Tot en met het weekend koel en wisselvallig, daarna warmer

Foto boven: Een dynamische lucht boven Groningen - Jannes Wiersema

We bevinden ons in een kille zomerfase. De temperaturen kwamen gisteren nergens aan de grens van 20 graden toe, bij lange na zelfs niet. Wel viel verspreid over het land flink wat regen. Zeeland was het natst met lokaal 25 millimeter. In het westen kwam op diverse plaatsen tussen 15 en 20 millimeter omlaag. En zo is ook de julimaand regionaal weer behoorlijk nat begonnen, al zijn er wel grote verschillen over het land.

Het koele en wisselvallige weer van nu hebben we te danken aan een lagedrukgebied dat met zijn centrum in de buurt van Schotland ligt en dat in de richting van Noorwegen trekt. Het houdt de wind bij ons nog enkele dagen in de west- tot zuidwesthoek. Zaterdag vormt zich op de Noordzee, dichtbij Nederland een nieuw lagedrukgebied. En dus zijn we ook in het weekend nog niet van de wisselvalligheid af. Ook blijft het nog even stevig waaien.

Ook vandaag flink wat wind

Een stevige wind, uit west tot zuidwest, waait ook vandaag in Nederland. Boven land is het een matige wind, meest windkracht 4, aan zee kan het een krachtige wind zijn, windkracht 6. Vooral vanavond waait de zuidwester aan zee af en toe met een windkracht 7. Een storing met buien ligt aan het begin van de ochtend nog boven het oosten van het land, maar trekt vrij snel weg. Daarna is het de beurt aan de zon, afgewisseld door stapelwolken. En vanmiddag kan vooral in het noorden nog een enkele bui vallen. Het wordt tussen 17 en 19 graden.

Ook vanavond en de komende nacht zijn er nog opklaringen. Doordat het stevig blijft waaien, wordt het niet koud. De temperaturen dalen tot tussen 11 en 15 graden. Morgen zien we eerst de zon nog even, maar op nadering van het warmtefront, horend bij de zich ontwikkelende storing boven de Noordzee, neemt de bewolking al snel vanuit het zuidwesten toe. Er volgt ook wat regen, het meeste later op de dag in het noorden van het land. In het zuiden kan het in de namiddag en avond juist wat opklaren. Het wordt van noord naar zuid 17 tot 21 graden. De zuidwestenwind is matig, maar kan aan zee nog steeds af en toe krachtig zijn.

Ook het weekend is wisselvallig

In het weekend is op zaterdag de storing aan zet. Er waait een vrij krachtige en aan zee af en toe harde zuidwestenwind. Verder passeert halverwege de dag vanuit het westen een gebied met buien, die in het noorden het actiefst lijken te zijn. Er omheen komt ook de zon tevoorschijn. Het wordt tussen 18 en 22 graden. Zondag hangen de dikste wolken boven het westen en noorden van het land. Dat zijn ook de gebieden waar buien kunnen vallen. In het zuiden en oosten overheersen de droge perioden en is de zon nog af en toe te zien. De zuidwestenwind neemt af en het wordt 17 tot 21 graden, in Limburg misschien een beetje warmer.

Nog steeds lijkt het erop dat we na het weekend, eigenlijk vanaf maandag al, enkele dagen lang warmere lucht binnen de grenzen krijgen. Vooral dinsdag (op veel plaatsen) en woensdag (met name in het oosten van het land) kan het kwik daarin tot zomerse waarden stijgen. Dinsdag zou het in het oosten en zuidoosten lokaal zelfs zomaar 28 graden kunnen worden.

Niet helemaal stabiel

Helemaal stabiel is het weerbeeld daarbij echter niet. Daarvoor ligt het hogedrukgebied volgende week te ver naar het oosten. En trekt het ook te snel in de richting van Rusland weg. Een storing vanaf de Oceaan kan onze omgeving woensdag dan ook alweer bereiken, met een toenemende kans op een regen- of onweersbui en uiteindelijk ook weer een daling van de temperatuur. Daarbij lijkt het er overigens niet op dat het meteen ook weer zo koud wordt als in juni lange tijd en ook in deze eerste juliweek. Het kan nog steeds ruim 20 graden worden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller