Meer klachten houtstook tijdens grijs, saai en mistig weer

Foto boven: Een gezellig vuurtje in de woonkamer - Wikipedia

In een apart verhaal op deze site berichten we vandaag over de smog waarmee delen van Pakistan en India sinds enige tijd te maken hebben. De combinatie van een dunne, koude luchtlaag aan de grond en warme lucht erboven is daar mede debet aan.

Advertentie

Ook in Nederland hadden we de afgelopen twee weken – in het klein – met een min of meer vergelijkbare situatie te maken. In een groot hogedrukgebied, dat lange tijd boven het Europese continent lag, ontstonden uitgestrekte gebieden met laaghangende bewolking en mist. En ook die dunne luchtlaag raakte langzaam meer vervuild met de luchtverontreiniging die er ook in ons land in terechtkomt. Al is dat hier gelukkig een stuk minder erg.

Een gezellig vuurtje in de woonkamer - Wikipedia
Een gezellig vuurtje in de woonkamer - Wikipedia

Stoken van houtkachels

Een onderdeel van de luchtverontreiniging is het stoken van houtkachels. Het werd altijd al gedaan, want gezellig en warm in de woonkamer. En wie kan daar op tegen zijn? De laatste jaren heeft het een vlucht genomen, doordat veel mensen houtkachels in plaats van gaskachels zijn gaan gebruiken. Niet iedereen is blij met die ontwikkeling, zeker niet als er een inversie in de lucht zit. Dan blijft de rook uit de schoorsteen buiten namelijk lang hangen.

Luchtwegproblemen

Vooral mensen met luchtwegproblemen hebben vaak veel last van de houtrook in de lucht. Vooral tijdens weersituaties met weinig wind, mist en laaghangende bewolking, precies de momenten waarop houtrook tussen de huizen makkelijk blijft hangen. In sommige gemeenten worden daarom maatregelen genomen om het stoken van houtkachels tijdens die specifieke weerssituaties tegen te gaan, al zit daar meestal nog geen dwang achter. Ook het RIVM spant zich hiervoor in, aan de hand van het zogenoemde ‘stookalert’.

Klachten over houtstook

Een van onze weerwaarnemers werkt in zijn gemeente bij de afdeling Bouw & Woningtoezicht. Hij houdt daar ook de klachten bij die bij de gemeente over houtstook binnenkomen. Naar aanleiding van zo’n klacht gaat hij op pad om uit te zoeken of kachel en schoorsteen aan de eisen voldoen en bekijkt ook het stookgedrag. Regels zijn er met betrekking tot dit onderwerp in zijn gemeente nog niet, dus volgt ook geen sanctie of iets dergelijks.

Er is een relatie met het weer

Er vallen hem meerdere dingen op. Zo is het aantal klachten in zijn gemeente over houtstook sinds de coronatijd flink toegenomen. Vanaf het moment dat de oorlog in Oekraïne begon en de energieprijzen verder omhoog gingen, was een verdere stijging te zien. De reden hiervoor is duidelijk. Meer mensen zijn op houtkachels overgegaan in plaats van het verwarmen op gas.

Vooral de laatste twee weken echter, toen het rustig was in de atmosfeer en we mist en laaghangende bewolking hadden, was het aantal klachten echt hoog. Zo zie je dat ook in Nederland het weer invloed heeft op de beleving van de luchtkwaliteit.

Informatie RIVM over stookalert

Wie meer interesse heeft in de relatie tussen het weer en de manier waarop het stoken van hout wordt beleefd, kan op de site van het RIVM naar de pagina’s van het stookalert kijken.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller