Orkaan Sara vormt zich boven de Caribische Zee

Foto boven: De buiencluster, waaruit Sara later ontstaat, ligt nu boven de Caribische Zee - National Hurricane Center

Op de Caribische Zee, ten zuiden van Cuba, vormt zich op dit moment orkaan Sara. Nu nog gaat het om een actieve buiencluster, maar daaruit kan ieder moment een tropische depressie of meteen tropische storm ontstaan. De verwachting is dat Sara vervolgens snel tot een sterke orkaan zal uitgroeien. De omstandigheden voor verdere ontwikkeling zijn op de plaats, waar de buiencluster zich nu bevindt, uitermate geschikt.

Advertentie

In het orkaanseizoen van dit jaar in de Atlantische sector hebben zich tot nu toe 17 tropische depressies gevormd die vervolgens allemaal tot een tropische storm met naam zijn uitgegroeid. Eén potentiële tropische depressie haalde het uiteindelijk niet.

De buiencluster, waaruit Sara later ontstaat, ligt nu boven de Caribische Zee - National Hurricane Center
De buiencluster, waaruit Sara later ontstaat, ligt nu boven de Caribische Zee - National Hurricane Center

Op weg naar Florida

Volgens de belangrijkste weermodellen, het ECMWF en het GFS, zal Sara, nadat ze enige tijd op de Caribische Zee zal hebben rondgetold en daar tot orkaansterkte te zijn aangegroeid, begin volgende week langzaam naar het trekken, om uiteindelijk naar Florida op weg te gaan. Ze is dan, als dit inderdaad gebeurt, na Debby, Helene en Milton het vierde tropische systeem dat daar aan land komt. Florida krijgt het er in die zin dit jaar dan ook echt van langs.

Veel systemen Caribische Zee en Golf van Mexico

Sara is ook al het achtste systeem dat boven de Caribische Zee of de Golf van Mexico ontstaat. Dat is geen verrassing, want voorgaand aan het seizoen was al duidelijk dat het water in beide zeeën recordwarm was. Van meet af aan was het idee dat we naar een erg druk seizoen zouden gaan en op de Caribische Zee en de Golf van Mexico klopte dat ook.

Atlantisch seizoen met pieken en dalen

Op de Atlantische Oceaan verliep het seizoen met pieken en dalen. Het duurde een tijd voordat het op gang kwam en er zaten langere pauzes in. Dan was er teveel wind in de bovenlucht, trokken grote wolken met Saharazand over of kwamen de buien vanuit Afrika, die meestal aan de basis van Atlantische systemen staan, op een te noordelijke plaats de Oceaan op. Daar was het zeewater, dat de warmte levert die bij het ontstaan van tropische systemen een grote rol speelt, juist weer te koud. Op een bepaald moment hingen de tropische buien, die met de zon mee rond de evenaar bewegen, zelfs middenin de Sahara. Dat was erg ongebruikelijk.

Minder stormen dan verwacht

Intussen zijn we dan toch bij letter 18 op de lijst uitgekomen. Dat aantal ligt nog duidelijk onder de meeste verwachtingen, zoals die voorafgaande aan het seizoen werden uitgesproken. De meeste instituten gingen van tussen 21 en 26 systemen met naam uit, een enkel instituut zat nog wat hoger. Er is nog een beetje te gaan, maar de piek van het seizoen is al duidelijk achter de rug. Waarschijnlijk komen we dus toch iets lager uit dan oorspronkelijk verwacht.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller