Weinig nieuws aan het Nederlandse weerfront

Foto boven: Ook de katten genieten van het aangename zomerweer van dit moment - Jolanda Bakker

Er is weinig nieuws aan het Nederlandse weerfront. De luchtdrukverdeling ligt de komende tijd behoorlijk vast. Is het de eerste tijd in onze omgeving nog aangenaam zomerweer, vanaf komende vrijdag kan het tijdelijk nog iets koeler worden.

We bevinden ons de komende tijd tussen lagedrukgebieden bij IJsland en een sterk hogedrukgebied bij de Azoren, met uitloper tot over Frankrijk, het Alpengebied en Centraal-Europa in. Boven de Oceaan bevindt zich een sterke straalstroom, die boven Noordwest-Europa naar het noordoosten afbuigt. Storingen kunnen onze omgeving hierdoor wel bereiken, maar de grootste activiteit ervan verdwijnt naar het noordoosten.

Jolanda weerverhaal reflectie
Ook de katten genieten van het aangename zomerweer van dit moment - Jolanda Bakker

Hogedruk

Vandaag profiteren we van de invloed van de hogedruk ten zuiden van Nederland. Er is veel zon, er ontstaan kleine stapelwolken en hoog in de atmosfeer kan af en toe ook wat sluierbewolking overdrijven. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidoostelijke wind wordt het vanmiddag tussen 23 graden in het noordoosten en 27 graden lokaal in Zeeland.

Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen. Bij een doorstaande en aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtige zuidelijke wind koelt het af tot tussen 12 graden in het noordoosten en 17 of 18 graden in de gebieden in het westen dichtbij het water.

Eerste buien

Morgen begint op veel plaatsen nog met zonneschijn. In de middag neemt in het westen de bewolking toe en komen daar de eerste buien, horend bij een storing die vanuit het westen nadert, het land op. In de loop van de middag en avond breiden ze zich verder naar het oosten uit en nemen ook nog wat in activiteit toe. Hier en daar kan het tot onweer komen. Vanuit het westen kunnen later in de avond ook weer opklaringen het land op komen.

De zuidelijke wind, die aan zee eerst nog af en toe krachtig is, draait naar west en aan zee noordwest en neemt later geleidelijk in kracht af. De temperaturen kunnen, in de opklaringen voor de buien uit, in het binnenland op veel plaatsen nog tot zomerse waarden rond 25 graden oplopen. Na de buien stroomt koelere lucht binnen, en gaat het kwik omlaag.

Koelere lucht

Woensdag bevinden we ons in de koelere lucht en schommelen de temperaturen overdag tussen 19 en 22 graden. Doordat vanuit het westen een rug van hogedruk passeert, komt de zon er mooi door. In de middag dringt vanuit het westen ook hoge bewolking binnen. Het blijft droog en bij een matige, aan zee soms vrij krachtige en later op de dag naar zuidwest draaiende wind is het ’s middags toch nog wel aangenaam buiten, ook al is het iets koeler.

Ook donderdag lijkt een dag met veel zon te worden. De zuidelijke wind voert dan weer wat warmere lucht aan, waarin de temperaturen in een groot deel van het binnenland tot tussen 23 en 25 graden kunnen oplopen. Vrijdag en zaterdag nemen wind en buienkans verder toe, als een volgende storing ons land vanuit het westen lijkt te gaan passeren.

Vrij droge berekeningen

Doordat zich achter die storing een nieuwe golf met koelere lucht bevindt, is dit het moment waarop de temperatuur in Nederland – in elk geval gedurende een aantal dagen – een stapje verder terug zou kunnen doen en iets beneden normaal zou kunnen uitkomen. In het weerbeeld verandert die temperatuurdaling verder weinig. Ook die dagen blijven we aan de rand van het hogedrukgebied ten zuiden van ons en is het in het algemeen vriendelijk weer met behoorlijk wat zijn. Zelfs voor de lange termijn zien de modelberekeningen er behoorlijk droog uit en hoeven we nog niet bang te zijn voor een inzettende periode met wisselvalligheid.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller