Via alle beschikbare media worden mensen voortdurend op de hoogte gehouden van alles wat er staat te gebeuren en nu worden vooraf ook sms’jes verstuurd. Noodplannen zijn in werking getreden, veel scholen blijven vandaag dicht. Het kan nu vrijwel niemand zijn ontgaan dat er slecht weer op komst is, vooral in de gebieden aan zee.

Omdat twee weken geleden veel slachtoffers zijn gevallen onder mensen die in hun auto’s op pad gingen (er gaan getallen van 60 procent van de doden rond) wordt mensen nu op het hart gedrukt om tijdens de regen vooral niet op pad te gaan. Spanje is een bergachtig land en als water eenmaal begint te stromen op plekken waar je dat niet wilt, ben je je leven in de auto gewoon niet zeker. Bij Valencia zijn twee weken geleden tienduizenden auto’s door het water meegesleurd. Vaak zonder bestuurder, gelukkig. Maar in veel gevallen dus ook met.

De eerste problemen waren er al

Toen Spanje vanochtend wakker werd, waren de eerste problemen door het slechte weer er al. Zoals wateroverlast in de buurt van het aan de oostkust gelegen Castellon, en sneeuw in de bergen in het noorden van Extremadura en Castilla y Leon. Diverse wegen moesten er worden afgesloten en op andere was het gebruik van sneeuwkettingen verplicht.

In het zuiden van Spanje begon het tegelijkertijd op steeds meer plaatsen in het binnenland te regenen. In de kustgebieden, waar de meeste regen later vandaag wordt verwacht, bleef het nog rustig. Wel zag je ook op zee de eerste, nog kleine buien ontstaan. We blijven de situatie natuurlijk volgen en komen er op terug zodra het noodweer echt aan de gang is.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller