Nog één keer regen, daarna overgang naar zomerweer

Foto boven: Vandaag is de zon geregeld te zien, maar zijn er ook wolken in de lucht - Albert Thibaudier

Nog één keer komen we enkele dagen in de overgangszone tussen de warmte boven Duitsland en het koelere weer hier uit. Vooral vrijdag en zaterdag kan daarbij regionaal veel regen vallen, mogelijk ook in het al zo getroffen oosten van het land. Vanaf zondag knapt het weer vervolgens op en lijkt eindelijk een zomerweek op komst.

Ook gisteren profiteerden we al even van de invloed een hogedrukgebied. Het trok pal over ons land naar het oosten en bracht rustig weer met veel zonneschijn. De wind viel daarbij geleidelijk weg en de temperaturen kwamen toch weer ruim in de 20 graden uit.

Albert weerverhaal
Vandaag is de zon geregeld te zien, maar zijn er ook wolken in de lucht - Albert Thibaudier

Vandaag vrij veel wolken

Vandaag waait aan de achterzijde van dat wegtrekkende hogedrukgebied een zuidwestelijke wind die aan zee af en toe vrij krachtig kan zijn. In de hogere delen van de atmosfeer drijft vrij veel bewolking over, maar de zon komt daar nog wel af en toe doorheen. Vanmiddag en vanavond kan een lokale bui vallen, al lijkt het op veel plaatsen gewoon droog te blijven. Doordat de zuidwestelijke wind warmere lucht aanvoert, kan het tussen 22 en 26 graden worden. Door de hogere luchtvochtigheid voelt het benauwd en drukkend aan.

Vanavond worden de wolken vanuit het westen dikker, maar is het op de meeste plaatsen nog droog. In de tweede helft van de nacht dringt vanuit het zuidwesten een actief regengebied het land binnen. Vrijdag overdag blijft het nog lange tijd hangen, al lijkt de fut er dan langzaam wel uit te gaan. In het westen wordt het aan het einde van de middag droog. Doordat we ons nog steeds in warme, vochtige lucht bevinden, kan het vrijdag in het zuidoosten, ondanks het ontbreken van de zon, toch nog 25 graden worden. Verder is het tussen 21 en 23 graden.

Zaterdag spannend

Met de overgangszone, tussen de warmte in het oosten en de koele lucht ten westen van Nederland, dichtbij is de verwachting voor de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag spannend. Niet alleen zijn de temperatuurverschillen aan weerszijden van de zone groot, ook is veel vocht beschikbaar en hebben we de straalstroom boven ons land. Meerdere keren lijkt het front dan ook te activeren. Van de exacte positie ten opzichte van Nederland zal dan afhangen of we regionaal opnieuw met grote hoeveelheden regen te maken krijgen.

Die kans is er zeker, vooral zaterdag overdag. Er lijkt in de overgangszone dan een aparte storing te ontstaan die over het oosten van het land naar het noorden trekt. Er zijn modelberekeningen die de grootste regenhoeveelheden daarbij precies in de baan van de storing laten vallen, er zijn er ook die de grootste regenhoeveelheden aan de oostkant berekenen en zelfs aan de westkant. We moeten het blijven volgen om te zien wat het wordt. Maar het is verstandig om ergens in het tijdvak van vrijdag tot en met zaterdag met regionaal veel regen rekening te houden.

Vanaf zondag overgang naar zomerweer

Vanaf zondag ziet het er beter uit. Hogedrukgebieden komen dan in onze buurt en houden storingen even bij ons vandaan. Zondagochtend valt nog een laatste bui, maar in de middag komt vanuit het westen de zon er steeds beter door. Het wordt 20 tot 23 graden.

Vanaf maandag gaan de temperaturen verder omhoog en vooral woensdag, donderdag en vrijdag kan het kwik, zoals het nu staat, op veel plaatsen tot tussen 25 en 30 graden stijgen. Het weer staat dan onder invloed van een tweede hogedrukgebied, dat over Scandinavië naar het noorden trekt. Een onweersstoring, die donderdag en vrijdag vanuit Frankrijk dichterbij komt, lijkt vooralsnog niet te actief. Die twee dagen is ze waarschijnlijk alleen in het zuiden goed voor een iets toenemende kans op een regen- of onweersbui. In de rest van het land blijft het bij gelijkblijvende kaarten waarschijnlijk droog. En dus ook zomers warm!

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller