Weekendweer: nog één keer aan de nazomer ruiken

Foto boven: Nog één keer van de nazomer genieten - Chris Meewis.

Wie nog even van de nazomer wil genieten, moet dat vanmiddag of morgen doen. Na morgen gaan de temperaturen omlaag. Het blijft nog wel zacht, maar temperaturen van 20 graden of zelfs iets erboven zitten er dan voorlopig niet meer in.

Het is niet voor niets dat de zomertijd dit weekend ten einde gaat, het weer breit er ook een einde aan. Vandaag en morgen kunnen de temperaturen in het zuiden nog tot 20 graden en morgen in Limburg mogelijk zelfs iets erboven stijgen. De dagen daarna lukt dat niet meer.

Genieten van de zon Chris
Nog één keer van de nazomer genieten - Chris Meewis.

Relatief warme lucht

Die relatief warm lucht waar we nu in zitten, drong de afgelopen nacht en vanochtend vroeg binnen, nadat een paar buien waren overgetrokken die het in delen van Brabant zelfs nog tot onweer lieten komen. In Oss viel in totaal 12 millimeter.

Na afloop van de buien klaarde het vanuit het zuiden weer op en kwam de zon er opnieuw door. Voordat het zover was, ontstond in Brabant ook nog lokaal mist. Dat is een fenomeen dat dit weekend in de weersverwachtingen ook weer een rol zal spelen. In het noorden bleven wolkenvelden achter die de zon daar vanmiddag ook parten spelen.

Lokaal 20 graden

In de gebieden met zon kan het kwik vanmiddag tot waarden tussen 18 en 20 graden oplopen, in de gebieden met bewolking in het noorden blijft het een paar graden koeler. Er waait daarbij een zwakke tot matige zuidelijke wind, die later naar zuidoostelijke richtingen draait.

Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen. Later drijft vanuit het zuidwesten ook wat (hoge) bewolking het land binnen. Vooral in het oosten en noordoosten van het land kan regionaal mist ontstaan. De temperaturen dalen tot 7 graden op de koudste plaatsen in het binnenland en 13 of 14 graden op de warmste plekken dichtbij de zee.

Morgen plaatselijk 22 graden

Morgen trekt de mist in de vroege ochtenduren vrij vlot op en komt de zon erdoor. Vooral in de ochtend kan af en toe ook bewolking overdrijven, in de middag lijkt het vrij zonnig te worden. Er steekt een matige, in het Waddengebied soms vrij krachtige zuidoostenwind op en de temperaturen lopen in de middag uiteen van 17 graden in het noorden tot 21, heel misschien 22 graden in het zuiden van Limburg. En dan is het toch weer een warme dag.

Morgenavond zijn er nog opklaringen, in de nacht naar zondag neemt de bewolking toe en tegen de ochtend kan vooral in het zuidoosten en oosten van het land wat regen of een bui vallen. In de rest van het land lijkt de passage van de bewolking toch min of meer droog te verlopen.

De wind draait na de storing naar het westen tot noordwesten en is aan zee af en toe vrij krachtig. Daarmee komt een einde aan de aanvoer van warme lucht. Het wordt zondag dan ook niet meer warmer dan 14 tot 16 graden, al zijn ook dat nog steeds hoge temperaturen. Verder laat zondagmiddag vanuit het westen op steeds meer plaatsen de zon zich weer zien.

Vanaf maandag een tweedeling

Vanaf maandag komen we aan de noordflank van een nieuw hogedrukgebied terecht. Het trekt over het noorden van Frankrijk en Luxemburg naar het midden van Duitsland en moet daar een tijdje blijven liggen. Hierdoor lijkt het bij ons een belangrijk deel van de komende week op een tweedeling in het weer uit te draaien. Over het noorden en midden van het land drijven wolkenvelden waaruit in het noorden soms een beetje regen of een bui kan vallen. In het zuiden laat de zon zich vaker zien en is het droog. Er waait een matige zuidwestelijke wind.

De verdeling tussen de gebieden met bewolking in het noorden en de opklaringen in het zuiden zien we ook in de temperaturen terug. In het noorden wordt het niet warmer dan 12 of 13 graden, in het zuiden kan het kwik met hulp van de zon nog tot 15 of 16 graden oplopen. Daarbij verlopen de nachten in het zuiden tijdens de nachtelijke opklaringen daar duidelijk kouder dan in het midden en noorden, waar wolkenvelden de afkoeling dempen.

Eind volgende week nog wat kouder

Vrijdag neemt een nieuw hogedrukgebied het van het oude over. Dan passeert vanuit het noordwesten een koufront, valt een beetje regen en draait de wind naar het noordwesten. Als alles op deze manier verloopt, stroomt zo opnieuw wat koudere lucht het land binnen.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller