Kans op zwaar noodweer vandaag en komende nacht in Frankrijk, Duitsland en Alpen

Foto boven: Zwaar onweer boven Oost-Nederland - John Kerstholt.

Duitsland kan zijn borst dit weekend natmaken. Er komt, zoals de Duitse meteorologen het uitdrukken, wellicht een ‘Unwetterkatastrophe’. Vanaf vanmiddag worden extreem zware onweersbuien verwacht, het eerst in Frankrijk en Noordwest-Zwitserland, en dan in de avond en nacht naar zondag over Zuidwest- en Centraal-Duitsland uitbreidend. Tegen de ochtend komt het noordoosten aan de beurt. Plaatselijk kan in korte tijd dan meer dan 100 millimeter vallen, is er gevaar voor windstoten tot 145 kilometer per uur en kan hagel met een doorsnede van soms meer dan 5 centimeter tot 10 centimeter optreden.

Ook delen van België en het zuidoosten van Nederland moeten de gedragingen van het front in de gaten houden. In de loop van vanmiddag kunnen zich op het front, dat dan vanuit het zuidoosten in de buurt komt, geïsoleerde onweersbuien vormen, die zwaar kunnen uitpakken. Laat vanavond, de komende nacht en een deel van morgenochtend kunnen dezelfde gebieden een randje van het grote onweerscomplex in Duitsland meepakken. Het KNMI heeft om die reden voor Limburg een code geel uitgegeven. Vooral in het heuvelland kan als het tegenzit veel regen vallen, met kans op kortdurende wateroverlast Er is echter nog veel onzeker. We moeten de ontwikkelingen in de gaten blijven houden.

Het verwachte noodweer speelt zich af op het koufront, dat Nederland in de nacht naar vrijdag vrijwel geruisloos is gepasseerd. Het scheidt de koelere lucht bij ons van een veel warmere en bovendien erg vochtige luchtmassa boven het oosten van Frankrijk, het Alpengebied en grote delen van Duitsland. Door deze overgangszone snelt vandaag en morgen de storing, die de afgelopen dagen in delen van Spanje en Portugal zware onweersbuien heeft gebracht. Het is deze storing die de boel in Frankrijk en Duitsland volledig doet exploderen.

Noodweer

Alles werkt vandaag en morgen mee om op de overgangszone noodweer te genereren. De zich vormende buien kunnen, door het natte weer van de laatste tijd, over een bijna onuitputtelijke hoeveelheid vocht beschikken. Aan de warme kant van de overgangszone is het zo warm dat in de onweerswolken extreme stijgbewegingen kunnen ontstaan. Daarbij waait boven de overgangszone een dusdanig sterke wind dat de boel nog eens extra wordt aangewakkerd. En zorgt het lagedrukgebied, dat overtrekt, ook nog eens voor extra stijgbewegingen.

Het begint vanmiddag allemaal in het oosten van Frankrijk en het noordwesten van Zwitserland. Daarna trekt het onweerscomplex het zuidwesten van Duitsland binnen, precies op het moment dat Duitsland in Dortmund om 21 uur voor zijn achtste finale tegen Denemarken in het veld treedt. In de komende nacht en morgen overdag volgt dan de rest van Duitsland.

Waarschuwingen

De Duitse weerdienst haalt nu al alles uit de kast om voor de mogelijk optredende noodweersituatie in het land te waarschuwen. Voor vandaag is voor het zuidwesten, het gebied ten zuidwesten van de lijn Keulen, Frankfurt en Stuttgart een code paars uitgegeven, als waarschuwing voor extreem weer. Over Midden- en Oost-Duitsland gaat het dan verder in een band via de codes rood en oranje. Voor morgen staat de code paars voor het oosten en zuidoosten ingetekend, en vandaar naar het noordwesten langzaam aflopend naar oranje en geel. Alleen het uiterste noordwesten lijkt aan het noodweer te ontsnappen.

De buien, zoals die nu worden verwacht, zijn in de gebieden in Duitsland waar ze optreden natuurlijk een recept voor immense overlast. Worden de windstoten echt zo zwaar als ze nu in de berekeningen zitten, dan gaan ze grote schade aanrichten, in de natuur, maar ook aan gebouwen. En is het voor mensen die buiten én binnen zijn enorm oppassen geblazen. Hagelstenen met een doorsnede van 10 centimeter kunnen dwars door daken heen vallen. Als je in zo’n bui buiten bent, ben je je leven niet zeker. Verder zijn de grote neerslaghoeveelheden, zoals die worden verwacht, een recept voor overstromingen in de gebieden waar ze kunnen optreden. Het natte weer is in Duitsland gewoon doorgegaan. Er zijn de laatste tijd op veel plaatsen zware regen- en onweersbuien gevallen. De grond is er totaal verzadigd.

In Nederland aan de rand

In Nederland komen we vanmiddag, vanavond, in de nacht naar zondag en zondagochtend in het zuidoosten en uiterste oosten van het land aan de rand van het onweersgebied boven Duitsland terecht. Vooral in Limburg is er later vanmiddag, laat vanavond en in de komende nacht kans op een paar onweersbuien, die vooral in het zuiden in het heuvelland lokaal veel regen kunnen achterlaten. Mogelijk valt er 20 tot 40 millimeter en dat kan daar ook wateroverlast opleveren. Hiervoor heeft het KNMI een code geel uitgegeven.

Andere gebieden die wellicht wat van het slechtweergebied boven Duitsland merken, zijn de rest van Limburg en delen van de Achterhoek en Twente. Dat zal dan eerder in de nacht naar zondag of zondagochtend gebeuren. De rest van Nederland lijkt droog te blijven. Door een tijdelijk naar noordoost draaiende wind keert de warme lucht morgen even naar het westen terug. Daardoor zullen de temperaturen vandaag bij ons toch weer op veel plaatsen tot zomerse waarden kunnen stijgen. Morgen draait de wind naar noordelijke richtingen en komt het kwik weer iets lager uit.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller