Noodweer treft regio Toronto met wateroverlast en tornado

Foto boven: Ook boven Nederland was de rook van de Canadese bosbranden het afgelopen weekend goed te zien - Albert Thibaudier

Niet alleen delen van Europa, waar onder meer de Alpen en Italië dit weekend het toneel waren van zware onweersbuien en de bijbehorende overlast, maar ook de regio Toronto in Canada werd vooral zaterdag door zwaar noodweer getroffen.

Het gebied, waar de meeste Canadezen wonen, de stadsagglomeratie van Toronto en Mississauga, werd zaterdag door zware regenval getroffen. Er lag een lagedrukgebied dat het zware weer veroorzaakte. Grote delen van de stad en omgeving hadden met wateroverlast te kampen. Een plaats ten westen van Toronto kreeg een tornado over zich heen.

Albert rook zon
Ook boven Nederland was de rook van de Canadese bosbranden het afgelopen weekend goed te zien - Albert Thibaudier

Wegen afgesloten

Op veel plekken viel in korte tijd tussen 100 en 200 millimeter. In Mississauga moesten voetgangers worden geholpen die in het water waren komen vast te zitten. Meerdere wegen moesten worden afgesloten. Het vliegveld van Toronto, Toronto Pearson Airport, had ook last van het slechte weer. Vluchten gingen niet door of moesten worden omgeleid.

Rond 11 uur ’s ochtends moesten de reddingsdiensten uitrukken naar de een stukje ten westen van Toronto gelegen plaats Ayr, waar een tornado aan de grond was gekomen. Meerdere huizen en bedrijven liepen flinke schade op. Ook waaiden bomen en hoogspanningsmasten om. Ongeveer drieduizend huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Ondanks het slechte weer en de tornado in de regio, vielen uiteindelijk geen gewonden.

Resten Ernesto

Het slechte weer in Canada is nu verder naar het oosten getrokken. De bijbehorende depressie zwerft de komende dagen boven het oosten van Canada rond, alvorens daar uit te doven. Hij lijkt niet aan een reis over de Oceaan te beginnen. De restanten van orkaan Ernesto doen dat vanaf komende dinsdag wel. Na een reis van twee dagen komen ze bij Ierland en Schotland terecht en worden daar in een bestaand legdrukgebied opgenomen.

Canada is de laatste tijd vaker in het nieuws vanwege extreem weer. Zo wordt een groot deel van het enorme land al lange tijd door droogte en door natuurbranden geteisterd. Een deel van de bijbehorend rook was dit weekend ook boven Nederland in de lucht te zien.

Bewoners Jasper weer naar huis

Eén van de bekendere plaatsen in Canada die tijdens zo’n natuurbrand (deels) afbrandde was het in de Rocky Mountains gelegen en onder toeristen zeer geliefde Jasper. Vooral de wijken in het zuiden van de plaats liepen enorme schade op. Van de 1113 gebouwen in Jasper gingen er 358 in vlammen op. Hoewel het vuur in het nationale park, waarin Jasper ligt, nog bij lange na niet geblust is, is het vuurfront wel zo ver teruggedrongen dat de inwoners van Jasper weer naar huis mochten. Er is inmiddels zo’n 33.000 hectare in vlammen opgegaan.

Noodweer in Europa

In Europa hielden de buien in het Alpengebied en in Italië in het weekend aan. Het eerder al zwaar door het noodweer getroffen Oostenrijk kreeg zaterdag nieuwe buien te werken. Enkele wijken van de hoofdstad Wenen kregen in korte tijd meer dan 100 millimeter over zich heen. Ook in Centraal-Italië was het raak. Daar moest in Siena, in Toscane een plaatselijk feest stil worden gelegd toen zware buien de stad bereikten en een fikse wolkbreuk losbarstte.

Het noodweer in Europa schuift vandaag en morgen langzaam over de republieken van het voormalige Joegoslavië naar het oosten en neemt, zodra het Griekenland heeft bereikt, ook snel in activiteit af. De hitte en droogte in Zuidoost-Europa houden dan ook gewoon aan.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller