En ineens hingen er boven zee zomaar buien

Foto boven: Rustige start van de dag bij Leerdam - John Oomen

En ineens hingen er vanochtend buien boven de Noordzee. Ze lieten Nederland ongemoeid, maar eigenlijk was het toch een kleine verrassing. Middenin een hogedrukgebied trok een ministoring naar het zuiden. Met dus die buien erbij.

Het deed een klein beetje denken aan februari 2012. Toen zaten we middenin een vorstperiode van twee weken. En wist ook een kleine storing zich, dwars door het hogedrukgebied van toen heen, een weg naar het zuiden te banen. Precies over Nederland en met bij ons sneeuwval tot gevolg. Toen viel tussen 5 en 15 centimeter en werden we meteen daarna op een ongekend koude nacht getrakteerd. In Lelystad daalde de temperatuur destijds boven de sneeuw tot -22,9 graden, nog altijd de koudste van de eeuw tot nu toe.

Rustige start van de dag bij Leerdam - John Oomen
Rustige start van de dag bij Leerdam - John Oomen

Hogedrukgebieden voeren de boventoon

Doordat we nu in de julimaand leven, is er van sneeuw en kou natuurlijk geen sprake. Het is zomers en dat blijft het de komende tijd. Zonder excessen en zelfs met soms ruimte voor een bui. Toch zijn het hogedrukgebieden die in onze buurt de boventoon voeren.

Advertentie

Tijdens opklaringen was het de afgelopen nacht het koudst in Deelen bij Arnhem. Daar daalde de temperatuur tot 11,2 graden. Woensdrecht volgde met 12,0 graden en in Berkhout in Noord-Holland koelde het tot 12,1 graden af. Lauwersoog was, zoals in voorgaande nacht steeds, het warmst met een laagste temperatuur van 17,1 graden.

Eerst wolkenvelden, later steeds meer zon

We beginnen de dag met uitgestrekte wolkenvelden. Later vandaag breken die op en krijgen we een afwisseling van stapelwolken en zon. Er waait een matige noordelijke wind en met temperaturen die vanmiddag van noord naar zuid tussen 21 en 27 graden uitkomen, is het opnieuw een aangename, zomerse dag.

Het weer staat onder invloed van hogedrukgebied dat naar het hoge noorden op weg is. Het heeft een uitloper tot over de Britse eilanden. Daar beleven ze dit weekend een hittegolf. Bij ons tempert de noordelijke wind de temperaturen een beetje.

Komende nacht opnieuw wolkenvelden

Vanavond zijn er opklaringen, de komende nacht dringen vanuit het noorden opnieuw wolkenvelden het land binnen. Het blijft droog en bij een matige, in het Waddengebied soms vrij krachtige noordelijke wind dalen de temperaturen tot tussen 13 en 17 graden.

Advertentie

Morgen krijgen we, na een start met wolkenvelden in de ochtend, in de middag opnieuw een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken, met de meeste wolken in het oosten van het land. Het blijft op de meeste plekken droog en bij een matige, aan zee vrij krachtige en wat vlagerige noordelijke tot noordwestelijke wind wordt het tussen 23 en 28 graden.

Zondag verspreid een bui

Zondag wordt de invloed op ons weer van een lagedrukgebied, dat al een tijdje boven het oosten van Europa actief is en naar het westen opdringt, groter. Wolken lijken die dag dan ook een belangrijkere rol in het weer bij ons te spelen. Verspreid over het land kan een bui vallen, er is een kleine kans op onweer. Tussendoor laat echter ook de zon zich zien. De zwakke tot matige wind is noordoostelijk en het wordt tussen 22 en lokaal 26 graden.

Maandag, dinsdag en woensdag komt van over de Britse eilanden een nieuw lagedrukgebied in onze buurt. De wind draait dan naar westelijke tot zuidwestelijke richtingen en het wordt iets wisselvalliger. Woensdag zou het in het zuiden van het land op een koufront zelfs even flink kunnen regenen, maar die ontwikkeling is nog onzeker. Verder lijkt maandag nog een warme dag te worden met temperaturen tussen 25 en 30 graden. Dinsdag en woensdag komt het kwik door het naar west tot zuidwest draaien van de wind echter duidelijk lager uit.

In dagen daarna meer zon en warmer

In de dagen daarna lijkt een nieuw hogedrukgebied zich met het weer bij ons te gaan bemoeien. De buien verdwijnen dan weer wat meer naar de achtergrond, de zon komt er beter door en de temperaturen kunnen opnieuw aan een geleidelijke opmars beginnen. Al moet gezegd worden de hoofdberekening van het Europese model nog wat langer (licht) wisselvallig blijft.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie