Natuur netjes klaargestoomd voor komende hitte
Reinout van den BornEn ineens regende het vanochtend opnieuw in Nederland. Was de regen van gisteren in delen van het land al veel ruimhartiger dan gedacht, voor het regengebied dat vanochtend overtrok, gold dat zeker. Toch was ook deze regen op veel plaatsen welkom.
Het is alsof de natuur netjes klaargestoomd wordt voor de hittepiek, waarvan we allemaal weten dat die er de komende dagen aankomt. Even alles lekker natmaken, zal het weer hebben gedacht. Zodat de uitdaging voor bomen en planten niet té groot wordt.

Warmte tijdens de hittepieken langzaam minder draaglijk
Een nadeel zit er ook aan. Want doordat het deze zomer toch niet helemaal droog is, wordt de lucht tijdens de zich ritmisch herhalende hittepieken wel steeds vochtiger. En de warmte, die tijdens die hittepieken aan intensiteit wind, ook langzaam minder draaglijk.
De regen werd veroorzaakt door een koufront, dat zeer snel vanuit het westen over het land trok. Het werd in de berekeningen van gisteren in de loop van de dag steeds actiever ingetekend. En terecht, want het regende een tijdje behoorlijk door. Op veel plaatsen viel in korte tijd tussen 2 en 5 millimeter regen, hier en daar was het zelfs nog een beetje meer.
Later vandaag afwisseling van stapelwolken en zon
Vandaag krijgen we na het wegtrekken van de regen geleidelijk een afwisseling van veel stapelwolken en de zon daar af en toe tussendoor. Met de meeste wolken in de oostelijke helft van het land en de meeste zon in de westelijke helft. Het blijft dan op de meeste plaatsen droog en bij een matige, aan zee af en toe vrij krachtige zuidwestelijke wind wordt het rond 20 graden in het noorden en plaatselijk 25 graden in het zuiden van het land.
Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen, later kan vanuit het zuidwesten ook laaghangende bewolking binnendrijven. Het blijft overal droog en bij een aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind wordt het niet kouder dan tussen 14 en 17 graden.
Morgen in het zuiden al lokaal 29 graden
Morgen beginnen we met flink wat zon aan de dag, later ontstaan veel stapelwolken en zou in het noorden nog een klein buitje of een spatje regen kunnen vallen. Laat in de middag en in de avond klaart het weer op. De zuidwestelijke wind is aan zee nog steeds vrij krachtig en de temperaturen lopen op tot 24 graden in het noorden en 29 graden, lokaal in het zuidoosten.
Zondag begint in het noordoosten nog met wolkenvelden en daar een lokaal buitje. In de rest van het land schijnt de zon volop, later afgewisseld door stapelwolken. Doordat een hogedrukgebied dan met zijn kern ten noorden van Nederland ligt, waait er een zwakke tot matige wind. Verder wordt het opnieuw iets warmer, in het zuiden plaatselijk 30 graden.
Maandag begint het heet te worden
Maandag draait de wind naar het zuidoosten en wordt de aangevoerde lucht geleidelijk heet. Er is veel zon, er ontstaan ook weer platte stapelwolken en het blijft droog. In het noorden worden dan temperaturen tussen 28 en 30 graden verwacht, in het zuiden kan het kwik tot 33 graden stijgen. En dan kan de hitte voor het gevoel ook minder aangenaam worden.
Dat laatste kan zeker van de dinsdag worden gezegd. Op een hoogte van 1500 meter boven het land komen de temperaturen dan tussen 18 en 20 graden uit. Met veel zon en maar weinig wind zou dat aan de grond op leefniveau maximumtemperaturen van 35 graden, en in het oosten en zuidoosten mogelijk nog hoger kunnen opleveren. Dit gekoppeld aan een relatief hoge luchtvochtigheid maakt dat de warmte dan redelijk ondraaglijk begint te worden.
Mogelijk komt woensdag er als hete dag bij, daarna koeler
Mogelijk komt de woensdag er ook nog als een (in een deel van Nederland) hete dag bij. Er zijn nu meer modelberekeningen die daarop zinspelen. Vanaf de tweede helft van de volgende week lijken lagedrukgebieden even meer in de melk te brokkelen te krijgen. Als dat inderdaad zo is, wordt het dan tijdelijk wisselvalliger en komen de temperaturen even op een iets lager niveau uit. Dan kunnen we weer enige tijd bijkomen van de hete dagen daarvoor.
Als het patroon, zoals dat deze zomer in juni is ingezet, ook in juli voortduurt, dan kan zo’n inzinking echter nooit lang duren. En zal een volgende golf met warme tot hete lucht vanuit het zuiden van Europa ons deel van het continent toch weer snel weten te vinden.