Bij ons geen drup, in Zuid-Europa wel forse buien
Reinout van den BornHier wil het maar niet regenen, in het zuiden van Europa houden de buien wel steeds maar aan. En ook vandaag verandert in die situatie weinig.
We zien ook nu de weerkaarten die we al zo lang kennen. Met hogedrukgebieden in het noorden, nu vooral in het zeegebied tussen IJsland en Schotland, en uitlopers van lagedrukgebieden die bij Spanje en Portugal het Middellandse Zeegebied binnendringen en dan van daar verder naar het oosten trekken. Ze brengen koudere bovenluchten en buien met zich mee.

Temperaturen in het zuiden gematigd
Het opmerkelijke daarbij is dat de temperaturen in het zuiden relatief gematigd zijn. In Frankrijk bedroeg de hoogst gemeten temperatuur gisteren bijvoorbeeld 26 graden, in Portugal 22 graden en in Spanje 28 graden. Dat kan in deze tijd van het jaar echt stukken hoger. Italië noteerde als hoogste temperatuur 26 graden, Kroatië 24,7 graden en Griekenland 24,5 graden. En zelfs in Turkije werd het niet warmer dan 28,2 graden. Nergens opvallend hoog dus.
Het heeft niet alleen met de koudere bovenluchten van dit moment te maken, maar ook met de regen die de laatste maanden is gevallen. Die heeft er in veel landen rond de Middellandse Zee voor gezorgd dat de bodem natter is dan voorgaande jaren. Vocht in de grond heeft een dempende invloed op de temperatuur, een droge bodem jaagt temperaturen op.
Portugal lokaal meer dan 55 millimeter
Voor wat de regen betreft, waren de buien in Portugal gisteren het felst. Daar kwam op de natste plaats in 24 uur tijd 56 millimeter omlaag. In Frankrijk kwam op de natste plaats 44 millimeter in de regenmeters terecht, in Spanje 38 millimeter.
Opmerkelijk in Spanje waren de forse buien die het zuidoosten van het land aandeden en traditioneel zeer droge gebieden in Almeria en Murcia bereikten. In Almeria viel tot in de stad regen. Op sommige plekken in de regio waren de buien zo zwaar dat in een uur tijd meer dan 30 millimeter regen viel. Dat gold onder meer voor een station in de Sierra Nevada.
Hoog in de Sierra Nevada sneeuw
Hoog in de bergen van de Sierra Nevada viel opnieuw sneeuw. Op webcams in het gebied was vanochtend een compleet witte wereld te zien bij temperaturen die op een hoogte van 3000 meter 5 graden onder nul lagen. De sneeuwgrens lag op ongeveer 2300 meter. Almeria is een woestijnachtige regio waar weinig regen valt en zeker niet gedurende de meimaand. Datzelfde kan van Murcia worden gezegd. Ook daar vallen de laatste tijd forse buien.
In Italië viel het gisteren mee met de buien. Op de natste plaats kwam 16 millimeter omlaag, maar de meeste stations meldden weinig of niets. In Griekenland viel op de natste plek 15 millimeter, maar ook daar bleven veel stations droog. En in Turkije meldde het natste station een regenhoeveelheid van 28 millimeter. Maar ook daar was het op veel plaatsen droog.
Eerst weinig nieuws, later de situatie op de kop?
Zolang in de luchtdrukverdeling weinig verandert. kunnen lagedrukgebieden met hun buien ook nog steeds af en toe tot het Middellandse Zeegebied doordringen. Er zijn wel aanwijzingen dat zich aan het einde van de nieuwe week wijzigingen in het patroon zouden kunnen voordoenen. Al een paar runs berekenen computermodellen dan een lagedrukgebied in de omgeving van Noordwest-Europa, met in dat geval bij ons toenemende wisselvalligheid.
Hogedrukgebieden zouden als dit uitkomt in het zuiden het heft in handen kunnen nemen. Het zou de drukverdeling van dit moment feitelijk omkeren. Gebeurt dit inderdaad, dan kunnen grotere delen van het zuiden voor het eerst wel een warme en zonnige periode tegemoet zien. En verdwijnen de buien, zeker in Zuidwest-Europa, even naar de achtergrond.