Tropische storm Alberto aan land in Mexico

Foto boven: Alberto en de twee andere buienclusters - National Hurricane Center

Tropische storm Alberto, die de laatste dagen op de Golf van Mexico lang moest strijden om tot ontwikkeling te komen, is sinds gisteren dan toch een feit.

Het systeem, met rond de kern windsnelheden tot rond 80 kilometer per uur, kan ieder moment in het oosten van Mexico aan land komen. Doordat het een groot systeem is, krijgt een uitgestrekte regio met de invloed van Alberto te maken, tot in het zuidwesten van de VS aan toe. En daarbij gaat het niet alleen om veel wind, maar ook om grote regenhoeveelheden.

Het duurde lang

Eerder deze week schreven we op deze site al over het eerste tropische systeem van het nieuwe seizoen. Hoewel een zeer actief seizoen wordt verwacht, duurde het lang voordat die eerste storm op de weerkaarten verscheen. Dat kwam onder meer door een sterk hogedrukgebied boven Mexico en de Golf van Mexico, maar ook doordat het in de hogere delen van de atmosfeer boven de Atlantische Oceaan nog steeds te hard waaide.

Inmiddels is Alberto er dus wel. Een vliegtuig van het Amerikaanse Hurricane Center heeft de tropische storm onderzocht. Er werd een duidelijke kern gevonden en het vliegtuig mat windsnelheden tot ongeveer 80 kilometer per uur. Alberto heeft niet de karakteristieke ronde vorm van een tropische storm. Het is een zeer uitgestrekt systeem met een tentakel dat zich ver naar het noorden uitstrekt, tot over het noorden van Mexico en delen van de Amerikaanse staat Texas. Ook daar kan het hard regenen en wordt behoorlijk wat wind verwacht.

Overstromingen

De regen kan zowel in Mexico als in het zuidwesten van Texas tot overstromingen leiden. Eigenlijk is dat deels ook goed nieuws, want ze doen zich voor in een gebied dat al lange tijd door droogte wordt getroffen. De droogte aan beide kanten van de grens is zelfs zo erg dat Amerika en Mexico ruzie dreigen te krijgen over waterleveranties, die ze wederzijds doen. De regen kan helpen om de stuwmeren in het gebied, die bijna leeg staan, weer een beetje bij te vullen.

De verwachting is dat Alberto, zodra hij aan land is gekomen, snel van de weerkaarten zal verdwijnen. Het gebied waar de storm naartoe trekt, is bergachtig en bergen slaan de circulatie van het systeem snel uit elkaar. De vochtige lucht blijft echter en dat betekent dat de buien die bij Alberto horen nog wat langer kunnen aanhouden. En daar is Mexico blij mee.

Twee andere buienclusters

Behalve Alberto houdt het Hurricane Center ook twee andere buienclusters in de gaten. Eén ervan lijkt Alberto achterna te gaan en is van de Midden-Amerikaanse kust onderweg naar het zuidwestelijke deel van de Golf van Mexico. Uit dit systeem zou zich dit weekend een tropische depressie kunnen vormen. Een andere cluster is onderweg van het zeegebied in de buurt van de Bahama’s naar het noordoosten van Florida. Dit systeem ontwikkelt zich nauwelijks.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller