Op allerlei manieren merk je dat een omslag op til is

Foto boven: Een vernevelde ochtendzon boven het Hoge Land - Jannes Wiersema

Als het langere tijd warm is geweest en verandering op komst, dan zijn er allerlei manieren waarop je kunt merken dat zo’n omslag in de lucht hangt. Het loont vandaag de moeite op te letten, want ook nu is na een paar dagen zomerweer verkoeling op komst.

Advertentie

Gisteren al werd het op diverse plaatsen in vooral het zuiden van het land tropisch warm. Wilhelminadorp in Zeeland was de koploper met 31,1 graden, maar ook Rotterdam, Westdorpe, Woensdrecht, Gilze-Rijen en Eindhoven deden mee aan het tropische weer.

Een vernevelde ochtendzon boven het Hoge Land - Jannes Wiersema
Een vernevelde ochtendzon boven het Hoge Land - Jannes Wiersema

Eerst nog bewolkt

Eerder op de dag leek het er nog helemaal niet op dat het zo warm zou worden. Bewolking, horend bij een kleine bovenluchtstoring die passeerde, was een stuk dikker dan verwacht. Op diverse plaatsen in vooral het midden van het land viel er lichte regen uit, soms gedurende meerdere uren achter elkaar. Verspreid leverden die buitjes nog tussen 0,2 en 0,6 millimeter aan regen op. Fijnaart kwam bij de weeramateurs tot 2,2 millimeter.

Later in de middag brak de zon alsnog door en schoten de temperaturen omhoog. Niet alleen konden in het zuiden op wat grotere schaal dus al tropische waarden worden aangetekend, in de rest van het land (ja, ook op de Wadden) was het met maximumtemperaturen tussen 27 en afgerond 30 graden ook behoorlijk warm. Er was daarbij maar weinig wind.

Vandaag de hoogste temperaturen

Vandaag worden de hoogste kwikstanden van deze warmteperiode aangetekend. In het zuidoosten kan het 32, plaatselijk 33 graden worden, in de rest van het land rond 30 graden. Alleen in Zeeland, waar de wind wat eerder naar zuidwest draait, is het met maximaal 27 graden minder warm. Daar komt in de middag als eerste ook bewolking het land binnen.

En dan die verandering. Wat merk je er zoal van? Nou, bijvoorbeeld dat de luchtvochtigheid al wat hoger is. De warmte voelt dan ook wat drukkender aan. Als je buiten bent, zweet je hierdoor makkelijker. Al dat zweet op de huid bevat veel zout. En daar kunnen weer piepkleine insectjes op afkomen, die ook wel ‘onweersbeestjes’ worden genoemd. Verder zijn hoog in de lucht, als je even omhoogkijkt, vaak al onrustig ogende wolken te zien. Niet zelden in de vorm van kantelen. Ze worden, heel sprekend, dan ook kanteelwolken genoemd. De officiële naam is overigens altocumulus castellanus. Die onrustige bewolking kondigt vaak onweer aan.

Later ook onweerskansen

Vandaag kan het uiteindelijk ook tot onweer komen, zij het waarschijnlijk niet op heel grote schaal. Een eerste kans doet zich aan het einde van de middag en in de eerste helft van de avond voor als een vore, een vlak gebied met relatief lage luchtdruk waarin de wind draait, ons land vanuit het zuiden binnentrekt. Doordat die vore erg breed is en niet heel agressief, wordt er geen grootschalige buiigheid op verwacht. Het blijft bij een enkele regen- en onweersbui, die voornamelijk in de zuidelijke helft van het land voorkomt. Lokaal kan zo’n bui best pittig zijn, maar er zijn ook veel plaatsen die ze wel zien, maar uiteindelijk niet over krijgen.

Een tweede kans op onweer is er in de komende nacht, als een koufront vanuit het zuiden passeert. Op deze lijn komen meer en zwaardere buien voor. En die kunnen ook het noorden van het land wel bereiken. Bij een naar zuidwest draaiende wind koelt het maar langzaam af. Uiteindelijk is het in de nanacht tussen en 17 en 20 graden en dus warm.

Morgen in het oosten nog buien

Morgen wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en hebben de oostelijke regio’s de grootste kans op nog een paar regen- of onweersbuien. In het westen wordt het al snel droog en komt de zon er steeds beter door. Er waait een zwakke tot matige westelijke noordwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot tussen 22 graden in het westen en 26 graden, lokaal in het oosten van het land. Daarmee lijkt het nog een heel aangename zomerdag te worden.

Datzelfde kan gezegd worden van de maandag, als vanuit het westen een rug van hogedruk passeert. Het blijft dan op de meeste plaatsen droog met een afwisseling van zon en stapelwolken. Er is bovendien maar weinig wind. Het wordt 20 trot 25 graden.

Laat in de week opnieuw warm?

In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend passeert vanuit het westen een gebied met buien. Dinsdagmiddag wordt het weer droog en komt de zon er steeds vaker door. Met een temperatuur van tussen 18 en 23 graden is het nog een fractie minder warm dan voorgaande dagen. Vanaf woensdag komt een nieuw hogedrukgebied in de buurt. Eerst is het nog relatief koel, maar laat in de week lijkt de wind opnieuw de zuidhoek op te zoeken en kan het snel warmer worden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller