Waarom houden we in Nederland zoveel van het weer?
Reinout van den BornWaarom houden we in Nederland zoveel van het weer, zijn we er bijna allemaal op zijn tijd wel mee bezig en is het gespreksonderwerp nummer 1? Het is een vraag die alleen al deze week meerdere keren is langsgekomen en om een analyse vraagt.
Het antwoord op de vraag valt in meerdere facetten uiteen. Allereerst is het natuurlijk een feit dat Nederland in de loop van de eeuwen op het weer veroverd moest worden. God schiep de wereld, de Nederlanders creëerden Nederland, wordt wel gezegd.
Zonder actie was ons land een stuk kleiner geweest
Daar zit een kern van waarheid in. Waren we hier in de loop van de eeuwen niet zo druk geweest met het wegpompen van water, het bouwen van dijken en het creëren van polders, dan was ons land in de moderne tijd een stuk kleiner geweest. Op de plaatsen in het westen, waar nu de meeste mensen wonen, had dan waarschijnlijk het water van de zee geregeerd.
De strijd tegen wind en water zit de Nederlanders in het DNA. Ook als het nu stormt, gaan veel mensen naar de kust om de wind te voelen en het water te bekijken. Het blijft een fascinerend gezicht om de golven op onze kust in te zien beuken. En dan te constateren dat strand en duinen toch weten stand te houden, al gaat er best eens iets verloren.
Gevoel van trots
Als we horen dat de waterkeringen worden gesloten, gaat een gevoel van trots door de bevolking heen. Helemaal als we weten dat er telkens weer filmploegen uit andere landen klaar staan om op dat moment te kijken hoe we dat aan onze kust toch elke keer weer fixen.
We wonen in een land waarin het samenleven met weer en water een eerste noodzaak is, in een omgeving waarin je de elementen nooit buitenspel kunt zetten. Iedere keer als weer en wind uithalen, is er het bewustzijn dat we alert moeten blijven. Actief moeten zijn om dat wat we in de loop van de eeuwen in dat kleine landje aan de Noordzee hebben neergezet niet alsnog aan de golven ten prooi te laten vallen. We zijn bereid daarin ver te gaan.
Bijna geen land besteedt zoveel aan waterveiligheid
Hoe anders is dat in de meeste andere landen. Zo komen zee werende maatregelen in de VS nauwelijks voor. Als daar een orkaan nadert, timmeren bewoners hun huizen dicht en slaan op de vlucht. Ze zeggen er dan bij dat ze, met wat ze later terugvinden, verder zullen gaan. Soms is dat niets. De bereidheid om collectief geld in water werende maatregelen te steken, is er vrijwel niet. In die zin zou je Nederland zelfs uniek kunnen noemen. Bijna nergens wordt zoveel geld aan het weren van water gespendeerd als hier. En dat moet natuurlijk ook wel.
Doordat Nederland een plat land is, is het weer ook bijna overal goed te zien. Daarbij maken landschap, de lucht en wolken erboven ook nog eens de ideale combinatie. Er zijn al wat foto's gemaakt van stapelwolken, blauwe lucht en het groene land met daarin de dijken en molens eronder. Het uitzicht tot aan de horizon. De 17e-eeuwse schilders waren er gek op. In zekere zin hebben zij bepaald hoe je naar wolkenluchten moet kijken. En dat zoiets alleen kan als je het Nederlandse landschap eronder ziet. Ze zijn er wereldberoemd mee geworden.
We zijn afhankelijker van het weer geworden
Met het voortschrijden van de techniek zijn we gek genoeg ook weer afhankelijker van het weer geworden. Vroeger vlogen we niet, nu wel. Hanggliders en vleermuispakken bestonden nog niet, nu wel. Vroeger bouwden we geen hoge windmolens op zee met alles wat daarbij nodig is, nu wel. En vroeger gingen we niet met raketten de ruimte in, nu wel.
Door alle nieuwe mogelijkheden zijn er steeds meer activiteiten waarop het weer invloed heeft. En dus wordt een goede weersverwachting alleen maar belangrijker. En gaat het een keer mis, dan heeft iedereen het erover. Gaat het goed, dan merk je het niet eens.
Er is altijd een reden om over het weer te praten
Zo zijn er ook in de moderne tijd altijd weer redenen om over het weer te praten en blijft het ons favoriete gespreksonderwerp. En laten we eerlijk zijn, het is ook makkelijk om over het weer te praten. We beleven het allemaal en iedereen heeft er een mening over.
Geen onderwerp dat zoveel discussies oplevert als het weer. De een vindt er dit van, de ander dat. En als er dan weer eens een code geel is afgegeven, dan had dat natuurlijk een code oranje moeten zijn. En met zijn codes rood is het KNMI altijd te laat. Maar als er dan wel eens een wordt afgegeven, dan was het natuurlijk niet nodig en vinden de meesten hem onterecht.
We redden onszelf ermee, we moeten wel
We redden onszelf er wel mee, is de boodschap. En zo is het ook. We kunnen niet anders. Zonder het weer geen Nederland, geen Nederland zonder aandacht voor het weer.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller