Het weer in Nederland ziet er de komende dagen interessant uit. We komen in de overgangszone tussen warmte in het zuiden en minder warme lucht, die vandaag boven onze omgeving aanwezig is, aan de andere kant terecht.
De grote vraag in dit soort situaties is hoe actief de overgangszone zal zijn. De verschillende modelberekeningen hebben voor de komende periode zo hun eigen ideeën over of, en zo ja hoeveel en waar precies er regen zal vallen. We moeten dat dus goed volgen.
De eerste buien
Het eerste gebied dat met de buien in aanraking kan komen, is het zuiden van Limburg. Daar wordt vandaag de meeste bewolking verwacht. Grote hoeveelheden vallen er niet. In de rest van het land is het droog met geregeld zon, het meeste in het noorden. Er steekt een matige, in het zuidwestelijke kustgebied mogelijk krachtige noodoostenwind op en het wordt tussen 20 en lokaal 24 graden, met de hoogste standen in het binnenland.
Vanavond en de komende nacht dringt de bewolking wat verder naar het noorden op, terwijl er in de noordelijke helft van het land nog steeds opklaringen zijn. In het zuiden kan een lokale bui vallen, in het midden en noorden wordt geen regen verwacht. De temperaturen dalen tot tussen 10 of 11 graden in het noordoosten en 15 of 16 graden in Zeeland en op de Wadden.
Morgen in het zuiden alweer warm
Morgen trekken de buien boven het zuiden naar het noorden weg en zakken langzaam in. Vanuit het zuiden komt daarna de zon er vaker door. Er waait een matige, aan zee krachtige noordoostenwind en de temperaturen lopen weer op. In het zuiden kan het al zomers warm worden, in Zuid-Limburg als alles meezit tot 28 graden, terwijl het in het noorden niet veel warmer wordt dan 19 of 20 graden. De stevige wind zet dat nog eens extra aan.
Zondag begint met overal flink wat zon. Later op de dag komen vanuit het zuiden nieuwe wolken binnen. Blijft het overdag op de meeste plaatsen droog, in de avond kunnen vanuit België nieuwe buien de grens oversteken. De noordoostelijke wind neemt steeds verder af en wordt in het zuiden later veranderlijk en de temperaturen komen op de meeste plaatsen tussen 27 en 30 graden uit. In het noorden is het ook warm, maar ligt het kwik een fractie lager.
Maandag passeert een storing
Maandag passeert later overdag een storing met bewolking en enkele flinke regen- of onweersbuien. Bij een naar zuidwest draaiende wind kan het voor de buien uit nog wel tussen 25 en 28 graden worden. Dinsdag is het dan even wat minder warm met 20 tot 24 graden, maar in de dagen daarna lijkt het opnieuw op te warmen. Zeker vanaf woensdag kunnen de temperaturen hernieuwd zomerse waarden bereiken. Daarbij wisselen wolken en de zon elkaar af en kan vooral in het zuidoosten af en toe een (onweers)bui vallen.
Toch is de verwachting voor later volgende week nog wel wat onzeker. Ook al laten de extra berekeningen in de pluim de verwachte warmte zeker zien, de mediaan voor de laatste dagen van de week ligt wel een graad of 4 onder de hoofdberekening. Ook is de noordoostelijke wind, zoals die op de kaarten van de hoofdberekening staat ingetekend, nog lang niet zeker. Er komen in de extra berekeningen ook genoeg kaarten met andere windrichtingen voor. En dat maakt toch wel uit. Niet alleen voor de warmte, maar ook voor de kansen op neerslag.
GFS is een stuk natter
Dat laatste zien we ook mooi in het Amerikaanse GFS-model terug. Qua temperaturen mag deze modelberekening dan ongeveer op dezelfde lijn als het Europese ECMWF-model zitten, voor wat de neerslag betreft, ziet dit model er in deze periode een stuk natter uit. Wat dat betreft, is het dus nog even afwachten wat er later volgende week uiteindelijk aan weer uit de bus komt.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller