Door droogte geteisterd binnenland Sicilië krijgt maar geen regen

Foto boven: Het stadje Troina in het noorden van Sicilië. met op de achtergrond het stuwmeer waarvan het voor zijn watervoorziening volledig afhankelijk is - Wikipedia

Terwijl het in veel gebieden rond de Middellandse Zee de afgelopen maanden flink geregend heeft, is het binnenland van het Italiaanse eiland Sicilië overgeslagen. Het heeft al jaren met grote droogte te kampen. Veel stadjes kwijnen weg.

Advertentie

Sicilië is door zijn zuidelijke ligging één van de gebieden in de frontlinie van hitte en droogte, Het ligt op de plek waar hete, droge lucht met zuidwestenwinden vanuit de Sahara de Middellandse Zee oversteekt, en wordt daardoor vaak ook als eerste en hardste getroffen.

Het stadje Troina in het noorden van Sicilië. met op de achtergrond het stuwmeer waarvan het voor zijn watervoorziening volledig afhankelijk is - Wikipedia
Het stadje Troina in het noorden van Sicilië. met op de achtergrond het stuwmeer waarvan het voor zijn watervoorziening volledig afhankelijk is - Wikipedia

Sinds mei vorig jaar is er veel minder regen dan gebruikelijk gevallen. Rivieren en meren zijn daardoor drooggevallen. Watertekorten hebben bezit genomen van het eiland, waar 5 miljoen mensen wonen. De steden aan de kust leven van het toerisme, in het binnenland wonen en werken de boeren. Op de velden heeft zich een grote ramp voltrokken.

Veel natuurbranden

Graanvelden zijn door de droogte verdord, het vee heeft geen weidegrond meer en steeds ontstaan nieuwe natuurbranden. Alleen al in juli van dit jaar ging bijna 5800 hectare aan landbouwgrond in vlammen op. De droogte heeft ook gevolgen voor de fruitbomen, wijngaarden en olijfboomgaarden. Families, die in het binnenland van Sicilië al generaties lang boeren, zien geen toekomstperspectief meer. Ze weten niet hoe ze nog verder moeten.

De crisis op Sicilië wordt verergerd door de slechte infrastructuur op het eiland. Meer dan de helft van het water gaat al bij het transport ervan verloren. Dat gaat om een dagelijkse verspilling van 157 liter per persoon. Er is nauwelijks geïnvesteerd in een verbetering van die gebrekkige infrastructuur. Dit is een probleem dat in Zuid-Europa veel voorkomt.

Water aan de lippen

Veel boeren staat (spreekwoordelijk gezien) het water aan de lippen. Ze hebben geen hoop meer. Ze hebben al hun beplante velden door het gebrek aan regen verloren zien gaan. Er is geen tarwe, geen gerst en geen haver. Het land in de centrale delen van Sicilië ligt er zonder vegetatie kaal en gebarsten bij. Rivieren, vijvers en waterpoelen zijn leeg en de landbouwmachines staan werkloos op het land. Dit terwijl de koeien eindeloos ronddwalen, op zoek naar nog een grassprietje. De watersituatie is nog steeds meer dan kritiek.

Het stuwmeer bij Troina in betere tijden - Wikipedia
Het stuwmeer bij Troina in betere tijden - Wikipedia

De Engelse krant The Guardian kwam dit weekend met een indringende reportage uit het in het noordelijke binnenland van Sicilië gelegen stadje Troina. Het ligt in een berggebied dat door de regens van de afgelopen tijd grotendeels is overgeslagen.

Eén keer per week water

De ruim 8600 inwoners van het stadje (het waren er ooit bijna 15.000) leven van het water uit een nabijgelegen stuwmeer. Dit meer kan 30 miljoen kubieke meter water bevatten, maar er zit nog maar 290.000 kubieke meter in. Eén keer per week kunnen de inwoners de kraan openen. Doordat de waterkwaliteit in stuwmeer (dat dus vrijwel leeg is) in erbarmelijke staat verkeert, is het water dat uit de kraan komt bruin en eigenlijk niet te gebruiken.

Bewoners gaan vaak meerdere malen per week naar een nabijgelegen bron, om daar nog een paar vaten met water te vullen. Ze staan er niet zelden urenlang in de rij. Andere opties zijn zelf water bijkopen en dan een tankwagen aan laten rukken. De meeste bewoners strijden voort, maar er zijn er ook die alles achterlaten en ergens anders naartoe trekken.

Vlam in de pan

De vlam sloeg in de pan toen de autoriteiten verordonneerden dat het kleine beetje water dat in het stuwmeer nog over was, ook met andere gebieden gedeeld moest gaan worden. Dit ging de inwoners van Troina, dat helemaal afhankelijk is van het water uit het stuwmeer, te ver. Ze trokken op 30 november naar het waterdistributiecentrum bij de dam en bezetten het, samen met de inwoners van de andere dorpen die water uit het stuwmeer krijgen.

De bezetting duurde 3 dagen. Gesprekken met de autoriteiten leidden ertoe dat de oude situatie in ere werd hersteld, zodat alleen de dorpen die voor hun watervoorziening volledig van het stuwmeer afhankelijk zijn, er daadwerkelijk ook water uit krijgen.

Geen oplossing

Een oplossing voor de problemen in het gebied is het nog niet. Daarvoor zijn regen en sneeuw nodig, en niet zo’n beetje. De verwachtingen voor de komende weken bieden wat dit betreft een beetje hoop, al is het wel zo dat de meeste neerslag aan de noordkant van de bergen wordt berekend, terwijl Troina aan de zuidkant ligt. En dat is steeds het probleem.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller