Opnieuw een erg koude nacht, bijna -11 graden in de duinpannen

Foto boven: Een bui in de verte, bij het vliegveld van Rotterdam, Jolanda Bakker

We hebben opnieuw een bijzonder koude nacht achter de rug, met in Eelde en in Deelen op anderhalve meter hoogte zelfs matige vorst. Met uitzondering van Zeeland, delen van Friesland en de Waddeneiland kwam het overal tot lichte vorst. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het op anderhalve meter hoogte zelfs tot strenge vorst, met -10,56 graden.

Advertentie

Gisteren beschreven we op deze site al hoe vorst deze maand iedere nacht nog een rol heeft gespeeld, 10 van de 12 dagen op normale waarnemingshoogte, alle dagen aan de grond. En die serie lijkt in elk geval de eerstkomende dagen gewoon nog aan te houden.

Een bui in de verte, bij het vliegveld van Rotterdam, Jolanda Bakker
Een bui in de verte, bij het vliegveld van Rotterdam, Jolanda Bakker

Eelde en Deelen matige vorst

Eelde was de afgelopen nacht het koudste KNMI-station. De temperatuur daalde er op een hoogte van anderhalve meter tot -5,3 graden. Deelen volgde op zeer korte afstand met -5,2 graden. Koud was het ook in Enschede (-4,9 graden), Eindhoven (-4,2 graden) en Hupsel (-3,9 graden). Lauwersoog bleef met plus 3,8 graden in de nacht het warmst.

Op een hoogte van 10 centimeter was de vliegbasis Twenthe bij Enschede het koudst met een laagste temperatuur van -9,0 graden. Hupsel volgde met -8,6 graden als tweede en in Eindhoven kwam de grastemperatuur op -8,0 graden uit. Lauwersoog was ook hier het warmst. De grondtemperatuur kwam er in de nacht niet lager dan plus 2,7 graden.

Strenge vorst in de duinpannen

In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het op de locatie Bol 2 in Bergense bos streng met op 1,5 meter een laagste temperatuur van -10,56 graden. Vogelmeer 1 eindigde als tweede met een minimum van -9,45 graden. Vogelmeer 3 kwam op -9,16 graden en Vogelmeer 2 op -9,06 graden. In alle duinpannen kwam het tot matige vorst. De grondtemperaturen waren steeds een fractie hoger.

Advertentie

Het koude weer speelde zich de afgelopen nacht af in koude lucht, onder een heldere hemel en bij een wegvallende wind. Hier en daar kwam ook mist voor. Was het vooral in het binnenland op veel plaatsen opgeklaard, in de kustgebieden hingen meer wolken en vielen ook een paar buitjes. Datzelfde gold voor de omgeving van het IJsselmeer. Het was een voorzetting van de buien van gisteren die hier en daar korrelhagel en natte sneeuw meebrachten.

Een klein lagedrukgebied trekt vandaag over Denemarken naar het oosten. Wij liggen aan de achterzijde ervan in een noordelijke storming. Daarmee wordt nog steeds koude lucht aangevoerd waarin wolken en de zon elkaar afwisselen. Ook trekken enkele buitjes over het land naar het zuiden, waarbij net als gisteren wat korrelhagel kan voorkomen. De noordelijke wind is zwak tot matig en het wordt vanmiddag tussen 7 en 9 graden.

Opnieuw flinke opklaringen

Vanavond en de komende nacht zijn er opnieuw flinke opklaringen. Er drijven ook nog steeds gebiedjes met bewolking over en er kan een lokale bui vallen. Terwijl de wind in het binnenland nagenoeg wegvalt, blijft de noordelijke tot noordoostelijke wind in het noorden matig. Bij dit alles vriest het opnieuw licht en lokaal matig, met minima tot -5 graden landinwaarts.

Morgen waait de wind uit het noordoosten en trekken vanuit Duitsland enkele wolkenvelden het land binnen. Ze lijken vooral het oosten en zuiden van het land aan te doen. Uit de bewolking kan een lokale bui vallen, mogelijk met korrelhagel of een vlok natte sneeuw. In het westen en noorden heeft de zon waarschijnlijk de overhand. De noordoostenwind is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig en de temperaturen komen ’s middags rond 7 graden uit.

Weekend rustig weer met koude nachten

In het weekend trekt eerst een rug van hogedruk, horend bij het hogedrukgebied bij Ierland, vanuit het noorden het land binnen. Zaterdag is de wind nog noordoostelijk. Na een koude nacht met lichte en lokaal matige vorst wisselen wolken en de zon elkaar overdag af. Het blijft overal droog en de temperaturen komen in de middag rond 8 graden uit.

In de nacht naar zondag kan het in gebieden waar het is opgeklaard opnieuw licht en lokaal matig vriezen. Er zijn ook plekken waar wolkenvelden overtrekken. Daar blijft het wat warmer.

Zondag in de middag meer bewolking

Overdag komen we aan de noordkant van de rug van hogedruk terecht en draait de wind naar het noorden tot noordwesten. In de ochtend komt eerst de zon er nog door, in de middag drijven wolkenvelden vanaf de Noordzee het land binnen. Lokaal kan dan een licht buitje vallen. De noordelijke tot noordwestelijke wind is zwak tot matig en het wordt 8 graden.

Begin volgende week trekt het hogedrukgebied, dat eerst even bij Schotland ligt, via Denemarken en Duitsland naar het zuidoosten en komt vanaf woensdag boven het zuidoosten van Europa terecht. Tegelijkertijd zien we nog steeds hoe lagedrukgebied boven het zuidwesten van Europa actief zijn. Vanaf maandag draait de wind bij ons via oost en later zuidoost naar zuid, in de tweede helft van de week en dan wordt het duidelijk warmer.

Twee helft van de komende week zachter

Kan het tot en met woensdag in de nachten nog steeds licht vriezen, overdag gaan de temperaturen geleidelijk al omhoog. Vanaf de tweede helft van de week kan het overdag weer 15 graden of warmer worden en is het lenteweer. Tegen het weekend lijken storingen van de Oceaan ook wat invloed te krijgen en nemen de regenkansen weer iets toe.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie