Orkaanseizoen 2024: Alberto bijna een feit op de Golf van Mexico

Foto boven: De zich ontwikkelende storm bij het rode kruisje - National Hurricane Center.

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico is al bijna drie weken onderweg, maar tot nu was er nog geen tropische depressie of tropische storm met een naam. En dat terwijl een zeer actief seizoen wordt verwacht. Inmiddels groeit op de Golf van Mexico een systeem dat elk moment wel tot de eerste tropische storm van 2024 kan uitgroeien. De kust van Mexico maakt de borst al nat.

Doordat alle brongebieden van de orkanen in de Atlantische sector dit jaar recordwarm zijn, en ook met een oog op de zich ontwikkelende La Niña op de Grote Oceaan, wordt dit jaar een zeer actief seizoen verwacht, mogelijk zelfs een seizoen dat eerdere records breekt. Met argusogen worden de ontwikkelingen van dit moment dan ook gevolgd. Tot nu toe was het rustig, doordat boven de Golf van Mexico een sterk hogedrukgebied lag en de wind in de hoge delen van de atmosfeer boven de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee nog te sterk was.

Eerste systeem op Golf van Mexico

Maar inmiddels lijkt zich boven de Golf van Mexico dan toch het eerste systeem van het seizoen te vormen, dat straks de naam Alberto krijgt. Het gaat om een gebied met buien dat al enkele dagen wordt gevolgd en inmiddels behoorlijk gegroeid is. Het Hurricane Center heeft er inmiddels ook al een vliegtuig van de ‘Hurricane Hunters’ naartoe gestuurd om het systeem van binnenuit te onderzoeken. Ze proberen dan een duidelijke kern te vinden, waar de rest van het systeem omheen draait. Alleen dan kan van een tropische cycloon gesproken worden.

Zover bleek het echter nog niet te zijn. Er werden in het gebied met zware buien meerdere van dergelijke draaipunten gevonden. Het is nu dus nog even wachten totdat de cycloon in wording echt ‘zijn draai’ heeft gevonden. Als het eenmaal zover is, zo verwachten de deskundigen in Miami, dan is het ook meteen een tropische storm en heet vanaf dat moment Alberto.

Storm draait richting Mexico

Trekt de zich ontwikkelende tropische storm nu nog langzaam naar het noorden, waarmee hij voorlopig op de Golf van Mexico blijft, binnen niet al te lange tijd volgt een bocht naar links, richting de Mexicaanse kust. Daar zou de storm in wording donderdag aan land kunnen komen. Voor de kustgebieden in het noordoosten van Mexico en de zuidwestkust van de Amerikaanse staat Texas zijn nu dan ook de eerste tropische stormwaarschuwingen uitgegeven.

Verder wordt in de kustgebieden aan de westzijde van de Golf van Mexico, maar ook voor het Mexicaanse schiereiland Yucatan gewaarschuwd voor zware regenval en overstromingen. En dat ongeacht de verdere ontwikkeling van het systeem.

Tweede systeem op de Oceaan

Behalve het systeem op de Golf van Mexico, volgt het Hurricane Center een stukje verder buitengaats, ruim ten oosten van de Bahama’s op de Atlantische Oceaan ook nog een buiencluster, die zich langzaam iets lijkt te ontwikkelen. Dit systeem trekt de komende dagen in de richting van het zuidoosten van de VS. Vooralsnog wordt niet verwacht dat het daarbij op korte termijn ook meteen om een tropisch systeem zal gaan. Maar er is aandacht voor.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerve