Veranderend klimaat beïnvloedt landsgrenzen in Alpen

Foto boven: Bij de Matterhorn ligt de grens tussen Zwitserland en Italië op de waterscheiding - Wikipedia

Het veranderende klimaat is binnenkort ook op landkaarten terug te zien. Doordat gletsjers in de Alpen van vorm veranderen, moet de grens tussen Zwitserland en Italië, maar ook op meerdere plekken tussen Frankrijk en Zwitserland worden gewijzigd.

Italië en Zwitserland hebben met elkaar de afspraak gemaakt om de grens in het gebied van de Matterhorn precies de loop van de waterscheiding te laten volgen. Waarbij het water aan de Zwitserse kant naar de Rhône en aan de Italiaanse kant naar de Po stroomt.

2007 Matterhorn
Bij de Matterhorn ligt de grens tussen Zwitserland en Italië op de waterscheiding - Wikipedia

Waterscheiding verandert van plaats

Doordat de gletsjers in het grensgebied in het opwarmende klimaat smelten en van vorm veranderen, komt die waterscheiding hier en daar op een andere plaats te liggen, dus moet de grens ter plaatse worden gewijzigd. Dat proces is inmiddels in gang gezet. De Zwitserse regering heeft de voorgestelde wijzigingen al goedgekeurd, in Italië moeten ze nog aan het goedkeuringsproces beginnen. Maar ook daar worden geen problemen verwacht.

Ook grenswijzigingen op grens met Frankrijk

In het grensgebied tussen Frankrijk en Zwitserland moet de grens op 3 plaatsen verlegd worden. In twee gevallen komt dit door veranderingen in de loop van de rivier die de grens aangeeft. Vaak ligt de landsgrens in het midden van zo’n rivier. Als de loop van een rivier verandert, komt ook dat midden en dus de grens op een andere plaats te liggen en moet de grens worden gewijzigd. Het derde geval heeft met de aanleg van een tramlijn en de herinrichting van het bijbehorende gebied te maken. Deze wijzigingen moeten nog in procedure worden gebracht.

In Nederland ooit wijziging grens bij de Maas

Ook in Nederland is de grens ooit gewijzigd omdat de loop van een rivier was veranderd. In dit geval ging het om de Maas. Die had zijn loop zo veranderd, en daarmee de grens in het midden, dat sommige gebieden niet meer bereikwaar waren zonder elkaars grens te passeren. Om dit weer recht te trekken, werden in 2018 twee gebieden in België en Nederland tegen elkaar geruild. En daarmee zijn alle gebieden in beide landen weer onbeperkt bereikbaar.

Baarle-Nassau - Baarle-Hertog-nl
De complexe grens bij Baarle tussen Nederland en België - Wikipedia.

Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Een bijzondere regio in Nederland is de omgeving van Baarle, waar allerlei enclaves en exclaves liggen. De grens tussen Nederland en België is hier zo complex dat het dorp bij het markeren van de grens tussen de twee landen in 1843 is overgeslagen. Pas in 1995 is de grens in deze regio officieel vastgesteld. En ook toen is er een ingewikkelde lappendeken overgebleven.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller